Gæt året: Japanske spidshunde første gang i Danmark

03-04-2018 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi er dykket ned i de gamle blade og fundet en artikel fra første gang japanske spidshunde satte poter på dansk jord. Artiklen gengiver vi herunder, men hvornår tror du, den er fra

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den japanske spidshund er nu for første gang repræsenteret i Danmark. Søndag den 8. juli stoltserede det første importerede eksemplar af denne smukke spidshunderace i land fra Sverigesfærgen i Frederikshavn. Man kan oven i købet fristes til at påstå, at den nette lille kridhvide hund kunne lide landgangen. For sandt at sige vakte dens ankomst berettiget opsigt. Fri, frank og frejdig gik den gennem tolden - med sundhedsattesten som eneste indrejsevisum.

Så værdig som nogen japansk kejserlig højhed steg den til vogns for at køre direkte til sit fremtidige domicil i det vendsysselske.

Næste japanske spidshund arriverer samme vej en dag i september og engang i december følger tredje og foreløbigt sidste import. Og selv om de tre ”japanesere” skal samme sted hen, er ingen af dem i familie med hinanden.

Det er to hidtidige opdrættere af sommerfuglehunden papillon, Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen i Hellum ved Brønderslev, der har fattet interesse for den japanske spidshund og taget initiativet til et fremtidigt eksklusivt opdræt i Danmark.

Første eksemplar af den japanske spids i Danmark er en han, de to næstfølgende bliver tævehunde, fortæller Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen. Vi faldt pladask for racen, da vi første gang så den under et besøg i Sverige. Hanhunden har vi hentet i Veinge i Halland.

Det er simpelt hen en skøn race, en kvik lille hund, meget lærenem og dygtig til dressur. Det er en spidshund med et roligt temperament, men alligevel en vågen og vagtsom hund, siger de to opdrættere.

Jævnfør racens historie ved man ikke helt nøjagtigt, hvordan den japanske spids er opstået, men i det store hele minder den mest af alt om en samojede en miniature men med mere og flottere pels. Racen er mest lys cremefarvet eller endog hvid. Farver, der er temmelig sjældne hos øvrige spidshunderacer. I Sverige er kun den hvide farve tilladt, bemærker de to nye danske opdrættere. Mankehøjden (skulderhøjden) regnes maksimalt ved 30 cm, og idealforholdet mellem mankehøjden og hunden længde skal være 10-11.

Temperamentet skal, siger bestemmelserne i den nydannede Japanese Spitz Association, der er racesammenslutningen for den japanske spids, være elskværdigt og modigt. Hunden skal have en fast viljestyrke, for ikke at blive et let bytte for fristelser. Den skal også, hedder det videre i bestemmelserne, have en frikostig ren hvid pels af langt hår over hele kroppen, en skarpt markeret næse og triangulære ører, og så skal den bære halen flot svunget over ryggen.

Hele hundens eksteriør skal vise strukturskønhed og harmoni. Yderligere, og det er ikke uvæsentligt, skal hunden være fuld af glæde, godhed og energi, som er enestående for racen. Den skal have noblesse og charmerende værdighed, foruden at den skal have et klogt, livligt og elskværdigt udtryk.

Med netop denne beskrivelse er det værd at lægge mærke til, at første eksemplar af den japanske spidshund i Danmark absolut er en værdig repræsentant for racen.

Velkommen til Danmark!

Læs også

Tillykke DKK

01-03-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har mange gode og gamle billeder i vores arkiv. Her får du lidt fotos som en fejring af DKK's 125 års jubilæum

På spor efter kanin

24-10-2017 12:31, af Maja Schmidt-Mogensen

Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.