Hunde har, ligesom mennesker, en knæskal og denne kaldes også for patella. Knæskallen ligger i den store sene, der hæfter lårmusklen til skinnebenet. Knæskallen og senen løber i en fure på lårbensknoglen, og hos en normal og rask hund, ligger knæskallen hele tiden i denne fure, også når benet er i bevægelse. Hopper knæskallen ud af denne fure, kaldes det en patella luksation, og betyder, at hunden har løse knæskaller eller at knæet ”går af led”. Oftest hopper knæskallen ind på indersiden af knæet, men det kan også ske at knæskallen hopper ud på ydersiden af knæet.
Hunde kan have varierende grader af patella luksation. I den mildeste form ligger knæskallen i sin fure, men kan manuelt trykkes ud, hvorefter den igen hopper tilbage. I den alvorligste form, er knæskallen permanent ude af furen.
Løse knæskaller udvikles allerede i hvalpetiden, og her kan de første symptomer nogle gange ses. Løse knæskaller er i nogen grad et arveligt problem, som blandt andet er forbundet med en fejl i vinklingen af lårbenet. Det giver et skævt træk i sene og knæskal, så knæskallen trækkes ud af sin rigtige placering.
Symptomer på løse knæskaller
Når hundens knæskal hopper ud af furen, påvirker det bevægeligheden i knæleddet. Nogle af de mest almindelige symptomer på løse knæskaller er derfor halthed, eller at hunden ikke støtter på benet. Ofte ses det periodevist således, at hunden pludseligt ikke støtter på benet, tager et par hop uden at bruge det, og derefter begynder at støtte på det igen. Det kan se ud som om at hunden hinker på bagbenet.
Typisk vil haltheden kun være der engang imellem, men hos mange hunde bliver problemet værre med tiden.
Fremtiden for en hund med løse knæskaller
Det er muligt at behandle løse knæskaller gennem en operation, og efterfølgende genoptræning. Behandles løse knæskaller ikke, kan de give hunden problemer med smerte og halthed, der kan blive værre jo ældre hunden bliver.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund har løse knæskaller, bør du kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.