Nyt studie: Terapihundes handlere

03-09-2019 09:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt amerikansk studie kigger på, hvilken betydning handleren har for en terapihunds succes. Indtil nu har man identificeret fire forskellige handlerstile. Kan du genkende dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

På Washington State University og State University of New York har man den senere tid kigget på, hvordan handlere agerer over for deres terapihunde, når hundene har sessioner med de studerende på universiteterne.

Indtil videre har det været meget populært at forske i terapihunde, men ifølge de amerikanske universiteter har det haltet med studier, der fokuserede på samspillet mellem hund og handler.

I studiet filmede man i alt 29 terapihundes sessioner med i alt 212 studerende.

De første fem minutter af hver video var inden den studerende kom ind i lokalet. Her var det altså kun hund og handler, der var til stede. De næste fem minutter var med den studerende.

Videoerne blev herefter analyseret for at finde alle de steder, hvor handleren havde kontakt med sin hund.

Det overordnede resultat var, at handlerne generelt havde mindre kontakt med hunden, når den studerende var i lokalet, ligesom de brugte mere tid på at sidde på gulvet og holde fast i hunden, når der var studerende.

Forskerne identificerede herigennem fire typer af handling, som vi her vil oversætte

 

  1. Fingrene væk: Disse handlere udviste lav varme og lav kontrol. Det vil sige, at disse handlere ikke kælede eller snakkede med deres hund under sessionerne, ligesom de ikke gav kommandoer.
  2. Eftergivende: Disse handlere udviste stor varme og lav kontrol. De kælede med deres hund, men gav ikke nogen kommandoer.
  3. Autoritativ: Her udviste handlerne høj varme og høj kontrol. De klappede og kælede med deres hunde, og gav dem ordre og ros.
  4. Autoritær: Disse handlere udviste lav varme og høj kontrol. De gav altså mange kommandoer, men gav hverken ros eller kæl og klap.

Nu skal forskerne til at kigge på, hvilke af disse handlingstyper, der virker bedst på terapihundene.

Hvilket type tror du er bedst?

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Bedemandsforretning vil anvende terapihund

18-01-2014 09:22, af Tine Luther
En amerikansk bedemandsforretning har fundet endnu et område, hvor vi mennesker kan nyde godt af samvær med hunde.

Schæferhunden Lago er terapihund for krigsveteraner

09-03-2015 13:40, af Tine Luther
Den norske schæferhund Lago udvider sit virke som besøgshund for syge og ældre til også at fungere som terapihund for krigsveteraner med posttraumatisk stresssyndrom.

Hund er del af hjerneskadedes genoptræning

25-03-2014 14:23, af Tine Luther
En terapihund spiller central rolle i en række patienters genoptræning på hammel Neurocenter.

Blind labrador er terapihund

26-07-2017 22:46, af Anne Ekenberg

Harley – en 10 år gammel gul Labrador, som bor Greenville, South Carolina, blev blind på begge øjne. Alligevel elsker hun sit arbejde som terapihund på det lokale hospital.

Golden retriever trøster efter skudmassakre

20-02-2018 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter skoleskyderiet, som kostede 17 mennesker livet, i Parkland Florida, har en ganske særlig hund hjulpet med at trøste de mange, der er ramt af denne tragedie

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt