Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Copyright Ridehesten.com

Man skelner mellem to former for angst, når man taler om hunden. Den ene form er stærkt arvelig, og man bør derfor ikke bruge disse hunde i avlen. Den anden form kaldes for generel angst og skyldes forskellige situationen, hunden har været udsat for. Hunden kan således udvikle angst over for lys, lyde, andre hunde, genstande og visse mennesker. Den kan også være præget af en dårlig socialisering.

Hundens angstsignaler

Mange hunde vil udsende tydelige angstsignaler såsom rysten og sitren, gemme sig forskellige steder eller omvendt være helt tæt på ejeren. Det kan også være, at den er ude af stand til at koncentrere sig, måske vil den gø, og muligvis vil den også forsøge at løbe væk.

De mindre tydelige signaler kan være, at hunden sidder og halser, selv om den ikke har det varmt, måske gaber den gentagne gange uden grund, og endelig kan den også slikke sig om munden.

Og har du en hund, som har let til angst, er her nogle råd til, hvad du kan gøre.

Medicin på recept

Du kan medicinere din hund i forbindelse med nytårsaften. Hvert år d. 30 og 31. udleverer dyrlægerne ”tonsvis” af nervemedicin til ejerne af bange hunde. Det er receptpligtige midler og gives som en cocktail flere gange i løbet af aftenen. Medicinen lægger stort set hunden ned, så den næsten intet sanser. Men det kan jo ikke bruges i dagligdagen.

Clomicalm er lykkepiller på recept til hunde og kan evt. bruges sammen med feromoner.

Feromoner

Feromoner er duftstoffer, som alle pattedyr frigiver for at berolige deres unger. Tæven udskiller feromonerne fra talgkirtler omkring patterne ca. 3-5 dage efter fødslen. Det beskytter hvalpene mod stress og uro, samt gør dem rolige i fremmede omgivelser og situationer. Det er disse feromoner, man med fordel kan give sin voksne hund. I handlen kan man købe forstøvere eller halsbånd med feromoner. Feromoner kan du spraye på et tæppe, umiddelbart før din hund skal ligge på det, f.eks. i forbindelse med den forhadte køretur.

Fodertilskud

Visse former for fodertilskud kan også have en beroligende virkning. Zylkene er et af disse produkter, som menes at have en beroligende virkning på hunde. Zylkene er lavet af mælkeproteinet kasein, og når det spaltes i mindre bestanddele i hundens mave, fremkommer den beroligende virkning. Produktet er en tyggetablet og kan bruges i alt fra 1 uge til 2 måneder alt afhængig af situationen, og man bør derfor konsultere dyrlægen først.

Serene UM og Kalm er tilsvarende produkter i tabletform. Begge er lavet af vitaminer, mineraler og aminosyrer. De påvirker overførslen af nerveimpulser i hjernen og virker derfor angstdæmpende. Også de skal startes op i god tid.

Svøb

Endelig er der dukket en form for dækken op under navnet Thundershirt. Meningen er, at dækkenet skal lægge sig tæt om hundens krop, lidt ligesom man i nogle kulturer svøber spædbørn ind og derved beroliger børnene. Et helt almindeligt stykke klæde, som vikles om hunden, vil have den samme effekt.

Hvad du selv kan gøre

For at lære hvalpen at tackle lyde kan man gennem DKK, og mange dyrlæger, og selvfølgelig også over nettet købe CD’er med lyde af forskellige art: Torden, lyden af skud, fyrværkeriets susende efterfulgt af braget. CD’en kan afspilles for hunden under kontrolleret former, og målet er langsomt at vænne hvalpen til disse lyde, så den til sidst ikke reagerer.

Træning skal der til

Ingen af disse produkter bør stå alene, men skal understøttes af træning og yderligere socialisering. Ovenstående CD kan hjælpe mod lyde, men ved andre former for angst skal der arbejdes med hunden på anden vis. Her vil en hundeadfærdsterapeut kunne være behjælpelig med at lægge en strategi.

Endelig kan du også selv bruge hundens egen signaler. I fagsproget kaldes de for hundens dæmpende signaler, og dem kan vi selv lære at anvende i et vist omfang.

Kilder: akc.com, netdyredoktor.dk, zylkenepet.co.uk, ema.europa.eu, thundershirt.com

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.