Fra bladet: Udstationeringsaftaler - Frihed under ansvar

19-04-2021 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne uge udkommer nyeste nummer af HUNDEN. Her får du en af de vigtige artikler i onlineform

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

At være opdrætter af stambogsførte hunde i Dansk Kennel Klub er en hjertesag; det er en passion, og passion kan ikke masseproduceres. På samme tid er hunde flokdyr og sociale væsner, som har brug for tæt kontakt til mennesker for at trives, men mens nogle racer er meget sociale og har glæde af at gå sammen i en større flok, har andre det bedre med at gå sammen to og to. Visse racer får store kuld, andre kun meget få hvalpe ad gangen. Og nogle racer eller individer er længere tid om at udvikle sig fysisk såvel som psykisk end andre – og en tæve, der både er fysisk og mentalt moden, har det bedste udgangspunkt for at komme godt igennem drægtighed, fødsel og pasning af hvalpekuldet. Ligesom det for hunde af begge køn gælder, at det først er muligt at vurdere hundens potentiale som avlshund, når den er voksen – hvilket også gør sig gældende, når man skal vurdere kvaliteten af de hvalpe, der bliver sat i verden.

Derfor vælger nogle opdrættere – for at give både hund og opdræt de bedste betingelser – at udstationere hunde hos udstationeringsværter. Det giver opdrætteren mulighed for at ”satse på flere heste”, selvom man ikke har mulighed for at inkludere flere hunde i den flok, man har på sin egen matrikel. Det giver hunden et trygt og godt familieliv, ligesom udstationeringsværten får en vederlagsfri hund – og med hunden følger oftest en mentor i form af opdrætteren og oplevelser, man ellers ikke ville have fået.

Udstationerede hunde er oftest tævehvalpe, som har potentiale til at vokse op og blive relevante avlsdyr som voksne, men flere og flere DKK-opdrættere benytter sig også af muligheden for f.eks. at importere en hanhund med potentiale fra udlandet og lade den leve det gode hundeliv hos en ”fodervært”.

Opdrætteren bevarer ejerskabet til hunden og kan – alt efter detaljerne i den aftale opdrætter og fodervært indgår – f.eks. benytte hunden til avl, udstilling mv., men værten ”får” en vederlagsfri hund, som til hverdag skal bo og leve sit liv hos værten, som står for den daglige pasning, pleje, træning og alt, hvad der ellers hører til det gode hundeliv.

 

Derfor skal man have papir på hinanden

– I DKK har vi oplevet et stigende antal problemsager i forbindelse med udstationeringsaftaler – og af grovere og grovere karakter. Så selvom DKK har ”givet ansvaret tilbage til opdrætterne”, og på trods af at DKK’s ene jurist næppe ville kunne håndtere den eventuelle øgede arbejdsbyrde, ønskede vi i DKK’s bestyrelse at tage ansvar for udstationeringshundenes tarv. For den største taber, når en udstationeringsaftale går i hårdknude, er ikke opdrætteren. Det er heller ikke udstationeringsværten. Det vil altid være hunden, fortæller Jørgen Hindse, som er bestyrelsesformand i Dansk Kennel Klub.

Det var altså primært for hundens skyld, at DKK’s bestyrelse mente, det var nødvendigt at udarbejde en obligatorisk skriftlig aftale til brug for opdrætter og udstationeringsvært – men naturligvis også for både opdrætterens og for udstationeringsværtens skyld. Aftalen var tænkt eksekveret på fuldstændig samme måde og samme vilkår som DKK’s købsaftale er obligatorisk ved salg af DKK-stambogsførte hvalpe.

Derfor fremsendte DKK i januar et oplæg til en ny udstationeringsaftale til alle tilknyttede specialklubber og samtlige registrerede kennelmærkeindehavere i DKK’s database og bad om kommentarer til, hvordan en sådan aftale kunne skrues sammen og om input til, hvilke oplysninger en aftale skulle indeholde, hvis DKK valgte at gøre aftalen obligatorisk for DKK’s opdrættere i forbindelse med en udstationeringsaftale.

 

Konstruktive tilbagemeldinger

– Vi har i DKK’s administration modtaget helt overvældende mange konstruktive, uddybende og velovervejede tilbagemeldinger, og vi er gået minutiøst til arbejdet med at gennemlæse samtlige tilbagemeldinger og sætte dem op imod det udkast, vi havde udarbejdet, fortæller Charlotte Vinter Dal, der er jurist i Dansk Kennel Klub.

DKK’s oplæg til udstationeringsaftalen har taget udgangspunkt i de etiske regler for avl, og rammerne er sat alene ud fra hensyn til hundens tarv og ud fra en stadig gældende udtalelse fra Justitsministeriets Dyreværnsråd, der fastsætter et maksimum antal kuld for udstationerede tæver til 3 i løbet af en periode på 4 år.

