Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Copyright Ridehesten.com

Man skelner mellem to former for angst, når man taler om hunden. Den ene form er stærkt arvelig, og man bør derfor ikke bruge disse hunde i avlen. Den anden form kaldes for generel angst og skyldes forskellige situationen, hunden har været udsat for. Hunden kan således udvikle angst over for lys, lyde, andre hunde, genstande og visse mennesker. Den kan også være præget af en dårlig socialisering.

Hundens angstsignaler

Mange hunde vil udsende tydelige angstsignaler såsom rysten og sitren, gemme sig forskellige steder eller omvendt være helt tæt på ejeren. Det kan også være, at den er ude af stand til at koncentrere sig, måske vil den gø, og muligvis vil den også forsøge at løbe væk.

De mindre tydelige signaler kan være, at hunden sidder og halser, selv om den ikke har det varmt, måske gaber den gentagne gange uden grund, og endelig kan den også slikke sig om munden.

Og har du en hund, som har let til angst, er her nogle råd til, hvad du kan gøre.

Medicin på recept

Du kan medicinere din hund i forbindelse med nytårsaften. Hvert år d. 30 og 31. udleverer dyrlægerne ”tonsvis” af nervemedicin til ejerne af bange hunde. Det er receptpligtige midler og gives som en cocktail flere gange i løbet af aftenen. Medicinen lægger stort set hunden ned, så den næsten intet sanser. Men det kan jo ikke bruges i dagligdagen.

Clomicalm er lykkepiller på recept til hunde og kan evt. bruges sammen med feromoner.

Feromoner

Feromoner er duftstoffer, som alle pattedyr frigiver for at berolige deres unger. Tæven udskiller feromonerne fra talgkirtler omkring patterne ca. 3-5 dage efter fødslen. Det beskytter hvalpene mod stress og uro, samt gør dem rolige i fremmede omgivelser og situationer. Det er disse feromoner, man med fordel kan give sin voksne hund. I handlen kan man købe forstøvere eller halsbånd med feromoner. Feromoner kan du spraye på et tæppe, umiddelbart før din hund skal ligge på det, f.eks. i forbindelse med den forhadte køretur.

Fodertilskud

Visse former for fodertilskud kan også have en beroligende virkning. Zylkene er et af disse produkter, som menes at have en beroligende virkning på hunde. Zylkene er lavet af mælkeproteinet kasein, og når det spaltes i mindre bestanddele i hundens mave, fremkommer den beroligende virkning. Produktet er en tyggetablet og kan bruges i alt fra 1 uge til 2 måneder alt afhængig af situationen, og man bør derfor konsultere dyrlægen først.

Serene UM og Kalm er tilsvarende produkter i tabletform. Begge er lavet af vitaminer, mineraler og aminosyrer. De påvirker overførslen af nerveimpulser i hjernen og virker derfor angstdæmpende. Også de skal startes op i god tid.

Svøb

Endelig er der dukket en form for dækken op under navnet Thundershirt. Meningen er, at dækkenet skal lægge sig tæt om hundens krop, lidt ligesom man i nogle kulturer svøber spædbørn ind og derved beroliger børnene. Et helt almindeligt stykke klæde, som vikles om hunden, vil have den samme effekt.

Hvad du selv kan gøre

For at lære hvalpen at tackle lyde kan man gennem DKK, og mange dyrlæger, og selvfølgelig også over nettet købe CD’er med lyde af forskellige art: Torden, lyden af skud, fyrværkeriets susende efterfulgt af braget. CD’en kan afspilles for hunden under kontrolleret former, og målet er langsomt at vænne hvalpen til disse lyde, så den til sidst ikke reagerer.

Træning skal der til

Ingen af disse produkter bør stå alene, men skal understøttes af træning og yderligere socialisering. Ovenstående CD kan hjælpe mod lyde, men ved andre former for angst skal der arbejdes med hunden på anden vis. Her vil en hundeadfærdsterapeut kunne være behjælpelig med at lægge en strategi.

Endelig kan du også selv bruge hundens egen signaler. I fagsproget kaldes de for hundens dæmpende signaler, og dem kan vi selv lære at anvende i et vist omfang.

Kilder: akc.com, netdyredoktor.dk, zylkenepet.co.uk, ema.europa.eu, thundershirt.com

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt