Problematiske hollandske regler

26-05-2020 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Holland er man netop nu ved at indføre skrappe regler for fladnæsede racer. Regler som kun rammer opdræt og ikke import af hunde. I reglerne opfordres der også til kryds af racer, hvilket på ingen måde støttes af FCI

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Et forbud og en afskaffelse af racer som engelsk bulldog. Sådan bliver nye hollandske avlsregler fortolket rundt om i den internationale hundeverden.

Helt så slemt går det måske ikke, men der er ingen tvivl om, at de regler, de hollandske myndigheder vil indføre, er skrappe og vil få konsekvenser for de kortnæsede racer i Holland.

Helt overordnet vil myndighederne med Minister for Landbrug og Fødevarer, Carola Schouten i spidsen, indføre, at det kun er lovligt at få hvalpe fra to forældrehunde, hvor den ene hund opfylder seks ud af seks krav, mens den anden i en overgangsperiode godt kan nøjes med at opfylde fem krav.

Kravene er følgende:

  1. Der må ikke være abnorm lyd ved vejrtrækning, når hunden er i hvile
  2. Næsebor skal være helt åbne. Er de moderat åbne, er det et af de punkter, som den ene af forældrehundene godt må have.
  3. Længde på næseparti: Dividerer man næsepartiets længde med længden af kraniet skal resultatet være højere end 0,5. 0,3 til 0,5 kan også accepteres hos den ene hund, hvis alle andre krav opfyldes
  4. Der må ikke være næsefold. Er der en lille fold, som ikke berører øjnene eller på anden måde generer, er det også ok hos den ene hund, såfremt alle andre krav overholdes.
  5. Når en hund ser lige frem, må man kun kunne se det hvide i øjet på max en fjerdedel af øjet.
  6. Øjenlåget skal lukke helt, når man aktiverer øjenlågsrefleksen.

Når det er avlen, der på denne måde bliver ramt af reglerne, frygter både den hollandske kennel klub og formand for FCI Tamas Jakkel, at import af hunde vil få kronede dage.

I en udmelding fra Hollands Kennel Klub lyder det:

– Hollands Kennel Klub er kede af, at ministeren ikke indfører de nødvendige reguleringer i eksempelvis importen af den kortnæsede racer. Når der kun fokuseres på de organiserede avlshunde risikerer man, at antallet af importerede hunde vil stige. De kortnæsede racers sundhed vil ikke forbedres af, at man kun regulerer avlen i Holland.

For nogle af de kortnæsede racer er mere end 70 procent af hvalpene hvert år importeret ind i Holland.

Som tidligere nævnt er også FCI’s formand Tamas Jakkel kritisk over for de nye regler. I et åbent brev skriver han:

– En af vores største bekymringer er, at reglerne giver uautoriserede hvalpeopdrættere en fordel, idet de helt undgår disse regler. Derfor risikerer vi, at en stor del af hundene i de pågældende racer fremover vil stamme fra opdrættere uden tilknytning til registrering af hundene. Dette vil i yderste konsekvens skade racernes sundhed.

 

Samparring
Det er ikke kun den fordel, som importører og uregistrerede opdrættere får, der bekymrer Tamas Jakkel. I det hollandske forslag åbnes der nemlig også for samparring med andre racer for på den måde at styrke de kortnæsede hundes sundhed.

– Naturligvis er FCI imod at registrere samparring mellem forskellige racer, da det jo går imod flere hundrede års historie. Metoden er populær, da den er simpel og giver gode resultater hurtigt, men den har altså også uoverskuelige konsekvenser for racens genpulje, skriver han.

I FCI har man gennem længere tid arbejdet på et samarbejde med en professionel BOAS arbejdsgruppe ledet af Dr. Jane Ladlow for at implementere deres tests i det sundhedsfremmende arbejde med de kortnæsede racer.

Dette værktøj, som man kan læse mere om i HUNDEN 03/20, vil blive indført i DKK, så snart det bliver muligt at afholde et kursus for de dyrlæger, der skal teste hundene. Kurset skulle have være afholdt i foråret, men måtte udsættes pga. COVID-19.

Info

Reglerne gælder disse racer

Affenpinscher
Boston terrier
Engelsk bulldog
Fransk bulldog
Griffon belge
Griffon bruxellois
Petit brabancon
Japanese chin
King charles spaniel
Mops
Pekingeser
Shih tzu

Læs også

Lær mere om de 10 grupper af hunderacer

30-10-2024 15:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra loyale hyrdehunde og traditionsrige jagthunde til små selskabshunde og elegante mynder – lær om de 10 officielle grupper af hunderacer og deres unikke karaktertræk. 

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

EDS: Danske racer i DKK European Cup Winner

20-05-2023 11:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag var der danske racer i den udstilling, der kører sideløbende for de racer, der ikke er FCI-godkendt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.