Hunde kan, i lighed med mennesker, udvikle ansigtslammelser. Lammelsen ses som regel kun i den ene side af ansigtet, og den får ansigtsmusklerne til at sygne hen og blive mindre, og det kan se ud som om den ene side af hundens ansigt hænger. Lammelsen opstår hvis nerveforsyningen til ansigtsmuskulaturen påvirkes, så musklerne ikke længere får signaler fra hjernen. Muskler der ikke får nerveimpulser, vil med tiden sygne hen og blive mindre. Har lammelsen stået på i længere tid vil musklerne derfor se mindre ud på den ene side af hovedet.
Hos mennesker er ansigtslammelser en normal følge af en hjerneblødning, men hos hundene skal årsagen oftest findes et andet sted. En af de tilstande, der kan påvirke nerveforsyningen til ansigtet, er betændelser i mellemøret eller i det indre øre. Derudover kan sygdomme i hjernen, som hjernetumorer, infektioner og betændelser også give problemer med ansigtslammelse. I mange tilfælde er det dog ikke muligt at finde en årsag til at lammelserne opstår.
Symptomer på ansigtslammelse hos hund
Blandt de mest almindelige symptomer på ansigtslammelse hos hunde, er:
- Den ene side af hundens ansigt ser ud til at hænge sammenlignet med den anden side
- Hunden har mindre muskelmasse på den ramte side af ansigtet
- Hunden kan ikke blinke på den ramte side
- Hundens øre på den ramte side kan hænge mere end det andet
- Hundens læbe hænger mere på den ramte side end på den anden
- Hunden kan have en tendens til at savle mere på den ramte side
- Hunden kan have en tendens til at tabe mad ud af munden på den ramte side
I sjældne tilfælde kan begge sider af ansigtet være påvirket, og i så fald kan ovenstående symptomer ses på begge sider.
Fremtiden for en hund med ansigtslammelse
I mange tilfælde vil nerveskaden være permanent, men det betyder ikke at hunden ikke sagtens kan leve et fornuftigt liv med lammelsen. Hvis der findes en underliggende årsag til ansigtslammelsen, skal denne selvfølgelig behandles, og her vil prognosen være varierende, afhængig af sygdommen.
Mistænker du at din hund har en ansigtslammelse, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?