Hundene på Bali behøver ikke længere frygte dødspatruljer med giftpile, mens menneskene trygt kan klappe deres firbenede venner. Faren for at blive smittet med rabies er nemlig faldet drastisk det seneste år, og myndighederne er stoppet med at masseaflive hunde. Det skyldes et omfattende vaccinationsprogram, hvor over 210.000 hunde ind til videre er blevet vaccineret mod rabies – også kaldet hundegalskab. Det svarer til cirka 70 % af alle øens hunde. Bag vaccinationsprogrammet står WSPA (World Society for the Protection of Animals), en lokal dyreværnsorganisation og Balis regering. En sammenligning af udbredelsen af rabies i dag og for et år siden viser, at antallet af rabiestilfælde hos mennesker er faldet 48 %, mens antallet af rabiestilfælde hos hunde er faldet 45 %. Aflivning løser ikke problemet - Vaccinationsprogrammet er et kæmpe skridt i den rigtige retning i kampen mod rabies på Bali, og det beviser, at en human tilgang til rabieskontrol er en fordel for både mennesker og dyr, siger Gitte Buchhave, direktør for WSPA Danmark. Tidligere har myndighederne på Bali grebet til masseaflivning af hunde, når der har været rabiesudbrud på øen. - Fremgangsmåden har typisk været at forgifte hundene med stryknin, hvilket resulterer i en lang og pinefuld død for hundene, mens giften spreder sig i deres kroppe. Men vi ved, at masseaflivning ikke er nogen effektiv måde at bekæmpe rabies på, og når det samtidig er en helt igennem frygtelig måde at slå dyrene ihjel på, giver det ingen mening at fortsætte, siger Gitte Buchhave. Inspiration for andre lande WSPA arbejder for, at lande som Bali i stedet gør brug af mere effektive og humane metoder til at bekæmpe rabies. Vaccinationsprogrammet er et samarbejde mellem Balis regering, WSPA og den lokale dyreværnsorganisation BAWA (Bali Animal Welfare Association). - Forhåbentlig vil projektets succes inspirere andre regeringer til i fremtiden at satse på massevaccination i stedet for masseaflivning af hunde, siger Gitte Buchhave. De eneste hunde, der aflives, mens vaccinationsprogrammet foregår, er hunde med rabies, eller hunde, som er blevet bidt af en syg hund uden selv at være vaccineret. Hundene aflives med en indsprøjtning. Samtidig får befolkningen på Bali information om sygdommen og bliver oplyste om, hvordan de undgår at blive bidt, og hvad de skal gøre, hvis de bliver bidt af en hund. Dit bidrag På www.wspa.dk/balihunde er det muligt at give et bidrag til massevaccinationsprogrammet på Bali (du kan benytte linket under billedet til højre). Om WSPA WSPA (World Society for the Protection of Animals) er den største sammenslutning af dyrebeskyttelsesorganisationer i verden med repræsentanter i mere end 70 % af verdens lande. Vores vision er en verden, hvor mennesker respekterer dyrevelfærd, og dyremishandling stopper. Kilde: WSPA
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse