Renlighedtræning – 5 gode råd

11-01-2022 14:51, af Astrid Gerd Holtet

Har man fået sig en lille hvalp, skal man igennem renlighedstræning – altså den proces, hvor hvalpen lærer at besørge udenfor. Her er 5 gode råd til træningen!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Alle hundeejere skal igennem renlighedstræning – altså den proces hvor hvalpen lærer kun at besørge udenfor. Det er en grundlæggende og nødvendig træning for enhver familiehund, men det er tidskrævende og kræver tålmodighed og en god forståelse af hundens adfærd.

Renlighedstræning tager udgangspunkt i, at man lærer hvalpen altid at besørge i haven eller på turen, og grundprincippet bygger på, at man roser hunden for at besørge udenfor, og forsøger at undgå at den gør det indenfor.

5 gode råd til renlighedstræning

1) Skæld aldrig hunden ud, hvis den har uheld indenfor

Der vil altid ske uheld, og der er vigtigt at hunden ikke får skæld ud, når det sker. Hvalpen har ikke så god en blærekontrol som en voksen hund, og hvis den ikke har mulighed for at besørge udenfor, kan den ikke undgå at gøre det indenfor. Ved at skælde den ud, risikerer du derudover, at den ikke har lyst til at besørge, når du er i nærheden. Det kan betyde, at den i stedet begynder at opsøge steder som under sengen eller bag ved møblerne, når den bliver trængende. Ros i stedet hvalpen, når den besørger udenfor.

2) Ud efter søvn, leg og mad

De fleste hvalpe skal besørge efter at de har sovet, leget eller spist. Luk derfor altid hvalpen ud lige efter disse aktiviteter, så den har mulighed for at besørge det rigtige sted.

3) Aflæs hundens adfærd

Inden hvalpe skal besørge, vil den typiske opføre sig uroligt og eksempelvis gå rundt om sig selv. Nogle søger også hen til ejeren. Det er lidt forskelligt hvilken adfærd der ses, så hold godt øje med hvilke signaler netop din hvalp udviser. Så snart du ser tegn på at hvalpen skal besørge, lukker du den udenfor.

4) Gå den samme tur

Nogle hvalpe kan have svært ved at koncentrere sig om at besørge, hvis der sker for meget omkring dem. Gå derfor gerne i kendte og vante omgivelser, når hvalpen skal besøge, således at den kan få ro til det.

5) Adskil leg og besørgelse

På samme måde som en spændende gåtur kan være distraherende, så kan leg også. Undlad derfor at lege med hvalpen, når den skal ud i haven for at besørge. Gå i stedet stille og vær kedelig. Nogle gange kan det også være en fordel at begrænse hvalpens muligheder for at undersøge den spændende have, ved at holde den i snor indtil den er færdig. 

 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.