Løse knæskaller hos hund

17-02-2019 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Knæskaller der ”går af led”, også kaldet patella luksation, er et almindeligt problem, som især ses hos mindre hunderacer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde har, ligesom mennesker, en knæskal og denne kaldes også for patella. Knæskallen ligger i den store sene, der hæfter lårmusklen til skinnebenet. Knæskallen og senen løber i en fure på lårbensknoglen, og hos en normal og rask hund, ligger knæskallen hele tiden i denne fure, også når benet er i bevægelse. Hopper knæskallen ud af denne fure, kaldes det en patella luksation, og betyder, at hunden har løse knæskaller eller at knæet ”går af led”. Oftest hopper knæskallen ind på indersiden af knæet, men det kan også ske at knæskallen hopper ud på ydersiden af knæet.

Hunde kan have varierende grader af patella luksation. I den mildeste form ligger knæskallen i sin fure, men kan manuelt trykkes ud, hvorefter den igen hopper tilbage. I den alvorligste form, er knæskallen permanent ude af furen.

Løse knæskaller udvikles allerede i hvalpetiden, og her kan de første symptomer nogle gange ses.  Løse knæskaller er i nogen grad et arveligt problem, som blandt andet er forbundet med en fejl i vinklingen af lårbenet. Det giver et skævt træk i sene og knæskal, så knæskallen trækkes ud af sin rigtige placering.

Symptomer på løse knæskaller

Når hundens knæskal hopper ud af furen, påvirker det bevægeligheden i knæleddet. Nogle af de mest almindelige symptomer på løse knæskaller er derfor halthed, eller at hunden ikke støtter på benet. Ofte ses det periodevist således, at hunden pludseligt ikke støtter på benet, tager et par hop uden at bruge det, og derefter begynder at støtte på det igen. Det kan se ud som om at hunden hinker på bagbenet.

Typisk vil haltheden kun være der engang imellem, men hos mange hunde bliver problemet værre med tiden.

Fremtiden for en hund med løse knæskaller

Det er muligt at behandle løse knæskaller gennem en operation, og efterfølgende genoptræning. Behandles løse knæskaller ikke, kan de give hunden problemer med smerte og halthed, der kan blive værre jo ældre hunden bliver.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har løse knæskaller, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Søde børn, unge og hunde ved Hund i Fokus

27-08-2023 12:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Børn, der elsker hunde og hunde der elsker børn er dejligt. Og de to ting kan man opleve på Hund i Fokus netop nu

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Nu er vi i gang i Roskilde!

22-09-2023 16:58, af Maria Lærke Mortensen

Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?