Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I den raske hunds blod, findes der nogle små plader, og disse plader kaldes for blodplader eller thrombocytter. Når en hund kommer til skade, og der går hul på et blodkar, igangsættes en kaskade af reaktioner, der tilsammen får blodpladerne til at klumpe sig sammen, og dermed blodet til at størkne og blødningen standses. Det er livsvigtigt for hunden at blødninger kan standse, og hvis blodpladerne ikke formår at lappe hullet, vil hunden bløde ihjel.

Hundens eget immunforsvar ødelægger blodpladerne
Hos nogle hunde, kan hundens eget immunforsvar begynde at angribe og nedbryde blodpladerne. Det medfører et nedsat antal af brugbare blodplader i blodet. Bliver niveauet af blodplader meget lavt, kan det begynde at hæmme blodets evne til at størkne, og hunden kan i sidste ende dø af blodmangel.

Hvorfor får hunden immunmedieret thrombocytopeni?
Nogle hunde kan udvikle en immunmedieret thrombocytopeni helt af sig selv, men sygdomme og uhensigtsmæssige reaktioner på medicin kan også få immunforsvaret til at angribe blodpladerne. Nogle racer, herunder schæfer og old english sheepdog kan være genetisk disponeret for at udvikle sygdommen.

Symptomer på immunmedieret thrombocytopeni
Har hunden et for lavt niveau af blodplader, kan det ses at hunden spontant begynder at bløde eller at blødning, som følge af uheld, ikke stopper som det burde. Blandt de mest almindelige symptomer hos hunde er;

  • Hunden virker svag og træt
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden kaster blod op
  • Hunden har blodig diarré
  • Hunden får blå mærker på huden
  • Hunden bløder fra næsen
  • Hunden bløder i gummerne
  • Hunden har blod i sin urin
  • Hunden hoster blod op
  • Hundens gummer bliver lyse eller hvide

Fremtiden for en hund med immunmedieret thrombocytopeni
Behandles hunde med immunmedieret thrombocytopeni ikke, vil de kunne ende med at dø af blodmangel. Det er muligt at hjælpe en hund med sygdommen ved at give en medicin, der dæmper immunforsvaret. Hvis hunden behandles i tide, kan den komme sig, men man kan desværre opleve at hunden får tilbagefald senere hen.

Mistænker du, at din hund har immunmedieret thrombocytopeni, bør du straks kontakte en dyrlæge

Læs også

Vivian Birlie: Styrk din hunds og dit eget immunsystem

07-03-2020 09:13, af Vivian Birlie

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie fortæller her, hvordan du kan styrke din hunds immunsystem gennem zoneterapi

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.