Usædvanligt dyrehospital med buddhistisk indretning

16-01-2012 13:53, af Tine Luther
Et besøg hos dyrlægen kan virke stressende på både dyr og ejer. Derfor er det nye dyrehospital i Nordsjælland blevet indrettet efter buddhistisk mønster i kombination med malerier, pejs, sorg-rum og mindelund. En opbygning, der næppe findes magen til i Danmark eller i udlandet.

At træde ind i Nordkystens Dyrehospital i Helsingør er som at besøge et velværecenter. Et imponerende, buddhistisk relief med indbygget vandfald tager imod klienterne i et stort åbent rum udsmykket med malerier og skilderier. I den ene ende af lokalet findes ventepladser, der er udført som små, separate båse med plads til både klienten og hunden. I den anden ende er opført en lille stue til katte-ejere, som her kan sidde i lænestol eller slænge sig i rokoko-sofaen, mens ilden knitrer i pejsen, og lyset fra lysekronen danner et beroligende skær. Mindelund Et lille afsnit af lokalet er forbeholdt noget så usædvanligt som en mindelund. Her kan familien tænde et lys, sætte det ned i sandet og lade tankerne dvæle ved det mistede kæledyr. Og børnene kan lave en tegning af dyret på en natursten eller skrive et lille farvelbrev. Freden og harmonien brydes kun af det rislende vand, der udspringer fra endnu et karakteristisk, buddhistisk monument, der danner rammen om mindelunden. Den usædvanlige indretning stopper ikke her. For dyrlæge Mogens Hansen har valgt at føre trygheden og nærværet helt ind til konsultationslokalerne. Hvem har eksempelvis før oplevet et konsultationslokale kun forbeholdt katte-ejere, og hvor udsmykningen emner af kattefigurer og kattebilleder? Og ditto i hunde-konsultationen. Sørgerum Alle har vist prøvet at få aflivet sit kæledyr i kolde og kliniske omgivelser opbygget af fliser og stål. Sådan foregår det slet ikke på Nordkystens Dyrehospital. Her aflives dyr i et værelse, der nærmest minder om stuen derhjemme. Først taler dyrlægen med klienten, og når tiden er inde, aflives kæledyret, mens det ligger på sofaen eller hos ejeren. Og efterfølgende kan klienten her sidde alene og tage afsked med stille musik i baggrunden. - Der er meget alvorlige følelser med, når et dyr skal aflives. Selv for en erfaren dyrlæge som mig er det umuligt ikke at blive påvirket af den oprigtige sorg, som præger situationen. Det er meget privat og intimt, og vi mener, at både familien og dyret har krav på at have al nødvendig tid imens og bagefter i uforstyrrethed, siger Mogens Hansen. Inspireret af Thailand og Indien At det blev den buddhistiske stil, der flyttede ind på Nordkystens Dyrehospital, har sin helt egen historie: - Jeg har i mange år været involveret i projekter for gadehunde i Thailand og i tibetanske områder i Indien og har rejst meget derude og på den måde taget mere end et strejf af kulturen og den buddhistiske etik med hjem. Ikke for at skabe et "religiøst" dyrehospital, men ganske enkelt fordi det buddhistiske er en livsstil, der har med harmoni og varme at gøre. Og den har jeg i mange år drømt om at overføre til mit hospital – og nu er den gået i opfyldelse, fortæller Mogens Hansen.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet