Er hunden din nye løbemakker?

07-12-2017 16:24, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere nyder at løbe med deres hund – vi ser på, hvad der er vigtigt at huske, når I træner sammen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Løb er blevet en folkesport, og mange bruger adskillige timer om ugen iført løbesko. Har man en hund, er det ofte oplagt at tage den med. Men hvordan kommer man i gang med at løbe med sin hund, og hvad skal man være særligt opmærksom på, når det kommer til de firbenede?

Hvilke hunde kan løbe?

Langt de fleste hunde, der er sunde og raske, kan løbe kortere eller længere ture. Det er dog vigtigt at du tager højde for hundens race og størrelse. Meget små hunde skal jo tage mange flere skridt end de store skal, og dermed kan det være hårdere for dem.

Hunde i vækst har ikke godt af længerevarende ture med hård belastning. Hvor længe en hund vokser, afhænger af race og størrelse – og det er derfor vigtigt, at du tjekker med din dyrlæge, hvornår du må begynde at træne med netop din hund.

Hvad skal du huske når du løber med din hund?

1) Kom godt i gang

Når en hund starter med at løbe, er det vigtigt, at den trænes langsomt op. Går man for hurtigt i gang med for hård belastning, kan det føre til skader. Start med korte ture, og øg gradvist distancen. I starten kan man eventuelt kombinere gang og løb, så I veksler mellem at løbe et par minutter, og at gå et par minutter.

Hold hele tiden øje med din hund. Begynder den at virke træt eller sakke bagud, kan det være et tegn på, at den trænger til en pause.

2) Varm godt op

Det er vigtigt at hunden bliver varmet op inden I for alvor går i gang med at løbe. En let måde at gøre det på, er at gå de første fem til ti minutter af turen. På denne måde får hunden også mulighed for at snuse og få tisset inden I sætter farten op.

3) Et godt trav

Trav er det mest naturlige tempo for hunden, hvis den skal løbe i længere tid. Løber hunden i galop, kan det være belastende for kroppen – især hvis underlaget er hårdt.

4) Fornuftigt udstyr

Det er vigtigt at både du og din hund har velsiddende udstyr når I løber. Problemer med seler der strammer eller et skævt træk, bliver større jo længere I løber og kan i sidste ende resultere i skader. Vær derfor sikker på at udstyret sidder som det skal, inden I løber afsted.

4) Andre gode råd   

Hvis I løber længere ture, er det vigtigt at hunden kan få vand undervejs, især når det bliver sommer og vejret bliver varmere. Derudover er det vigtigt, at hunden ikke har spist et større måltid i timerne inden I løber. Det er også vigtigt, at du holder øje med din hunds poter mens I løber. Grus og asfalt kan være hårdt for trædepuderne, og der kan komme små ridser, der gør ondt. Når det bliver sommer, kan asfalten ligeledes blive meget varm, og det kan være en god idé, at du planlægger jeres rute, så I løber på bløde stier eller i skyggen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

Svend Løvenkjær takker af

13-06-2024 10:45, af Anne Cecilie Sohl

All round dommer, Svend Løvenkjær, har i dag meddelt DKK, at han ønsker at slutte sit virke som udstillingsdommer.

Hunde er IKKE julegaveemner

16-12-2011 11:48, af Tine Luther
En hund figurerer tit på listen over julegaveønsker – ikke mindst på børnenes ønskelister – men det er af flere årsager en rigtig dårlig idé at give en hund i gave juleaften.

Diarré og opkast: Julemad er ikke for hunde

14-12-2020 20:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen

Ville redde hund – døde nær af blodforgiftning

03-09-2013 12:57, af Tine Luther
En svensk mand blev bidt, da han ville redde sin datters hund fra et overfald af en anden hund. Som konsekvens af biddet så han døden i øjnene pga. blodforgiftning og nyresvigt. Forsikringsselskabet nægter at udbetale ham erstatning.

Heltehunden Whisky med de ni liv: Afsnit 2: Tæt på aflivning

15-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Whisky er en ganske særlig hund. Selvom han kun er to år, har hans ejer Amanda Madsen allerede brugt en mindre formue på operationer og lignende. Det er der en ganske særlig grund til. Følg vores lille serie om Whisky her i efterårsferien

50.000 kr. udloves i dusør

14-11-2011 11:18, af Tine Luther
En ulykkelig hundeejer fra Haslev-området udlover stor dusør til den, der kan føre hende sammen med hendes hund igen.

Hund med tvilling i hovedet?

22-11-2019 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Måske har du allerede set videoen af hvalpen med en hale i panden. Nu er der måske en forklaring på, hvordan halen kan være endt der

Få foreviget din snude på udstillingen i Fredericia

07-02-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når hundeudstillingsåret går i gang i weekenden, er vi naturligvis på plads til at skrive de gode historier og tage en masse fine billeder. Vi har fotostudiet med, så du kan få taget et flot, professionelt billede af din kære hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt