Jorba og Babli redder de sidste enhjørninge

12-07-2017 10:44, af Anne Ekenberg

I det nordøstlige hjørne af Indien i delstaten Assam er den gal. Her i Kaziranga National Park kæmper man nemlig bogstavelig talt for livet i forsøget på at bevare områdets unikke et-hornet næsehorn kaldet ”rhinoceros unicornis”. Med en lille glimt i øjet kan man således kalde næsehornet for den eneste nulevende enhjørning.

Copyright Ridehesten.com

Overalt hvor næsehornet lever, er det udryddelsestruet. Dyrene skydes udelukkende for hornets skyld, fordi man i de asiatiske lande mener, at pulver lavet af selve hornet kan kurere både kræft og impotens. Det er naturligvis noget sludder, da hornet er lavet af det samme materiale som vores hår og vores negle, og derfor ikke kan kurerer noget som helst.

Drab på næsehorn blev forbudt ved international lov helt tilbage i 1977, men med en pris på ca. en halv million kroner pr. horn på det illegale marked bliver mange fattige indere bliver alligevel fristet.

Etablering af hundepatrulje

Som modtræk etablerede den engelsk baserede velgørenhedsorganisation David Sheperd Wildlife Foundation i 2010 en hundepatrulje, som skulle komme problemet til livs. Patruljens formål var –  og er – at være en hurtig, mobil enhed, som ikke kun skulle opspore krybskytterne, men også at samle bevismateriale mod dem.

Hvilken race, man skulle vælge, var ikke svært. Valget faldt helt naturligt på den belgiske hyrdehund malinois, som er en atletisk bygget hund, der minder om schæferen. Den er dog lidt mindre og lettere af statur, og så er den utrolig arbejdsivrig, intelligent og udholden. Her i Danmark bruges den bl.a. som narkohund ved politiet og for Told og Skat i Kastrup Lufthavn, hvor Zenta (Daneskjold Yuri) hjælper med at opspore ulovligt indførte pengesedler.

Problemet var at finde en egnet hund i dette afsides liggende hjørne af Indien. Men endelig i 2011 lykkedes det, og hvalpen Jorba sluttede sig til holdet bag patruljen. Syv måneders intensiv træning fulgte, hvor Jorba bl.a. skulle lære at skelne mellem tigerskind og næsehorn, og så var han klar til at møde sin handler Anil Das for første gang. De to er blevet uadskillelige og tilbringer nu samtlige af døgnets 24 timer sammen.

Jorba og Babli

Jorba har selvfølgelig allerede bevist sit værd. Han har ledt patruljen direkte til krybskytternes huse og ved en særlig lejlighed var han særlig heltemodig. De lokale krybskytter havde opdaget et skjult kamera, skåret det ned og smidt det i floden, da de vidste, at de var blevet filmet. Men Jorba gav ikke op. Han fik snuset sig frem til det og fiskede simpelthen kameraet op af floden. Billederne fra kameraet blev reddet, og krybskytterne blev fanget.

Succesen har været så overvældende, at holdet har anskaffet endnu en malinois, og i 2014 sluttede tæven Babli sig til temaet. Hun beviste også hurtigt sit værd, og de to hunde har tilsammen mere end 30 succesrige historie bag sig.

Men ikke alt er lige godt. De to hundes store evner har gjort dem til genstand for krybskytternes hævn. Derfor har det været nødvendigt aldrig at lade hundene være uden opsyn, og når patruljen drager afsted, er man ikke mindre end 15-20 mand bevæbnet til tænderne. Jorba og Babli er simpelthen uerstattelige.

I øvrigt er næsehornet i Assam i fremgang – antallet er således steget med 27% siden 2006.

______________________________

Fakta om belgisk malinois:

En udpræget brugshund, som kun velegnet som familiehund, hvis den får tilstrækkelig med udfordringer og motion. Den er lærenem og arbejdsvillig, men kan stresse ved for megen og for voldsom leg. Fortrinlig sports- og konkurrencehund indenfor adskillige discipliner.

Pelsen er relativ blød uden stride og ru dækhår, og den fælder ubetydeligt, hvis den bliver børstet jævnligt. Farverne er varm rødgul med sorte hårspidser og sort maske.

Højden svinger mellem 56-66 cm, og vægten svinger mellem 27-29 kg.

Specialklub: Specialklubben for Belgiske Hyrdehunde

Kilde: David Sheperd Wildlife Foundation, K9 magazine, Kennel Daneskjold, DKK.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.