Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

- Der er flere spændende projekter med en veterinær vinkel, men som noget nyt i år ses flere projekter, der fokuserer på hundens rolle i samfundet og samspillet mellem dyr og mennesker. Det betyder, at vi om nogle år vil få et større indblik og forståelse for, hvad der sker med vores dyr ikke kun fysisk, men også i deres følelsesliv – og hvordan det kan påvirke vores liv sammen, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Forskningsfond

Agrias forskningsfond har eksisteret siden 1938 og er finansieret med hensættelser fra sidste års præmieindtægter. På nuværende tidspunkt kan forskere i Sverige, Norge, Danmark og Finland søge midler fra fonden. I år kom der 22 ansøgninger, hvoraf de 15 blev godkendt.

- Sammen med Agria er det utrolig vigtigt at fortsætte med at udvikle ny viden om hundens sundhed og forståelse for samspillet mellem hund og menneske. Det garanterer en fortsat positiv udvikling i forhold til hundens trivsel i samfundet, siger Kees de Jong, administrerende direktør i Svensk Kennel Klub.

 

Er der sammenhæng mellem ejer og kæledyrs personlighed og trivsel?

Kæledyr og deres ejere deler et unikt forhold, der påvirker deres velbefindende. Baseret på små undersøgelser kan dette forhold blive påvirket af kæledyrets og ejerens personligheder.

I dette projekt undersøger Hannes Lohi fra Helsingfors Universitet, om kæledyr og ejeres personlighed ligner hinanden, hvordan deres personligheder påvirker båndet mellem dem, og om kæledyrets personlighed og uønskede adfærd påvirker ejerens velbefindende. I undersøgelsen bliver der blandt andet brugt data indsamlet fra 2800 hunde- og katteejere.

 

Kat-menneske-kommunikation: Vokale, visuelle og taktile signaler

Viden om, hvordan katte og mennesker kommunikerer, er noget af et mysterium. Samtidig er en velfungerende kommunikation afgørende for et meningsfuldt forhold til vores kæledyr. Susanne Schötz fra Universitetet i Lund vil over de næste to år analysere signaler og interaktioner mellem katte og mennesker med det formål at forbedre kommunikationen mellem dem ved at udvikle en online guide med beskrivelser og eksempler.

 

Eksempler på andre nye forskningsprojekter er:

  •  Mit liv med en hund: dataindsamling i en undersøgelse om trivsel hos hunde og ejere, Therese Rehn, SLU
  •  Koagulationsmarkører i blodplasma som diagnostisk test for hugormebid hos hunde, Runa Rørtveit, Norges Biovidenskabelige Universitet
  •  Biomarkører i urin til graviditet hos hunde, Malin Nordling, Umeå universitet
  •  Genetisk kortlægning af øjensygdommen distichiasis hos hunde, Frode Lingaas, NMBU Norge
  •  Genetisk og hormonel baggrund for nedsat sædkvalitet hos hunde, Bodil Ström Holst, SLU

Læs også

Forbrugerrådet Tænk anbefaler Agria Dyreforsikring

23-07-2024 10:39, af Anne Cecilie Sohl

Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.