Pindsvineforening advarer hundeejere

29-08-2019 15:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er nysgerrige, så når de ser et pindsvin griber de gerne fat i det. Det er hverken sjovt for pindsvin, hund eller hundeejer. Her er nogle råd til, hvordan man kan undgå

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I et fint opslag på Facebook skriver pindsvinevennerne i Danmark, at de ofte får pindsvineunger ind, som er blevet bidt af hunde. Det er naturligvis synd for pindsvinene, men som der skrives i opslaget, er der også mange hundeejere, der bliver kede af det, og ikke ved, hvad de skal gøre, når uheldet er ude. For ingen har vel lyst til at påføre skade på sådan et lille pigget individ.

Her er, hvad pindsvinevennerne skriver, om deres oplevelser og om, hvordan man kan undgå, at hunden bider i pindsvineungerne.

 

Hvert år modtager vi små unger, der er skambidte af hunde. Ofte overlever ungerne ikke.

Vi véd godt, at det er svært for hunde-ejere at holde opsyn med dem i haverne eller når de løber løse rundt på grønne områder.

Dette opslag skal heller ikke være en opsang til hunde-ejerne – for vi elsker selv hunde…. men der skal så lidt til for at undgå ulykker, og det er ikke så tidskrævende. Derfor er vores opfordring:

Hvis du har hund, og du har opdaget pindsvin i din have, er der stor chance for at – enten i din egen, eller i naboens have - kan der være pindsvinereder med unger. Hunden kan meget nemt snuse sig frem til reden, og da hunde har et indbygget jagtinstinkt, kan de finde på at tage ungen i munden og så bide til. Det er helt naturligt for hunden – men ulyksalig og smertefuldt for pindsvinet.

Vi har mange henvendelser i øjeblikket fra ulykkelige hunde-ejere, som ikke aner deres levende råd – for de ønsker jo ikke, at ungerne kommer til skade.

Mange hunde-ejere siger til os: "men det er jo hundens egen have…hvordan skal vi forhindre den i at snuse rundt?" Og det er jo rigtigt nok – derfor er vores råd:

  1. Tjek haven efter, inden hunden slippes løs.
  2.  Er der pindsvin i haven, kan du prøve at lære hunden – ikke at gøre pindsvinet noget. Mange hunde er lærenemme – og hvis du ved gentagne gange siger med en bestemt stemme: "Nej – det må du ikke" … eller: "Nej, det er vores pindsvin, og den må godt være der", så kan de fleste hunde godt lære det og få respekt for pindsvinets færden i haven.
  3. Nogle hunde har dog svært ved det – og så er det en god idé at lufte hunden i snor om aftenen, når den skal ud på sin sidste "tisse-tur". Skulle I så møde et pindsvin, er chancen der jo for, at hunden lærer at acceptere pindsvinet.
  4. Løber hunden rundt i haven hele dagen, og véd du, at der er pindsvinereder – så prøv at lave en forhindring for hunden til at nærme sig reden. Og brug så råd nr. 3 om aftenen  ;-)

Vi får også henvendelser fra hunde-ejere, om vi vil komme og fjerne ungerne. Men .. vi siger altid nej – for det er simpelthen ikke tilladt. Pindsvinet er et fredet dyr og skal respekteres som sådan. Desuden fjerner vi ikke raske pindsvin.

Så vi opfordrer altid til, at hunde-ejeren prøver at finde den bedste løsning for alle – og som regel lykkes det.

Billedet af den lille pindsvine-unge blev desværre skambidt af en hund. Den kom i gode hænder hos én af vores dygtige plejere.

Vi opfordrer til at bevare en god tone i dette opslag – vi ønsker ingen hetz mod hunde-ejerne. Normalt sletter vi ikke kommentarer, men oplever vi en ubehagelig tone mellem vores følgere, forbeholder vi os den ret til at fjerne kommentarerne.

Skulle uheldet være ude, og du finder et tilskadekomment pindsvin – så ring straks til vores vagttelefon på 30 14 16 65. Skriv ikke til os, for vi er ikke altid online på Messenger.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Når man vil have to hunde i huset

20-10-2021 09:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde giver dobbelt så meget glæde, men ofte også dobbelt så meget besvær. Her er lidt tips fra Spanielbogen om, hvad du bør have i baghovedet, inden du anskaffer dig mere end én hund

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

Træn hundens smidighed: 5 gode råd

17-10-2021 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed

Smertefuld forsnævring i rygraden

22-10-2021 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Antallet af påkørte hunde stiger i efteråret

19-10-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Dansk Europamester i Lure Coursing

23-10-2021 17:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag fik Danmark sin første Europamester i Lure Coursing nogensinde. Den dygtige hund er Eloy, som er en galgo espagnol

Du tager jo også fodboldstøvler på, når du spiller fodbold

01-10-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvorfor skal man have en speciel jakke på, når man lufter hund? Det er et af de spørgsmål, der ofte møder DogCoach, når virksomheden viser dens hundelufterjakker