Mens hundene fiser rundt i haven og snuser til grene, buske og træer, kan vi mennesker blot undre os over, hvad det er vi ikke kan sanse. Hvad er det hundene kan lugte, og hvordan opfatter hundene disse duftindtryk? Det er et spændende spørgsmål, for hundens lugtesans er blevet et vigtigt værktøj for mennesket i en lang række erhverv. Fra opsporing af mobiltelefoner, sprængstof og narkotika til redningshunde der snuser sig frem til nødstedte mennesker. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan hundens lugtesans fungerer. Denne video fra TED Ed forklarer fint, hvordan – og hvad – de kan lugte. Næsens opbygning Alle dele af hundens næse bidrager til at give hunden en bedre lugtesans. Den fugtige snude fanger alle duftindtryk, mens de to fremskudte næsebor bestemmer hvor lugten kommer fra. – Deres næse er i sandhed et potent sanseapparat. Når hundene konstant dufter til luften, når de er ude i haven, er det ikke blot for at identificere duftene. De kan også dufte, hvad kilden er, hvor den er placeret og hvilken retning den kommer fra. Hunde ind- og udånder heller ikke af de samme passager. Du trækker vejret igennem næseboret og ånder ud igennem et lille snit på siden af næsen. Dette bevirker, at luften de indånder hvirvler rundt i næsen. Dermed opbygges der en højere koncentration af duftmolekyler, desto mere de snuser. Duftreceptorer Hundens næse er opdelt i to separate kamre opdelt af væv. Det ene kammer faciliterer handlingen at trække vejret, mens det andet kammer specifikt håndterer de dufte, som luften medbringer. I disse duftkamre findes der hele 300 millioner specialiserede duftreceptorer. Til sammenligning har vi mennesker kun fem millioner af disse receptorer. Men hvordan håndterer hunden de mange indtryk, deres næse giver dem? Hos hunde er det center i hjernen, der styrer lugtesansen langt større end det er hos mennesker. På den måde er der processorkraft nok til, at hunden kan lugte og genkende en lang række dufte og huske ”duftprofiler”. Kan hunde dufte følelser? Hunde har et organ i ganen, der tillader den at ”se” ting, der ikke kan ses med det blotte øje. De kan dufte frigivne hormoner, der hjælper hundene i parringen og hjælper dem med at bedømme, om andre pattedyr er venlige eller fjendtlige. De kan også afgøre emotionelle tilstande og bestemme graviditet eller sygdom med deres lugtesans. Kilde: Wideopenpets.com
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet