Er hunden din nye løbemakker?

07-12-2017 16:24, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere nyder at løbe med deres hund – vi ser på, hvad der er vigtigt at huske, når I træner sammen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Løb er blevet en folkesport, og mange bruger adskillige timer om ugen iført løbesko. Har man en hund, er det ofte oplagt at tage den med. Men hvordan kommer man i gang med at løbe med sin hund, og hvad skal man være særligt opmærksom på, når det kommer til de firbenede?

Hvilke hunde kan løbe?

Langt de fleste hunde, der er sunde og raske, kan løbe kortere eller længere ture. Det er dog vigtigt at du tager højde for hundens race og størrelse. Meget små hunde skal jo tage mange flere skridt end de store skal, og dermed kan det være hårdere for dem.

Hunde i vækst har ikke godt af længerevarende ture med hård belastning. Hvor længe en hund vokser, afhænger af race og størrelse – og det er derfor vigtigt, at du tjekker med din dyrlæge, hvornår du må begynde at træne med netop din hund.

Hvad skal du huske når du løber med din hund?

1) Kom godt i gang

Når en hund starter med at løbe, er det vigtigt, at den trænes langsomt op. Går man for hurtigt i gang med for hård belastning, kan det føre til skader. Start med korte ture, og øg gradvist distancen. I starten kan man eventuelt kombinere gang og løb, så I veksler mellem at løbe et par minutter, og at gå et par minutter.

Hold hele tiden øje med din hund. Begynder den at virke træt eller sakke bagud, kan det være et tegn på, at den trænger til en pause.

2) Varm godt op

Det er vigtigt at hunden bliver varmet op inden I for alvor går i gang med at løbe. En let måde at gøre det på, er at gå de første fem til ti minutter af turen. På denne måde får hunden også mulighed for at snuse og få tisset inden I sætter farten op.

3) Et godt trav

Trav er det mest naturlige tempo for hunden, hvis den skal løbe i længere tid. Løber hunden i galop, kan det være belastende for kroppen – især hvis underlaget er hårdt.

4) Fornuftigt udstyr

Det er vigtigt at både du og din hund har velsiddende udstyr når I løber. Problemer med seler der strammer eller et skævt træk, bliver større jo længere I løber og kan i sidste ende resultere i skader. Vær derfor sikker på at udstyret sidder som det skal, inden I løber afsted.

4) Andre gode råd   

Hvis I løber længere ture, er det vigtigt at hunden kan få vand undervejs, især når det bliver sommer og vejret bliver varmere. Derudover er det vigtigt, at hunden ikke har spist et større måltid i timerne inden I løber. Det er også vigtigt, at du holder øje med din hunds poter mens I løber. Grus og asfalt kan være hårdt for trædepuderne, og der kan komme små ridser, der gør ondt. Når det bliver sommer, kan asfalten ligeledes blive meget varm, og det kan være en god idé, at du planlægger jeres rute, så I løber på bløde stier eller i skyggen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Vejen: Unge talenter strålede i sommervarmen

21-06-2025 19:44, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.

Vejen: Blændende borzoi viste vejen frem på første udstillingsdag

20-06-2025 20:04, af Cecilie Friis Amstrup

Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag. 

Trofast hund reddede ejers liv

28-11-2012 15:46, af Tine Luther
En 87-årig amerikaner kom til skade langt ude i skoven men blev reddet af sin hund.

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Gode hundeejere samler op – selvfølgelig!

14-12-2011 13:51, af Tine Luther
Vær med til at værne om hundeejerenes gode rygte – hav altid høm–hømposen ved hånden, så du kan samle op efter din hund. Med mærkatet ”Her må du gerne smide din hundepose” på din skraldespand kan du desuden være medvirkende til, at andre samler op, fordi de har et sted at aflevere efterladenskaberne.

Lørdagens BIS blev igen Power

12-11-2022 18:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Han gjorde det igen den hvide skønhed. Power vandt lørdagens udstilling og er nu sikker på at blive Årets Hund

Hunde kan hjælpe personer med udviklingshandicap

01-09-2018 08:35, af Astrid Gerd Holtet

Folk med udviklingshandicap kan have svært ved at skabe sociale relationer, men ny forskning viser at hunde kan hjælpe dem med at komme i kontakt med andre mennesker

Årets Hund: Spændingen udeblev

05-11-2018 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der var lagt op til en spændende afslutning på årets hundeudstillinger, da to hunde lå næsten side om side i kampen om at blive Årets Hund 2018. Hurtigt blev den spænding dog afløst af vished

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse