Julen er lige rundt om hjørnet, som traditionen tro byder på indendørshygge, afslapning og ikke mindst julegodter i massevis. Også vores kæledyr har tradition for at blive ekstra forkælet i højtiden, men ifølge chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler, er der flere af julens fristelser, der kan være farlige for vores pelsede familiemedlemmer:
- Julen er er en fantastisk tid for både dyr og mennesker. Vores kæledyr nyder, at vi er mere hjemme og således bruger mere tid sammen med dem end normalt. Der er dog en række ting, man skal være opmærksom på for at undgå, at julen bliver en ubehagelig oplevelse for vores kæledyr, som desværre kan komme galt af sted med nogle af højtidens fristelser som eksempelvis for fedtrig mad og giftige juleplanter, forklarer Sanne Ross. Hun kommer her med fire gode råd til at skabe en tryg og god juletid for vores kæledyr.
Hold igen med julegodterne
Andesteg, juleslik, sauce og kartofler. December måned er ofte spækket med lækkerier, og særligt julemiddagen den 24. december byder som regel på fedtholdige delikatesser. I mange familier hænder det, at kæledyret også får lov til at nyde et ekstra lækkert måltid denne aften, men for hunde og katte kan julemiddagen desværre få alvorlige konsekvenser. Fedtrig mad kan blandt andet føre til mave-tarm-problemer samt pankreatit, som er en inflammationstilstand i bugspytkirtlen.
- Udover at julegodterne direkte kan være faretruende for vores kæledyr, så er det også generelt vigtigt at være opmærksom på, at hunden eller katten ikke bliver overvægtig hen over julen, blot fordi man synes, at dyrene også skal forkæles lidt ekstra. Husk på, at særligt vores hunde bliver mindst lige så lykkelige over en frisk, lang gåtur som et lækkert måltid, siger Sanne Ross.
Pas på glitter og gavebånd
Juleaften står i de fleste danske hjem på åbning af julegaver, som ofte er pakket godt ind i festligt papir, glitter og gavebånd, der undervejs samles i en bunke på gulvet. Mange kæledyr – særligt katte – finder det sjovt at lege med gavebånd, glitter, og hvad de ellers kan finde på gulvene, og det betyder, at de let kan risikere at få farlige genstande ned i mave og tarme. Det er derfor en god idé at pakke papir og bånd hurtigt væk, når gaverne er åbnet, og i øvrigt være opmærksom på ikke at have for fristende julepynt stående på gulvet hen over julen.
Vær opmærksom på juletræer og planter
Planter er for mange katte og hunde spændende at tygge i, men faktisk er en del af julens populære planter giftige for vores kæledyr. Det gælder blandt andet julestjernen, amaryllis, hyacinter, krokus, mistelten, vedbend og taks. Hvis dit dyr bliver forgiftet af en plante, er det vigtigt straks at kontakte dyrlægen.
Skab et trygt rum
Jule- og nytårstiden resulterer ofte i, at huset fyldes med gæster, når de festlige højtider skal fejres. En forsigtig hund eller kat kan let blive stresset og overvældet, hvis intet er som det plejer, og huset fyldes med mange gæster. Sanne Ross anbefaler derfor afslutningsvis at sørge for, at kæledyret har et trygt sted at gå hen med fred, ro og eventuelt lidt mad og drikke.
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.