Min hund er kræsen – Hvad gør jeg?

12-12-2017 16:28, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs

Copyright Ridehesten.com

Som udgangspunkt er hunde af natur ikke kræsne, og kræsenhed er dermed for det meste noget hunden har tillært sig. Det kan være frustrerende og besværligt at have en kræsen hund, så her er nogle ting man kan overveje for at komme hundens kræsenhed til livs:

En vanesag
Er hunden forkælet? Får hunden meget andet end dens almindelige foder, såsom godbidder og madrester, kan dens almindelige foder virke mindre interessant. Du har måske også oplevet, at din hund kun vil spise sit tørfoder, hvis der kommer noget andet ovenpå. Din hund har højst sandsynlig fundet ud af, at hvis den nægter at spise foderet uden noget lækkert ovenpå, så kommer der det i sidste ende. Dette er en vane, og kan afvendes. Prøv derfor kun at fodre din hund med dens almindelige foder, og stop med at fodre hunden madrester og skru ned på niveauet af godbidder. Dette vil give hunden mere appetit, og så længe det er et godt foder, som dækker hundens ernæringsmæssige behov, har den ikke brug for andet. Efter et par dage vil din hund højst sandsynligt tigge ekstra efter godbidder og madrester, men vær konsekvent og hold dig til din strategi. Det skal yderligere nævnes, at hunde sagtens kan gå flere dage uden at spise noget, så længe de har fri adgang til frisk vand.

Foderstrategi
En ændring af fodringsstrategien kan måske hjælpe. Prøv at fodre hunden cirka 2 måltider om dagen, hvor madskålen sættes frem i 30 minutter, og fjern den herefter – uanset om den har spist op eller ej. Når din hund finder ud af, at mad ikke er tilgængeligt hele tiden, vil den spise når det bliver serveret. Motion, fysisk men også mentalt, kan øge appetitten hos hunden. Prøv at aktivere hunden for at få den til at spise, ved f.eks. at lave nogle træningsøvelser, aktivitetsbold eller lignende som hunden synes er sjovt.

Foderskift
Nægter din hund hårdhændet at spise sit foder, selvom du har prøvet alle tricks for at få den til det, kan du prøve at skifte foder. Smag er af afgørende betydning for, om hunden vil acceptere foderet, hvor hunde rigtig godt kan lide smagen af fedt, og animalske proteiner er generelt mere velsmagende i forhold til planteproteiner. Duft og tekstur spiller også en rolle, og hunde foretrækker for det meste fugtig og lun mad. Fodrer du med tørfoder, kan opblanding med lidt lunken vand derfor muligvis få foderet til at virke mere tiltalende. Hvis du skifter foder, kan der godt gå op til 2 uger før hunden har vænnet sig til det, så det kræver lidt tålmodighed før man kan vurdere, om hunden kan lide den nye smag og konsistens.

Hvis din hund normalt har været god til at spise, og pludselig ingen interesse har for foderet eller generelt stopper med at spise ligger noget andet højst sandsynligt bag, såsom tandpine eller sygdom. Derfor er det vigtig, at søge dyrlæge, hvis din hund pludseligt ændrer spiseadfærd. 

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda og Sandra er begge uddannede kandidater i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. De har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Må min hund spise svampe?

01-08-2017 13:15, af Anne Ekenberg

Du er ude og gå tur med din hund. Lide længere fremme stopper den op, snuser lidt rundt og begynder derefter at gumle på ét eller andet. Du skynder dig hen til den og opdager til din rædsel, at den tygger på en svamp. Spørgsmålet er så, om du skal gå i panik eller ej.

Bag om kostfibre i hundefoderet

29-12-2017 08:39, af Amanda Friedel Jakobsen

Er kostfibre i hundefoder kun noget, der mætter og giver fylder, og som ingen anden funktion har i kroppen? Er det blot et billigt salgstrick brugt af producenter for at gøre foderet billigere? Eller kan hunde rent faktisk drage positiv gavn af fibre i deres kost? Selvom fiber ikke er anset som et essentielt næringsstof for hunde, kan fibre have mange sundhedsmæssige fordele for din firbenede ven 

Må min hund spise kartofler?

18-07-2017 11:20, af Anne Ekenberg

De almindelige kartofler – dem, som vi selv grave op i disse dage, og som smager himmelsk med smør til – kan vi give dem til vores hunde?

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Vind foder fra ESSENTIAL FOODS

20-09-2013 16:21, af Vibe Madsen
Deltag i konkurrencen og vind 12,5 kg valgfrit ESSENTIAL FOODS

Må min hund spise stikkelsbær?

19-08-2017 17:38, af Anne Ekenberg

Nogle elsker stikkelsbær, mens andre er knapt så glade for de små fortrinsvis grønne bær med de lange stikkende hår. Stikkelsbærgrød plejer vi at lave af dem, mens marmelade hører til sjældenhederne. De findes i mange have og langs naturstierne og er derfor oplagte mål for vores nysgerrige hunde.

Gør en forskel i julen

09-12-2012 08:49, af Tine Luther
Også i år kører OPERATION X-MAS, der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.