– Såfremt DKK skal være afsender af og sætte sit logo på en sådan aftale, har det naturligvis været nødvendigt at sikre, at indholdet er juridisk holdbart, forklarer Charlotte Vinter Dal og fortsætter:

– I den perfekte verden ville et obligatorisk aftalepapir være ideelt og dets formål at lukke de huller, som nogle vælger at udnytte. En obligatorisk kontraktskabelon var tænkt som et hjælperedskab for begge parter, så ikke alle selv behøver at opfinde en. Og aftalepapiret bliver et hjælperedskab ved at sikre, at parterne har forholdt sig til alle relevante spørgsmål – men ikke nødvendigvis ved, at svarene er givet på forhånd. Det skal ikke være en begrænsende faktor at benytte den, siger hun.

 

Vi holder med hundene

– Vi har kunnet læse i en del af de tilbagemeldinger, vi har fået fra opdrætterne, at nogle har en opfattelse af, at DKK alene har udstationeringsværtens interesser for øje. Det har imidlertid ikke været hensigten med udstationeringsaftalen. Derimod er det altid hundens tarv, DKK ønsker at varetage. DKK er ikke på udstationeringsværtens side, heller ikke på opdrætterens – vi er på hundens side. Vi har derfor foretaget en afvejning af opdrætterens mulighed for at benytte hunden i avl på den ene side, og på den anden side hundens og udstationeringsværtens interesse i at have en forudsigelig og rimelig udstationeringsperiode, som skal munde ud i, at hunden overgår i værtens ejerskab og fortsætter sit liv som familiehund, når den er færdig med at fungere som avlstæve, forklarer DKK’s jurist.

– Men vi har taget imod opdrætternes kritikpunkter med åbent sind, og efter en grundig gennemgang har vi konstateret, at der er en række forhold i forbindelse med udstationering, som vanskeligt lader sig generalisere på tværs af alle de racer, som DKK repræsenterer og stambogsfører. Vores hunderacer er forskellige, med forskellige behov – og mennesker ligeså.

 

One size doesn’t fit all

– Vi har fra DKK’s side erkendt, at ”one size doesn’t fit all”, og derfor har DKK’s bestyrelse ændret sin beslutning om at gøre udstationeringsaftalen obligatorisk. Fremadrettet vil DKK igen udelukkende anbefale, at parterne benytter den udstationeringsaftale, som nu er revideret ud fra kennelmærkeindehavernes input. Vi kan se, at flere passager af aftalens ordlyd er blevet misforstået, og derfor har vi sørget for at præcisere indholdet, for en juridisk bindende aftale skal selvfølgelig ikke kunne misforstås! Og i den proces har vi naturligvis indarbejdet opdrætternes forslag til ændringer, forklarer Charlotte Vinter Dal og understreger:

– DKK er dog fortsat af den opfattelse, at to kuld pr. tæve generelt er det mest rimelige i forbindelse med udstationering, og at opdrætterne bør udvise mådehold i forhold til, hvor mange parringer der skal kunne kræves af en udstationeret hanhund. Ligesom DKK fastholder sin holdning om, at ejerskabet til hunden endeligt bør overgå til udstationeringsværten indenfor en rimelig tidshorisont – og det uanset om opdrætteren har udnyttet sine rettigheder i relation til avl mv. Men fremadrettet er det altså frivilligt, hvorvidt parterne ønsker at benytte DKK’s udstationeringsaftale eller udfærdige en skriftlig aftale selv.

Men frivillighed i forbindelse med udstationeringsaftalen gælder udelukkende i forhold til, hvorvidt parterne underskriver DKK’s aftalepapir eller laver sin egen version; det er som altid ”frihed under ansvar” og DKK’s etiske anbefalinger for avl, der gælder for alle, der opdrætter i DKK – og derfor også avl på en udstationeret hund. De 11 etiske anbefalinger omfatter alt lige fra tævens alder på parringstidspunktet over ansvar for arvelige lidelser til socialisering og prægning af hvalpene. Og gentagne og/eller markante tilsidesættelser af DKK’s etiske anbefalinger vil medføre begrænsninger i en hunds avlsret – evt. nedlæggelse af avlsforbud – og/eller disciplinære sanktioner i henhold til DKK’s love og stambogsføringsregler.

– Så herfra skal lyde en klokkeklar opfordring til at sætte sig ind i reglerne, få styr på aftalerne – og som minimum at sætte pen til papir og skrive udstationeringsaftalens vilkår ned, understreger Charlotte Vinter Dal.

Læs også

Fra bladet: Er udstationering noget for dig?

19-04-2021 11:56, af Anne Orholt, DKK

Ikke alle hunde egner sig til livet som hund i en større flok. Men det er heller ikke alle hunde, der egner sig til livet som udstationeringshund. Ligesom livet som udstationeringsvært – eller opdrætter, der udstationerer hunde – heller ikke er for alle. Her kan du læse, hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i ”Projekt udstationeringshund”

Soldat knyttet til hjemløs hvalp

21-12-2012 14:28, af Tine Luther
Afghanistan–udsendte Andrew Wahl, USA, har under sin udstationering fundet trøst hos en hjemløs hundehvalp. Båndet er så tæt, at han nu arbejder på at få hvalpen hjem til USA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.