Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

- Der er flere spændende projekter med en veterinær vinkel, men som noget nyt i år ses flere projekter, der fokuserer på hundens rolle i samfundet og samspillet mellem dyr og mennesker. Det betyder, at vi om nogle år vil få et større indblik og forståelse for, hvad der sker med vores dyr ikke kun fysisk, men også i deres følelsesliv – og hvordan det kan påvirke vores liv sammen, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Forskningsfond

Agrias forskningsfond har eksisteret siden 1938 og er finansieret med hensættelser fra sidste års præmieindtægter. På nuværende tidspunkt kan forskere i Sverige, Norge, Danmark og Finland søge midler fra fonden. I år kom der 22 ansøgninger, hvoraf de 15 blev godkendt.

- Sammen med Agria er det utrolig vigtigt at fortsætte med at udvikle ny viden om hundens sundhed og forståelse for samspillet mellem hund og menneske. Det garanterer en fortsat positiv udvikling i forhold til hundens trivsel i samfundet, siger Kees de Jong, administrerende direktør i Svensk Kennel Klub.

 

Er der sammenhæng mellem ejer og kæledyrs personlighed og trivsel?

Kæledyr og deres ejere deler et unikt forhold, der påvirker deres velbefindende. Baseret på små undersøgelser kan dette forhold blive påvirket af kæledyrets og ejerens personligheder.

I dette projekt undersøger Hannes Lohi fra Helsingfors Universitet, om kæledyr og ejeres personlighed ligner hinanden, hvordan deres personligheder påvirker båndet mellem dem, og om kæledyrets personlighed og uønskede adfærd påvirker ejerens velbefindende. I undersøgelsen bliver der blandt andet brugt data indsamlet fra 2800 hunde- og katteejere.

 

Kat-menneske-kommunikation: Vokale, visuelle og taktile signaler

Viden om, hvordan katte og mennesker kommunikerer, er noget af et mysterium. Samtidig er en velfungerende kommunikation afgørende for et meningsfuldt forhold til vores kæledyr. Susanne Schötz fra Universitetet i Lund vil over de næste to år analysere signaler og interaktioner mellem katte og mennesker med det formål at forbedre kommunikationen mellem dem ved at udvikle en online guide med beskrivelser og eksempler.

 

Eksempler på andre nye forskningsprojekter er:

  •  Mit liv med en hund: dataindsamling i en undersøgelse om trivsel hos hunde og ejere, Therese Rehn, SLU
  •  Koagulationsmarkører i blodplasma som diagnostisk test for hugormebid hos hunde, Runa Rørtveit, Norges Biovidenskabelige Universitet
  •  Biomarkører i urin til graviditet hos hunde, Malin Nordling, Umeå universitet
  •  Genetisk kortlægning af øjensygdommen distichiasis hos hunde, Frode Lingaas, NMBU Norge
  •  Genetisk og hormonel baggrund for nedsat sædkvalitet hos hunde, Bodil Ström Holst, SLU

Læs også

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Børn og hunde: Skab rammerne for det gode forhold

02-11-2023 13:11, af Anne Cecilie Sohl

Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.