Millioner af forskningskroner til sundere hunde og katte

22-02-2021 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan står det i virkeligheden til med gravhundens bruskskiver i ryggen? Hvordan får man bedre diagnostik for kattens mest almindelige sygdomme? Og hvordan forsker man i hundes indflydelse på interaktion med børn i skolemiljøet? Dette og meget mere vil blive undersøgt af 13 nye forskningsprojekter og 12 igangværende, der nu deler 9 millioner svenske kroner fra Agria & SKK’s forskningsfond

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Agria og den Svenske Kennel Klubs Forskningsfond deler ca. ni millioner svenske kroner ud til 13 nye forskningsprojekter i Sverige, Norge og Finland. Derudover er der modtaget tilskud til tolv igangværende flerårige projekter, hvoraf flere er fra Danmark. Af dette års nye projekter vil syv blive udført ved universiteter i Sverige, fire i Norge og to i Finland. I alt 59 ansøgninger blev modtaget af fonden. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

– I Agrias søgen efter mere bæredygtige, sunde hunde og katte er jeg stolt af dette års bidrag til en række vigtige områder, der på lang sigt vil være til gavn for dyresundheden. At der samtidig fortsat støttes flere projekter her i Danmark er noget, vi kan glæde os over som danske dyreejere, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør for Agria Dyreforsikring.

Fonden bidrager ikke kun til nye projekter, men også til en række flerårige udviklingsprojekter inden for veterinærmedicin på Københavns Universitet her i Danmark. Blandt andet et projekt der vedrører MMVD - en hjertesygdom hos hunde og HCM – hjertesygdom hos katte, samt identifikation af en mutation som forårsager bugspytkirtel-insufficiens hos hunde samt kvalitetssikring af blod til blodtransfusioner på katte.

– Det er dejligt at se, at vi i Danmark fortsat arbejder med disse projekter. Vi håber, at vi i fremtiden vil se flere projekter om dyrenes betydning for mennesket og samfundet, som netop er fokusområdet fra forskningsfondens blandt de ansøgere, der kommer ind i år, siger Tine Antvorskov.

 

Eksempler på igangværende danske projekter på Københavns Universitet:

 

QimmeqHealth: Velfærd for den faldende bestand af grønlandske slædehunde

Slædehunde i Grønland er genetisk unikke og har en stor kulturel betydning. De er ikke desto mindre i fare for udryddelse og sygdomme. De har ingen adgang til veterinærfaglig pleje på trods af stor efterspørgsel. Projektet QimmeqHealth spiller en essentiel rolle i kampen mod lidelser forårsaget af uvidenhed, lave økonomiske værdier på individuelle dyr og mangel på veterinærfaglig pleje. QimmeqHealth skaber en veterinærfaglig platform, der kan øge forståelsen, sundheden og værdien af den enkelte hund. Prøver er blevet indsamlet, og tilskuddet vil blive anvendt til analyser. Projektet indgår i et større bevaringsprojekt, der har fået finansiering fra mange forskellige steder.

 

Et komplet projekt der vil finde de genetiske årsager til MMVD hos hunde

Myxomatous Mitral Valve Disease (MMVD) hos hunde er en sygdom, der resulterer i hjerteklapper, der ikke lukker, som de burde. Blodet lækker bagud ved hvert hjerteslag, og det har alvorlige konsekvenser for hundens sundhed og velvære. Gener på kromosom 13 og 14 spiller en rolle i udviklingen af MMVD, og vi vil nu analysere de to kromosomer grundigt for at identificere årsagerne til mutationerne. Dette kan lede til en gentest der over tidvil kunne bruges i udvælgelse af avlsdyr, og sygdommen kan elimineres.

 

Identifikation af mutation som er årsag til bugspytkirtel-insufficiens

Formålet med dette projekt er at udvikle en DNA-diagnostisk test for exokrin pankreasinsufficiens (EPI) hos hunde. EPI giver blandt andet nedsat evne til at nedbryde foder. Da det er en sygdom, der diagnosticeres hos flere racer, vil det have stor betydning for hundes sundhed og velvære at udvikle et diagnostisk værktøj, der kan bruges til at identificere hunde, der risikerer at udvikle sygdommen og derfor også overføre sygdomsgenerne.

 

Vurdering af cephalexin og amoxicillin clavulansyres effekt på MRSP hos hunde

Systemisk antimikrobiel behandling af meticillin-restistente S. pseudintermedius (MRSP) infektioner hos hunde kan kræve midler forbeholdt mennesker. Antagelsen for undersøgelsen er, at infektioner i hud og urinveje (UTI) på grund af MRSP med succes kan behandles med beta-lactamantibiotika. Hunde med en relevant MRSP-hudinfektion eller UTI behandles med et af de to forskellige antibiotika og følges klinisk. Denne undersøgelse vil bidrage til ansvarlig antibiotika-anvendelse på hunde.

 

Genetiske aspekter af hypertrofisk kardiomyopati hos katte

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er et globalt sundhedsmæssigt problem blandt katte, da HCM-ramte katte har en betydelig større risiko for hjertesvigt, blodpropper og pludselig hjertedød. Arvemønstrene for familiær HCM hos den norske skovkat og british shorthair er stadig ukendte. Denne undersøgelse sigter mod at identificere nye mutationer i disse racer gennem helgenomsekventering af HCM-berørte familiegrene for at hjælpe med at etablere avlsprogrammer hos begge katteracer.

 

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt