Som udgangspunkt er hunde af natur ikke kræsne, og kræsenhed er dermed for det meste noget hunden har tillært sig. Det kan være frustrerende og besværligt at have en kræsen hund, så her er nogle ting man kan overveje for at komme hundens kræsenhed til livs:
En vanesag
Er hunden forkælet? Får hunden meget andet end dens almindelige foder, såsom godbidder og madrester, kan dens almindelige foder virke mindre interessant. Du har måske også oplevet, at din hund kun vil spise sit tørfoder, hvis der kommer noget andet ovenpå. Din hund har højst sandsynlig fundet ud af, at hvis den nægter at spise foderet uden noget lækkert ovenpå, så kommer der det i sidste ende. Dette er en vane, og kan afvendes. Prøv derfor kun at fodre din hund med dens almindelige foder, og stop med at fodre hunden madrester og skru ned på niveauet af godbidder. Dette vil give hunden mere appetit, og så længe det er et godt foder, som dækker hundens ernæringsmæssige behov, har den ikke brug for andet. Efter et par dage vil din hund højst sandsynligt tigge ekstra efter godbidder og madrester, men vær konsekvent og hold dig til din strategi. Det skal yderligere nævnes, at hunde sagtens kan gå flere dage uden at spise noget, så længe de har fri adgang til frisk vand.
Foderstrategi
En ændring af fodringsstrategien kan måske hjælpe. Prøv at fodre hunden cirka 2 måltider om dagen, hvor madskålen sættes frem i 30 minutter, og fjern den herefter – uanset om den har spist op eller ej. Når din hund finder ud af, at mad ikke er tilgængeligt hele tiden, vil den spise når det bliver serveret. Motion, fysisk men også mentalt, kan øge appetitten hos hunden. Prøv at aktivere hunden for at få den til at spise, ved f.eks. at lave nogle træningsøvelser, aktivitetsbold eller lignende som hunden synes er sjovt.
Foderskift
Nægter din hund hårdhændet at spise sit foder, selvom du har prøvet alle tricks for at få den til det, kan du prøve at skifte foder. Smag er af afgørende betydning for, om hunden vil acceptere foderet, hvor hunde rigtig godt kan lide smagen af fedt, og animalske proteiner er generelt mere velsmagende i forhold til planteproteiner. Duft og tekstur spiller også en rolle, og hunde foretrækker for det meste fugtig og lun mad. Fodrer du med tørfoder, kan opblanding med lidt lunken vand derfor muligvis få foderet til at virke mere tiltalende. Hvis du skifter foder, kan der godt gå op til 2 uger før hunden har vænnet sig til det, så det kræver lidt tålmodighed før man kan vurdere, om hunden kan lide den nye smag og konsistens.
Hvis din hund normalt har været god til at spise, og pludselig ingen interesse har for foderet eller generelt stopper med at spise ligger noget andet højst sandsynligt bag, såsom tandpine eller sygdom. Derfor er det vigtig, at søge dyrlæge, hvis din hund pludseligt ændrer spiseadfærd.
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science
// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science
Ideen om skræddersyet ernæring til hver enkelt hund ændrede livet for de to stiftere af Vuffeli, Mads Smith og Christian Yding. Man skulle tro at der var langt fra at sige sit faste job op i trygge rammer til, at bruge hele sin opsparing på at bestille 30 tons hundefoder, men det var der ikke for de to stiftere
Teknologisk Institut vil upcycle restprodukter fra landbruget, så planteprotein kan erstatte en del af det klimabelastende animalske protein i kæledyrsfoder
På mange marker står majsen strunk og flot – 1,5 m høj – og parat til at blive høstet i næste måned. Efter høsten ligger der masser af majskorn tilbage på markerne, hvilket mange fugle nyder godt af. Men hundene kan nu også godt finde på at nible lidt til majskornene, hvis de kan komme afsted med det. Og er det nu godt for vores hunde?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse