Denne artikel blev bragt i martsnummeret af magasinet HUNDEN.
Som med så mange andre hverdagsfærdigheder, er det at være tryg, når der bliver fejet, skovlet eller støvsuget, noget vi kan træne med vores hvalpe fra en tidlig alder. Har du en voksen hund, så gælder de samme råd. Det er muligt, at du skal bruge lidt længere tid på hvert trin, men så længe din hund ikke er rigtig bange, så kan træningen gøre en forskel for din hund. Er din hund derimod virkelig bange, så er de råd jeg kommer med her formodentlig ikke nok, og jeg vil anbefale, at du søger hjælp til din hund.
Reaktionerne på bevægelige genstande
Forhåbentligt har du fået din hund fra en opdrætter, der har vænnet hvalpene til forskellige former for lyde. Alligevel er der hvalpe og voksne hunde, der bliver bekymrede, når de ser noget der bevæger sig underligt. Det gælder uanset, om det er noget, vi har i hænderne, f.eks. en kost eller en støvsugerslange, eller om det er en robotstøvsuger. Lyd og syn er to forskellige ting. I forhold til hvalpe handler det om at begynde rigtigt, så vi ikke får skræmt dem fra start. Husk, at førstegangsindtrykket er reglen, alt andet er undtagelser. Det gælder i alle sammenhænge og dermed også for bl.a. støvsugning. For voksne hunde handler det om at ændre på den erfaring, de allerede har og lære dem, at f.eks. støvsugeren er ok. Det er fordi, de har en erfaring allerede, at træningen kan tage lidt længere tid.
Både hvalpe og voksne hunde, der er bekymrede for f.eks. støvsugeren, falder ofte i en af to kategorier. Enten flygter de, eller også angriber de. Selvom det kan se sjovt ud med vores øjne, når en hvalp eller en hund gør eller laver skinangreb på f.eks. en kost, så er der ofte en følelse af ubehag, der ligger til grund for adfærden. For nogle hvalpe kan adfærden meget vel være i leg, men det kan være svært at se forskel på, om hvalpen angriber, fordi den er ophidset og glad, eller fordi den er ophidset og bekymret. Det bedste er at lære både hvalpe og voksne hunde at være rolige, når vi fejer, skovler eller støvsuger. For hunde, der flygter når f.eks. støvsugeren bliver taget frem, er det lettere at se, at de nok er bekymrede, men ofte bliver den bekymring ikke taget så alvorligt, fordi hunden ofte vil søge væk fra det sted, der bliver støvsuget - og så er det jo i øvrigt heller ikke os, der bliver bange! Så uanset om din hund angriber eller flygter, kan det være en god ide at lære den at være tryg, når vi har brug for at feje, skovle eller støvsuge.
Managementstrategier
Før vi kommer til selve træningen, så lad os lige kort snakke om management. Hvad kan du gøre, hvis du har en hund, der er bekymret eller bange, og du har behov for at feje, skovle eller støvsuge. I det omfang det kan lade sig gøre, så forsøg at undgå, at hunden er med dig, når du f.eks. skal støvsuge. Luk den væk med et lækkert ben, lad den søge efter godbidder i haven eller støvsug mens hunden er med en anden ude at gå tur. Har du en robotstøvsuger, så sæt den til, når du f.eks. selv går tur med hunden.
Når hunden fordufter
I forhold til træning, så lad os begynde med de hunde, der skynder sig at fordufte, når f.eks. støvsugeren kommer frem. Et af de tiltag, som helt generelt kan gavne din hund - også i alle andre situationer - er at give den følelsen af kontrol i situationen. Det betyder ikke, at hunden altid skal spørges om lov eller altid skal have, hvad den vil have, når den vil have det. Jeg har labrador, og det ville hurtigt kunne udvikle sig i en meget uheldig retning, specielt i forhold til mad! Kontrol handler ikke om at få, hvad man vil have, men at kunne gennemskue, hvad der skal ske og at have handlemuligheder. Det er også det, der er hovedessensen i at lære din hund at være tryg ved f.eks. støvsugeren. Her handler det om at give din hund viden om, hvad der skal ske og give den mulighed for at handle derefter. Du kan gøre følgende:
Hvis du altid fortæller, hvad du vil gøre, før du gør det, og altid gør det, vil din hund begynde at stole på, at du altid passer på den og aldrig lader støvsugeren komme i nærheden af den. Du vil kunne se det ved, at din hund vil virke mere og mere afslappet og ubekymret, når du støvsuger.
Når hunden angriber
Har du en hund, der angriber støvsugeren, er det som regel ikke nok at fortælle, hvad du gør. Husk, at din hund kan angribe, både fordi den synes, det er sjovt, eller fordi den er lidt utryg. Den motivation din hund har for at angribe, og hvor intens din hund er i sin adfærd, har betydning for, hvor let det er at lære den at lade være. Du kan prøve at bruge den strategi, jeg beskriver herunder, men da problemstillingen kan være mere kompleks, er det ikke sikkert, at det er nok. Er din hund meget voldsom, så kan det være en fordel at få professionel hjælp, men du kan i første omgang prøve flg.:
Træn det at støvsuge
Træningen behøver ikke at tage måneder, men for at have succes med den, kræver det, at du træner ofte specielt i begyndelse.
Så bare lige for at opsummere:
God fornøjelse med træningen!
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Rold Skov med 8000 hektars skygge og ro ligger kun fem minutters gang fra Danmarks første hundekro. Her kan både to- og firbenede få en svalende pause fra sommervarmen.
Corona har vendt op og ned på de fleste danskeres hverdag, og det gælder faktisk også for vores kæledyr, som pludselig skulle omstille sig til en helt ny virkelighed. Det kan ende med at få konsekvenser for dyrenes ve og vel, ifølge AniCura dyrehospitaler
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Personalet på Dyrenes Beskyttelse Aarhus gør en stor indsats for at sikre, at hundene får en tryg og stimulerende hverdag
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.
Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet