Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I den raske hunds blod, findes der nogle små plader, og disse plader kaldes for blodplader eller thrombocytter. Når en hund kommer til skade, og der går hul på et blodkar, igangsættes en kaskade af reaktioner, der tilsammen får blodpladerne til at klumpe sig sammen, og dermed blodet til at størkne og blødningen standses. Det er livsvigtigt for hunden at blødninger kan standse, og hvis blodpladerne ikke formår at lappe hullet, vil hunden bløde ihjel.

Hundens eget immunforsvar ødelægger blodpladerne
Hos nogle hunde, kan hundens eget immunforsvar begynde at angribe og nedbryde blodpladerne. Det medfører et nedsat antal af brugbare blodplader i blodet. Bliver niveauet af blodplader meget lavt, kan det begynde at hæmme blodets evne til at størkne, og hunden kan i sidste ende dø af blodmangel.

Hvorfor får hunden immunmedieret thrombocytopeni?
Nogle hunde kan udvikle en immunmedieret thrombocytopeni helt af sig selv, men sygdomme og uhensigtsmæssige reaktioner på medicin kan også få immunforsvaret til at angribe blodpladerne. Nogle racer, herunder schæfer og old english sheepdog kan være genetisk disponeret for at udvikle sygdommen.

Symptomer på immunmedieret thrombocytopeni
Har hunden et for lavt niveau af blodplader, kan det ses at hunden spontant begynder at bløde eller at blødning, som følge af uheld, ikke stopper som det burde. Blandt de mest almindelige symptomer hos hunde er;

  • Hunden virker svag og træt
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden kaster blod op
  • Hunden har blodig diarré
  • Hunden får blå mærker på huden
  • Hunden bløder fra næsen
  • Hunden bløder i gummerne
  • Hunden har blod i sin urin
  • Hunden hoster blod op
  • Hundens gummer bliver lyse eller hvide

Fremtiden for en hund med immunmedieret thrombocytopeni
Behandles hunde med immunmedieret thrombocytopeni ikke, vil de kunne ende med at dø af blodmangel. Det er muligt at hjælpe en hund med sygdommen ved at give en medicin, der dæmper immunforsvaret. Hvis hunden behandles i tide, kan den komme sig, men man kan desværre opleve at hunden får tilbagefald senere hen.

Mistænker du, at din hund har immunmedieret thrombocytopeni, bør du straks kontakte en dyrlæge

Læs også

Vivian Birlie: Styrk din hunds og dit eget immunsystem

07-03-2020 09:13, af Vivian Birlie

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie fortæller her, hvordan du kan styrke din hunds immunsystem gennem zoneterapi

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.