Da jeg var 15 år, mødte jeg flere gange holdningen, at ”min fødselsattest” var for ung til at købe en hund. Denne holdning fik jeg dog hurtigt gjort til skamme ved at læse alle hundebøger, biblioteket var i besiddelse af, melde hunden til træning, inden den nærmest var født, få mine forældres fulde opbakning efter at have plaget nærmest fra den dag, jeg blev født. Og selvfølgelig var jeg også medlem af både specialklub og DKK, inden jeg blev hundeejer. Men nu oplever jeg, at fødselsattesten åbenbart også har en udløbsdato i den anden ende? Jeg støder på flere opdrættere, der mener, at man ikke kan sælge hund til folk, der bare (!) er 70 år.
”Jamen, de kan jo dø indenfor et par år, og hvem skal så tage sig af hunden?”. Eller ”jamen, de har ingen familie”. Og ”er de i stand til at motionere hunden?”.
Kan I selv høre de dårlige undskyldninger? Man behøver jo hverken være 15, 50, 70 eller sågar 80 år for at de spørgsmål skal være nogen der er besvaret, inden man skal anskaffe sig en hund.
Vi kan alle dø i morgen – corona eller ej. Jeg er sikker på, vi alle kan nævne nogen, der er død i en alt for ung alder, og nogen, der er blevet ”tudsegamle”. Vores omgangskreds – uanset familiestørrelse – har ingen alder. Vores fysik, der gør os i stand til at varetage hundes behov, har ingen alder. De levevilkår, vi kan tilbyde hunden, har ingen alder.
Hvorfor står de positive ord ikke i kø, når ældre mennesker søger ny hund: Hunden kan holde dem både åndsfriske og fysisk friske. Men hov, mange 70-årige er i bedre form end mange 40-årige. Og ikke mindst; mange ældre mennesker har oceaner af kærlighed, tid og roligt gemyt til at tage sig af en hund. Et langt liv med hund giver også meget erfaring, der burde vægte tungt. Mange ældre mennesker har langt mere af dette end en børnefamilie. Ja, jeg ved godt, at nogle også vælger børnefamilier fra.
Så hvem vil I opdrættere egentlig sælge til? Ingen unge, ingen børnefamilier, ingen enlige, ingen ældre mennesker. Har opdrættere overvejet, hvor man så skubber disse mennesker hen? Hvorfor man kan være medskyldig i, at hundehandlere og hunde fra østlandene har kronede kår. Når nogen brændende ønsker sig en hund til at forsøde tilværelsen.
Sælgers marked. Men det bliver det ikke ved med at være. En dag er vi sandsynligvis igen der, hvor markedet er mættet, og det igen bliver købers marked. For ja, det er bestemt et privilegie at kunne vælge og vrage mellem hvalpekøbere.
Hver gang man anskaffer sig en ny hund, bør man naturligvis overveje, om det er den samme race man skal vælge igen; passer den til den familiekonstellation og de vilkår, jeg kan byde hunden lige nu, der hvor jeg er i mit liv? Eller skal jeg have en anden race? Mange skal nok have en mindre race, når man bliver ældre. Men det er ikke det samme som, at man ikke kan tage sig af en hund i en sen alder. Tværtimod. Vi, som har haft hund hele vores liv, kan ikke forestille os noget mere skræmmende end at skulle blive gamle uden en hund ved vores side. Og husk, at du kan få registreret et testamente på din DKK-hund.
Ingen ved, hvornår fødselsattesten udløber – uanset alder! Så overvej nøje, hvorfor du siger nej til hvalpekøbere, og lad aldrig dåbsattesten være det valg! Ansvarlige hundeejere har ingen alder!
PS: Jeg er også selv opdrætter
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.
Videnskab.dk har udgivet en spændende artikel om mennesket og hunden gennem historien. Du får link til artiklen i denne artikel
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?