Nye studier viser, at hunde altid har været elsket – selv i oldtiden

26-10-2016 13:16, af Kasper Larsson
Et antropologisk studie viser, at hunde har været menneskets bedste ven i meget længere tid, end først antaget
Copyright Ridehesten.com
Billedet viser en moderne siberian husky - men forskerne mener, at de ældgamle hunde har lignet meget. (Modelfoto: Shutterstock)

Den gamle antagelse om forholdet mellem mennesker og hunde er, at det var udelukkende arbejdsrelateret, og at mennesker brugte hunde til at assistere dem i jagt. Den antagelse bliver nu udfordret af nye fund og studier. Det ser nemlig ud til, at tidlige sibiriske samlere for 7- 8000 år siden havde et ømt punkt for præhistoriske Plet. Ved at analysere 17 hundegrave i Sibirien, har et hold antropologer fået ny viden omkring forholdet mellem de ældgamle sibiriske samlere og deres pelsede følgesvende, hvem forskerne mener har lignet en meget stor siberian husky. Antropolog ved University of Alberta og ledende forfatter på studiet Robert Losey siger, at hundeejerne almindeligvis levede nær vand, og at regionen omkring Baikal søen og området omkring floderne Angara og Lena, synes at have passet perfekt. Ved at undersøge disse områder, fandt Losey og hans hold ud af, at disse samlere og deres hunde stort set spiste det samme; en diæt bestående af masser af fisk og sæl. – Begravelser af hunde synes at være mere almindelige i områder, hvor diæten var rig på fisk, fordi disse områder også havde den tætteste menneskepopulation – og derfor flest gravsteder, siger Losey til Discovery News. Mennesker fra hyrdesamfund begravede sjældent deres hunde, hvorimod hunde fra jæger/samler samfund, som dem i Siribien, delte et tættere og mere personligt bånd til deres ejere og derfor ofte fik en ceremoniel begravelse – og beviserne tyder på, at det ikke kun var på grund af hundens jagtegenskaber. – Hvis begravelserne af hunde udelukkende var relateret til deres centrale rolle i jagten, burde vi have set sådanne begravelser langt tidligere i historien, forklarer Losey. Niveauet af omhu med hvilke disse hunde var begravet – med genstande som hunden brugte til hverdag i levende live – og nogle gange i selskab af deres menneskelige følgesvend, peger på et specielt bånd, der må have eksistereret mellem disse urmennesker og deres firbenede venner. En hund blev stødt til hvile, med hvad der lignede en lille, rund sten i dens mund. Antropologerne antager, at dette har været en slags legetøj eller en speciel betydningsfuld gestus. Andre præhistoriske hunde er blevet begravet med genstande som skeer og knive. En anden grav viste en mand begravet med sine to hunde, der sirligt var blevet placeret på hver sin side af deres ejer. Måske den mest interessante – og endda rørende – grav indeholdt de ældgamle rester af en hund, hvis ejer kærligt har givet den en halskæde, lavet af fire røde rådyrtænder, omkring halsen. Halskæden var udformet på samme måde og med samme omhu, som halskæder til mennesker dengang blev lavet. Måske denne halskæde, denne sidste gestus, var en måde for dette urmenneske at ære sin bedste ven på. – Jeg tror at jægerne og samlerne på disse kanter så deres hunde som ligeværdige, sågar på et spirituelt niveau, siger Losey. – Menneskene så dem som unikke individer, slutter han. Kilde: Dogtime.com

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.