Jorba og Babli redder de sidste enhjørninge

12-07-2017 10:44, af Anne Ekenberg

I det nordøstlige hjørne af Indien i delstaten Assam er den gal. Her i Kaziranga National Park kæmper man nemlig bogstavelig talt for livet i forsøget på at bevare områdets unikke et-hornet næsehorn kaldet ”rhinoceros unicornis”. Med en lille glimt i øjet kan man således kalde næsehornet for den eneste nulevende enhjørning.

Copyright Ridehesten.com

Overalt hvor næsehornet lever, er det udryddelsestruet. Dyrene skydes udelukkende for hornets skyld, fordi man i de asiatiske lande mener, at pulver lavet af selve hornet kan kurere både kræft og impotens. Det er naturligvis noget sludder, da hornet er lavet af det samme materiale som vores hår og vores negle, og derfor ikke kan kurerer noget som helst.

Drab på næsehorn blev forbudt ved international lov helt tilbage i 1977, men med en pris på ca. en halv million kroner pr. horn på det illegale marked bliver mange fattige indere bliver alligevel fristet.

Etablering af hundepatrulje

Som modtræk etablerede den engelsk baserede velgørenhedsorganisation David Sheperd Wildlife Foundation i 2010 en hundepatrulje, som skulle komme problemet til livs. Patruljens formål var –  og er – at være en hurtig, mobil enhed, som ikke kun skulle opspore krybskytterne, men også at samle bevismateriale mod dem.

Hvilken race, man skulle vælge, var ikke svært. Valget faldt helt naturligt på den belgiske hyrdehund malinois, som er en atletisk bygget hund, der minder om schæferen. Den er dog lidt mindre og lettere af statur, og så er den utrolig arbejdsivrig, intelligent og udholden. Her i Danmark bruges den bl.a. som narkohund ved politiet og for Told og Skat i Kastrup Lufthavn, hvor Zenta (Daneskjold Yuri) hjælper med at opspore ulovligt indførte pengesedler.

Problemet var at finde en egnet hund i dette afsides liggende hjørne af Indien. Men endelig i 2011 lykkedes det, og hvalpen Jorba sluttede sig til holdet bag patruljen. Syv måneders intensiv træning fulgte, hvor Jorba bl.a. skulle lære at skelne mellem tigerskind og næsehorn, og så var han klar til at møde sin handler Anil Das for første gang. De to er blevet uadskillelige og tilbringer nu samtlige af døgnets 24 timer sammen.

Jorba og Babli

Jorba har selvfølgelig allerede bevist sit værd. Han har ledt patruljen direkte til krybskytternes huse og ved en særlig lejlighed var han særlig heltemodig. De lokale krybskytter havde opdaget et skjult kamera, skåret det ned og smidt det i floden, da de vidste, at de var blevet filmet. Men Jorba gav ikke op. Han fik snuset sig frem til det og fiskede simpelthen kameraet op af floden. Billederne fra kameraet blev reddet, og krybskytterne blev fanget.

Succesen har været så overvældende, at holdet har anskaffet endnu en malinois, og i 2014 sluttede tæven Babli sig til temaet. Hun beviste også hurtigt sit værd, og de to hunde har tilsammen mere end 30 succesrige historie bag sig.

Men ikke alt er lige godt. De to hundes store evner har gjort dem til genstand for krybskytternes hævn. Derfor har det været nødvendigt aldrig at lade hundene være uden opsyn, og når patruljen drager afsted, er man ikke mindre end 15-20 mand bevæbnet til tænderne. Jorba og Babli er simpelthen uerstattelige.

I øvrigt er næsehornet i Assam i fremgang – antallet er således steget med 27% siden 2006.

______________________________

Fakta om belgisk malinois:

En udpræget brugshund, som kun velegnet som familiehund, hvis den får tilstrækkelig med udfordringer og motion. Den er lærenem og arbejdsvillig, men kan stresse ved for megen og for voldsom leg. Fortrinlig sports- og konkurrencehund indenfor adskillige discipliner.

Pelsen er relativ blød uden stride og ru dækhår, og den fælder ubetydeligt, hvis den bliver børstet jævnligt. Farverne er varm rødgul med sorte hårspidser og sort maske.

Højden svinger mellem 56-66 cm, og vægten svinger mellem 27-29 kg.

Specialklub: Specialklubben for Belgiske Hyrdehunde

Kilde: David Sheperd Wildlife Foundation, K9 magazine, Kennel Daneskjold, DKK.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt