Den japanske spidshund er nu for første gang repræsenteret i Danmark. Søndag den 8. juli stoltserede det første importerede eksemplar af denne smukke spidshunderace i land fra Sverigesfærgen i Frederikshavn. Man kan oven i købet fristes til at påstå, at den nette lille kridhvide hund kunne lide landgangen. For sandt at sige vakte dens ankomst berettiget opsigt. Fri, frank og frejdig gik den gennem tolden - med sundhedsattesten som eneste indrejsevisum.
Så værdig som nogen japansk kejserlig højhed steg den til vogns for at køre direkte til sit fremtidige domicil i det vendsysselske.
Næste japanske spidshund arriverer samme vej en dag i september og engang i december følger tredje og foreløbigt sidste import. Og selv om de tre ”japanesere” skal samme sted hen, er ingen af dem i familie med hinanden.
Det er to hidtidige opdrættere af sommerfuglehunden papillon, Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen i Hellum ved Brønderslev, der har fattet interesse for den japanske spidshund og taget initiativet til et fremtidigt eksklusivt opdræt i Danmark.
Første eksemplar af den japanske spids i Danmark er en han, de to næstfølgende bliver tævehunde, fortæller Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen. Vi faldt pladask for racen, da vi første gang så den under et besøg i Sverige. Hanhunden har vi hentet i Veinge i Halland.
Det er simpelt hen en skøn race, en kvik lille hund, meget lærenem og dygtig til dressur. Det er en spidshund med et roligt temperament, men alligevel en vågen og vagtsom hund, siger de to opdrættere.
Jævnfør racens historie ved man ikke helt nøjagtigt, hvordan den japanske spids er opstået, men i det store hele minder den mest af alt om en samojede en miniature men med mere og flottere pels. Racen er mest lys cremefarvet eller endog hvid. Farver, der er temmelig sjældne hos øvrige spidshunderacer. I Sverige er kun den hvide farve tilladt, bemærker de to nye danske opdrættere. Mankehøjden (skulderhøjden) regnes maksimalt ved 30 cm, og idealforholdet mellem mankehøjden og hunden længde skal være 10-11.
Temperamentet skal, siger bestemmelserne i den nydannede Japanese Spitz Association, der er racesammenslutningen for den japanske spids, være elskværdigt og modigt. Hunden skal have en fast viljestyrke, for ikke at blive et let bytte for fristelser. Den skal også, hedder det videre i bestemmelserne, have en frikostig ren hvid pels af langt hår over hele kroppen, en skarpt markeret næse og triangulære ører, og så skal den bære halen flot svunget over ryggen.
Hele hundens eksteriør skal vise strukturskønhed og harmoni. Yderligere, og det er ikke uvæsentligt, skal hunden være fuld af glæde, godhed og energi, som er enestående for racen. Den skal have noblesse og charmerende værdighed, foruden at den skal have et klogt, livligt og elskværdigt udtryk.
Med netop denne beskrivelse er det værd at lægge mærke til, at første eksemplar af den japanske spidshund i Danmark absolut er en værdig repræsentant for racen.
Velkommen til Danmark!
Vi har mange gode og gamle billeder i vores arkiv. Her får du lidt fotos som en fejring af DKK's 125 års jubilæum
Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet