Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Copyright Ridehesten.com
Den seneste uge er opdrættet af racen Cavalier King Charles Spaniel kommet i modvind, efter det i Norge er blevet forbudt. Foto: Arkiv

Beklageligvis har størstedelen af disse udtalelser været mangelfulde og i en del tilfælde decideret forkerte. Med baggrund heri ser vi os som specialklub nødsaget til, at slå fast:

”Cavalier King Charles Spaniels der er opdrættet med stambog i Dansk Kennel Klub (DKK), står et helt andet sted end de gør i Norge” fastslår Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Gennem de seneste 20 år har vores ansvarlige opdrættere i Cavalierklubben og DKK skannet cavalierhjerter, og man kan uden tvivl konstatere, at vi har verdens bedste hjerteprogram. Opdrættere i DKK har, på frivillig basis, MRI-skannet (Magnetisk Resonans Imaging) cavalierens hoveder og ryg de seneste knap 10 år. Siden 01.08.2023 er MRI skanning for Syringomyeli (SM) og Chiari Malformation (CM) blevet en avlsrestriktion for Cavaliers stambogsført i DKK.

”Ansvarligt opdræt og rettidig omhu har sikret en dansk genpulje som har både gode hjerter og hoveder. Det, at vi allerede har skannet i mange år, og har brugt resultaterne til at selektere blandt avlshundene, gør at vi har et helt andet genmateriale i DKK/Cavalierklubben end det de har i Norge”, udtaler Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Dansk Kennel Klub er stambogsførende organisation for ca. 43 % af danske Cavalier King Charles Spaniel. Racens avlsrestriktioner er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Kennel Klub og Cavalierklubben i DK. Alle sundhedsresultater bliver registreret på DKKs hundeweb, hvor indavlskvotient også altid udregnes inden en parring. De resterende (57%) af de danske Cavaliers (det kan være hunde registreret i en anden klub, hunde uden stambog, eller blandinger som man har registreret som en Cavalier), er ikke registreret i DKK. Disse hunde, har ingen, eller færre sundhedsundersøgelser før de indgår i avl -og oftest er de ikke MR scannet for SM.

”Det påhviler os i Cavalierklubben at sikre en sund race, der lever gode, lange og sunde liv. Dette ansvar har vi allerede taget til os for mange år siden. Derfor, tør vi godt at sige, at samlet set, har vi i DKK og Cavalierklubben et avlsprogram i verdensklasse” understreger Maria Schou Aagard, formand for Cavalierklubben i Danmark.

Vi opfordrer alle interesserede, det være sig hvalpekøbere, hundeejere, journalister, og eventuelle dyreværnsorganisationer om at henvende sig til Cavalierklubben, såfremt man har spørgsmål til Cavalier King Charles Spaniels i Danmark.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde