Denne artikel blev bragt i martsnummeret af magasinet HUNDEN.
Som med så mange andre hverdagsfærdigheder, er det at være tryg, når der bliver fejet, skovlet eller støvsuget, noget vi kan træne med vores hvalpe fra en tidlig alder. Har du en voksen hund, så gælder de samme råd. Det er muligt, at du skal bruge lidt længere tid på hvert trin, men så længe din hund ikke er rigtig bange, så kan træningen gøre en forskel for din hund. Er din hund derimod virkelig bange, så er de råd jeg kommer med her formodentlig ikke nok, og jeg vil anbefale, at du søger hjælp til din hund.
Reaktionerne på bevægelige genstande
Forhåbentligt har du fået din hund fra en opdrætter, der har vænnet hvalpene til forskellige former for lyde. Alligevel er der hvalpe og voksne hunde, der bliver bekymrede, når de ser noget der bevæger sig underligt. Det gælder uanset, om det er noget, vi har i hænderne, f.eks. en kost eller en støvsugerslange, eller om det er en robotstøvsuger. Lyd og syn er to forskellige ting. I forhold til hvalpe handler det om at begynde rigtigt, så vi ikke får skræmt dem fra start. Husk, at førstegangsindtrykket er reglen, alt andet er undtagelser. Det gælder i alle sammenhænge og dermed også for bl.a. støvsugning. For voksne hunde handler det om at ændre på den erfaring, de allerede har og lære dem, at f.eks. støvsugeren er ok. Det er fordi, de har en erfaring allerede, at træningen kan tage lidt længere tid.
Både hvalpe og voksne hunde, der er bekymrede for f.eks. støvsugeren, falder ofte i en af to kategorier. Enten flygter de, eller også angriber de. Selvom det kan se sjovt ud med vores øjne, når en hvalp eller en hund gør eller laver skinangreb på f.eks. en kost, så er der ofte en følelse af ubehag, der ligger til grund for adfærden. For nogle hvalpe kan adfærden meget vel være i leg, men det kan være svært at se forskel på, om hvalpen angriber, fordi den er ophidset og glad, eller fordi den er ophidset og bekymret. Det bedste er at lære både hvalpe og voksne hunde at være rolige, når vi fejer, skovler eller støvsuger. For hunde, der flygter når f.eks. støvsugeren bliver taget frem, er det lettere at se, at de nok er bekymrede, men ofte bliver den bekymring ikke taget så alvorligt, fordi hunden ofte vil søge væk fra det sted, der bliver støvsuget - og så er det jo i øvrigt heller ikke os, der bliver bange! Så uanset om din hund angriber eller flygter, kan det være en god ide at lære den at være tryg, når vi har brug for at feje, skovle eller støvsuge.
Managementstrategier
Før vi kommer til selve træningen, så lad os lige kort snakke om management. Hvad kan du gøre, hvis du har en hund, der er bekymret eller bange, og du har behov for at feje, skovle eller støvsuge. I det omfang det kan lade sig gøre, så forsøg at undgå, at hunden er med dig, når du f.eks. skal støvsuge. Luk den væk med et lækkert ben, lad den søge efter godbidder i haven eller støvsug mens hunden er med en anden ude at gå tur. Har du en robotstøvsuger, så sæt den til, når du f.eks. selv går tur med hunden.
Når hunden fordufter
I forhold til træning, så lad os begynde med de hunde, der skynder sig at fordufte, når f.eks. støvsugeren kommer frem. Et af de tiltag, som helt generelt kan gavne din hund - også i alle andre situationer - er at give den følelsen af kontrol i situationen. Det betyder ikke, at hunden altid skal spørges om lov eller altid skal have, hvad den vil have, når den vil have det. Jeg har labrador, og det ville hurtigt kunne udvikle sig i en meget uheldig retning, specielt i forhold til mad! Kontrol handler ikke om at få, hvad man vil have, men at kunne gennemskue, hvad der skal ske og at have handlemuligheder. Det er også det, der er hovedessensen i at lære din hund at være tryg ved f.eks. støvsugeren. Her handler det om at give din hund viden om, hvad der skal ske og give den mulighed for at handle derefter. Du kan gøre følgende:
Hvis du altid fortæller, hvad du vil gøre, før du gør det, og altid gør det, vil din hund begynde at stole på, at du altid passer på den og aldrig lader støvsugeren komme i nærheden af den. Du vil kunne se det ved, at din hund vil virke mere og mere afslappet og ubekymret, når du støvsuger.
Når hunden angriber
Har du en hund, der angriber støvsugeren, er det som regel ikke nok at fortælle, hvad du gør. Husk, at din hund kan angribe, både fordi den synes, det er sjovt, eller fordi den er lidt utryg. Den motivation din hund har for at angribe, og hvor intens din hund er i sin adfærd, har betydning for, hvor let det er at lære den at lade være. Du kan prøve at bruge den strategi, jeg beskriver herunder, men da problemstillingen kan være mere kompleks, er det ikke sikkert, at det er nok. Er din hund meget voldsom, så kan det være en fordel at få professionel hjælp, men du kan i første omgang prøve flg.:
Træn det at støvsuge
Træningen behøver ikke at tage måneder, men for at have succes med den, kræver det, at du træner ofte specielt i begyndelse.
Så bare lige for at opsummere:
God fornøjelse med træningen!
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
- om at finde den helt rigtige familiehund
Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en
En serie i HUNDEN, som vi faktisk var rigtig glade for, fik en lidt underlig slutning. Nu skal den genoplives
Når det er mørkt og koldt udenfor, kan det være svært at komme afsted til hundetræning, men med lidt træning i hjemmet hver dag, kan du komme langt – her får du fem tips til at få inkorporeret træningen i din hverdag
- om at finde den helt rigtige familiehund
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.