Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

- Der er flere spændende projekter med en veterinær vinkel, men som noget nyt i år ses flere projekter, der fokuserer på hundens rolle i samfundet og samspillet mellem dyr og mennesker. Det betyder, at vi om nogle år vil få et større indblik og forståelse for, hvad der sker med vores dyr ikke kun fysisk, men også i deres følelsesliv – og hvordan det kan påvirke vores liv sammen, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Forskningsfond

Agrias forskningsfond har eksisteret siden 1938 og er finansieret med hensættelser fra sidste års præmieindtægter. På nuværende tidspunkt kan forskere i Sverige, Norge, Danmark og Finland søge midler fra fonden. I år kom der 22 ansøgninger, hvoraf de 15 blev godkendt.

- Sammen med Agria er det utrolig vigtigt at fortsætte med at udvikle ny viden om hundens sundhed og forståelse for samspillet mellem hund og menneske. Det garanterer en fortsat positiv udvikling i forhold til hundens trivsel i samfundet, siger Kees de Jong, administrerende direktør i Svensk Kennel Klub.

 

Er der sammenhæng mellem ejer og kæledyrs personlighed og trivsel?

Kæledyr og deres ejere deler et unikt forhold, der påvirker deres velbefindende. Baseret på små undersøgelser kan dette forhold blive påvirket af kæledyrets og ejerens personligheder.

I dette projekt undersøger Hannes Lohi fra Helsingfors Universitet, om kæledyr og ejeres personlighed ligner hinanden, hvordan deres personligheder påvirker båndet mellem dem, og om kæledyrets personlighed og uønskede adfærd påvirker ejerens velbefindende. I undersøgelsen bliver der blandt andet brugt data indsamlet fra 2800 hunde- og katteejere.

 

Kat-menneske-kommunikation: Vokale, visuelle og taktile signaler

Viden om, hvordan katte og mennesker kommunikerer, er noget af et mysterium. Samtidig er en velfungerende kommunikation afgørende for et meningsfuldt forhold til vores kæledyr. Susanne Schötz fra Universitetet i Lund vil over de næste to år analysere signaler og interaktioner mellem katte og mennesker med det formål at forbedre kommunikationen mellem dem ved at udvikle en online guide med beskrivelser og eksempler.

 

Eksempler på andre nye forskningsprojekter er:

  •  Mit liv med en hund: dataindsamling i en undersøgelse om trivsel hos hunde og ejere, Therese Rehn, SLU
  •  Koagulationsmarkører i blodplasma som diagnostisk test for hugormebid hos hunde, Runa Rørtveit, Norges Biovidenskabelige Universitet
  •  Biomarkører i urin til graviditet hos hunde, Malin Nordling, Umeå universitet
  •  Genetisk kortlægning af øjensygdommen distichiasis hos hunde, Frode Lingaas, NMBU Norge
  •  Genetisk og hormonel baggrund for nedsat sædkvalitet hos hunde, Bodil Ström Holst, SLU

Læs også

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet