Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder blandt andet højsæson for strandture, festivaler og grillaftener. Desværre er sommeren også lig med tordenvejr, og ifølge DMI finder hele 85 procent af alt lyn og torden sted i juni, juli og august. Det kan især være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedste ven, der er særligt sensitiv overfor de høje brag. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund i sommermånederne, lyder opfordringen fra AniCura, som er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

- Vi oplever generelt, at mange hunde bliver bange, når det buldrer og brager udenfor, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle hunde reagerer ved, at de begynder at ryste, gør ophidset, bliver urolige eller gemmer sig bag ejeren. Årsagen er ofte, at hunden tidligere har haft en dårlig oplevelse med en høj lyd, som de husker tilbage på, og derfor bliver reaktionen tit værre, når de høje tordenbrag lyder, forklarer Pernille Hansen, der er dyrlæge hos AniCura Dyrehospital Skovlunde.

Ifølge Pernille Hansen, som har mere end 20 års erfaring med behandling af kæledyr med adfærdsproblemer, er der flere tiltag, der kan hjælpe hunden gennem højsæsonen for tordenvejr.

 

Skab tryghed i hjemmet

Tordenvejr frembringer i høj grad den samme reaktion hos hunde, som man kender fra fyrværkeriet nytårsaften. Lyn og torden er dog sværere at forberede sig på, og derfor handler det ifølge Pernille Hansen om at få skabt en tryg base i hjemmet:

- Det er vigtigt, at man ikke lader hunden være alene hjemme, hvis man ved, at der er varslet torden. Det kan nemlig være med til at styrke trygheden og nedtone angsten, at ejeren er til stede sammen med hunden og udviser ro – selv om det lyner og tordner udenfor. Hvis hunden vil gemme sig under eksempelvis sofaen, sengen eller i kurven, er det vigtigt, at man lader den gøre det, da det er hundens måde at tackle angsten på.

 

Luk uvejret ude

Ifølge Pernille Hansen er mange hunde hurtige til at koble både regnvejr og lysglimt til tordenvejr, og derfor begynder angsten ofte allerede, når vejret er ved at trække op til torden. I den forbindelse handler det især om, at man så vidt muligt skal forsøge at skærme hunden for uvejret:

- Når tordenvejret først lyder, kan hundeejere med fordel trække gardinerne for, da det blandt andet kan være med til skærme for blinkene, som ofte er med til at forstærke angsten. Derudover kan det også være en god idé at tænde lyset indenfor og sætte noget musik på, der kan medvirke til at fjerne hundens fokus fra tordenvejret – ligesom at lege med hunden, give godbidder eller lave træningsøvelser også kan være med til at flytte hundens opmærksomhed.

 

Overvej angstdæmpende medicin

I tilfælde hvor hunden lider af alvorlig angst eller panikanfald under tordenvejr, kan det desuden være en god idé at konsultere med sin dyrlæge. Der findes nemlig forskellige typer behandlinger og medicin, som kan være med til at mindske hundens angst, lyder det fra Pernille Hansen:

- Hvis hunden gentagende gange er meget bange ved tordenvejr, kan det ofte være en god løsning med angstdæmpende medicin. Det har som regel den bedste effekt, hvis hunden får medicinen allerede inden, at angsten begynder, og derfor kan man med fordel give medicinen allerede, når der varsles om tordenvejr. Dog skader det ikke, hvis hunden først får medicinen, efter angsten har indtruffet, da det blandt andet kan hjælpe med, at hunden hurtigere kommer sig over angsten.

Pernille Hansen anbefaler desuden, at man henvender sig til sin dyrlæge, hvis hunden fortsætter med at have det dårligt og være bange for andre lyde i flere dage efter tordenvejret.

Læs også

Blog: Min hund er bange for fyrværkeri og torden

20-12-2022 07:52, af Vivian Birlie

Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her

Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Flyvende mellempudel Best in show

15-08-2015 19:16, af Rikke Larsen
Ved lørdagens hundeudstilling på Bornholm måtte hunde og handlere kæmpe mod regn og torden i baggrunden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.