Kikkertundersøgelse - hvordan og hvorfor?

25-07-2022 09:50, af Astrid Gerd Holtet

Kikkertundersøgelser bruges på en lang række af landets dyreklinikker - men hvad en kikkertundersøgelse, hvad bruges den til og hvordan foretages den?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En kikkertundersøgelse – også kaldet en endoskopiundersøgelse – bruges til at undersøge kropshulrum eller organer. Til undersøgelsen bruges et såkaldt endoskop. Endoskopet består af en lang smal kikkertstang, som oftest er bøjelig, og som kan sende direkte billeder tilbage på en skærm.  

Endoskopet kan indføres i tarmen, i blæren, i bughulen eller i et led og på den måde kan dyrlægen hurtigt og let se ind i dyret, når en diagnose skal stilles. Via endoskopets stang er det typisk også muligt at indføre en lang gribetang, som kan bruges til at opsamle vævsprøver af det, dyrlægen ser med endoskopet.

Hvornår bruges kikkertundersøgelser?

Kikkertundersøgelser kan bruges i mange forskellige situationer. Nogle af de mest almindelige er:

1) Mave-/tarmsystemet:

Kikkertundersøgelser er et vigtigt værktøj ved sygdomme i mave-/tarmsystemet. Endoskopet kan bruges til at undersøge både spiserøret, mavesækken og store dele af tarmene. Derudover kan der ved hjælp af endoskopet let tages vævsprøver af tarmvæggen – hvilket kan være meget hjælpsomt i udredningen af en lang række sygdomme

2) Led:

I forbindelse med udredning af eksempelvis halthed, kan en kikkertundersøgelse af en ledhul være meget hjælpsom. Her vil undersøgelsen blandt andet kunne klarlægge problemer med gigt, skader på menisker, bruskskader eller ødelagte ledbånd.

3) Luftvejene

Det er også muligt at undersøge næse, luftrør og lunger ved hjælp af kikkertundersøgelser. Ud over at se hvordan luftvejene ser ud, er det muligt også at udtage biopsier og lave

Hvordan foretages en kikkertundersøgelse?

Når en hund skal igennem en kikkertundersøgelse, skal den i fuld narkose. Hunden vil derfor typisk blive indlagt om formiddagen, og være klar til at gå hjem igen om eftermiddagen. Hunden skal fastes i 12 timer inden narkosen.

Når hunden er i narkose, indføres endoskopet i hunden, og dyrlægen evaluerer billederne på skærmen. Foretages undersøgelsen for eksempel af tarmen, indføres endoskopet enten via munden eller endetarmsåbningen. Har det hulrum, der skal undersøges ikke en naturlig åbning – som eksempelvis bughulen eller en ledhule – så laves der en lille åbning med en skalpel, så endoskopet kan indføres. Dette hul lukkes efterfølgende med et par sting.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hund logrer halen i "udu" i ren coronalykke

25-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en lille gravhund været så lykkelig over, at ejerne har været hjemme pga. coronakrisen, at den har logret så meget med halen, at den er kommet til skade

Hund stjålet i Randers

10-05-2020 07:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Randers sidder Vivi Bøge ulykkelig og venter på, at den hund, hun elsker så højt, kommer hjem igen. Hunden forsvandt 30. april og Vivi mener, han er stjålet

1, 2, 3, 4 – lugten af våd hund er væk

10-01-2015 13:17, af Tine Luther
Ikke mindst i denne fugtige tid lugter mange hunde temmelig meget. Få 4–trins videoråd fra dyrlæge Tina Haanings tips til, hvordan du vasker din hund.

Pas på Leishmaniasis, hvis din hund skal ud at rejse

19-07-2018 15:11, af Astrid Holtet

I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler

Besøg på Barn og Hund-lejr i Norge (video)

08-11-2017 08:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

HUNDEN's redaktion har besøgt Oslo Hundeskole i Norge. Over 50 børn deltog i skolens Barn og Hund-lejr i efterårsferien for at træne agility og bare have det sjovt. Se HUNDEN's video fra lejren med interview af  den daglige leder af Oslo Hundeskole

Flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme

26-05-2012 09:08, af Tine Luther
Sommertid er lig med masser af træning og spændende aktiviteter uden for sammen med din hund. Men der er god grund til at være ekstra opmærksom på flåter. De små dyr kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og hunde, og disse sygdomme kan få alvorlige konsekvenser – også for din hunds evner på træningspladsen. Alle hundeejere opfordres derfor til at tage en række forholdsregler mod flåtbid.

K9 Biathlon: Du kan stadig nå det

27-08-2021 11:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere end 378 løbere og hunde kommer denne weekend til at kaste sig ud i et fantastisk K9 Biathlon for alle løb på Vilhelmsborg i weekenden. Du kan stadig nå at tilmelde dig

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.