Kikkertundersøgelse - hvordan og hvorfor?

25-07-2022 09:50, af Astrid Gerd Holtet

Kikkertundersøgelser bruges på en lang række af landets dyreklinikker - men hvad en kikkertundersøgelse, hvad bruges den til og hvordan foretages den?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En kikkertundersøgelse – også kaldet en endoskopiundersøgelse – bruges til at undersøge kropshulrum eller organer. Til undersøgelsen bruges et såkaldt endoskop. Endoskopet består af en lang smal kikkertstang, som oftest er bøjelig, og som kan sende direkte billeder tilbage på en skærm.  

Endoskopet kan indføres i tarmen, i blæren, i bughulen eller i et led og på den måde kan dyrlægen hurtigt og let se ind i dyret, når en diagnose skal stilles. Via endoskopets stang er det typisk også muligt at indføre en lang gribetang, som kan bruges til at opsamle vævsprøver af det, dyrlægen ser med endoskopet.

Hvornår bruges kikkertundersøgelser?

Kikkertundersøgelser kan bruges i mange forskellige situationer. Nogle af de mest almindelige er:

1) Mave-/tarmsystemet:

Kikkertundersøgelser er et vigtigt værktøj ved sygdomme i mave-/tarmsystemet. Endoskopet kan bruges til at undersøge både spiserøret, mavesækken og store dele af tarmene. Derudover kan der ved hjælp af endoskopet let tages vævsprøver af tarmvæggen – hvilket kan være meget hjælpsomt i udredningen af en lang række sygdomme

2) Led:

I forbindelse med udredning af eksempelvis halthed, kan en kikkertundersøgelse af en ledhul være meget hjælpsom. Her vil undersøgelsen blandt andet kunne klarlægge problemer med gigt, skader på menisker, bruskskader eller ødelagte ledbånd.

3) Luftvejene

Det er også muligt at undersøge næse, luftrør og lunger ved hjælp af kikkertundersøgelser. Ud over at se hvordan luftvejene ser ud, er det muligt også at udtage biopsier og lave

Hvordan foretages en kikkertundersøgelse?

Når en hund skal igennem en kikkertundersøgelse, skal den i fuld narkose. Hunden vil derfor typisk blive indlagt om formiddagen, og være klar til at gå hjem igen om eftermiddagen. Hunden skal fastes i 12 timer inden narkosen.

Når hunden er i narkose, indføres endoskopet i hunden, og dyrlægen evaluerer billederne på skærmen. Foretages undersøgelsen for eksempel af tarmen, indføres endoskopet enten via munden eller endetarmsåbningen. Har det hulrum, der skal undersøges ikke en naturlig åbning – som eksempelvis bughulen eller en ledhule – så laves der en lille åbning med en skalpel, så endoskopet kan indføres. Dette hul lukkes efterfølgende med et par sting.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Min hund forstår mig ikke

10-12-2020 12:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning viser, at hunden ikke forstår os helt så godt, som vi måske går og tror

Vind flotte præmier til din hund

15-02-2013 15:02, af Simone Strandet Sørensen
Du kan nu deltage i endnu en konkurrence, denne gang sponsoreret af Orbiloc.

Hund fandt nyfødt baby i skrald

11-06-2013 14:05, af Tine Luther
Et thailandsk spædbarn var blevet efterladt i en dynge skrald. Barnet blev fundet er en hund – og overlevede den forfærdelige start på livet.

Agility: Lillian Rose vinder DM igen

04-09-2022 14:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund

Hund har følelserne uden på pelsen første gang den får græs under poterne

27-10-2016 08:59, af Kasper Larsson
Hunden Liszka blev tvunget til at vokse op i et rustent bur. Hendes reaktion første gang hun rører græs er fantastisk

Pas på juletræet i december

26-11-2017 18:51, af Astrid Gerd Holtet

Juletræssalget er så småt gået i gang, og inden for kort tid vil flotte juletræer stå i mange danske hjem. Har du hund, er der dog lige et par ting du bør overveje, inden du finder julepynten frem

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.