Tips og tricks – når hunden er rastløs

04-01-2017 14:26, af Kasper Larsson
Nogle hunde har svært ved at finde hvile, hvis ikke der lige sker noget spændende, og de har svært ved at vente på, at deres familie tager initiativ til den næste gåtur
Copyright Ridehesten.com
Racen kan have meget at gøre med rastløshed. Derfor er det vigtigt, at hundene stimuleres både fysisk og mentalt. (Modelfoto: Shutterstock)

Det kan give selv den mest tålmodige ejer grå hår på hovedet, når hunden konstant forsøger at få opmærksomhed ved piben, uro og aktiviteter. ”Læg dig ned”, ”slap så af” og ”hold så op med det piberi” er typiske sætninger fra irritable ejere til en rastløs hund. Det handler om aktivering Der er stor forskel på de enkelte racers tendens til at udvikle rastløshed i hverdagen. Rolige racer som newfoundlænderen kunne ikke drømme om at noget af den daglige afslapningstid på at være rastløs, hvorimod en border collie hurtigt ville løbe op og ned af væggene. Racens medfødte stressniveau er dermed afgørende for, om hunden har tendens til at udvikle adfærden i dagligdagen. Jo mere arbejdende og aktiv racen er fremavlet til at være, jo vigtigere er det at aktivere den korrekt i forhold til dens arbejdsegenskaber. Vores hunde har brug for korrekt aktivering, der skal bestå af både fysisk og mental motion; eventuelt indlæring af nye øvelser, sportræning, apportering og andre opgaver, der sætter gang i hundens små grå – dagligt! Uønsket indlæring Hunde er formidable til at lære nye ting. Desværre drejer det sig ikke udelukkende de ting, vi ønsker at lære dem – det gælder også uhensigtsmæssig adfærd. Og i de fleste tilfælde kan ejeren faktisk takke sig selv for den uønskede adfærd. Allerede fra hvalp har mange hunde oplevet, at de er blevet beroliget når de er blevet rastløse, for eksempel ved at puffe med snuden eller poten for kontakt, følge ejeren rundt i hele huset (selv på toilettet), pive for opmærksomhed og bede om at komme ud og ind og ud og ind af havedøren i ét væk – og dermed har de indlært adfærden – den har nemlig givet kontant afregning. Ignorér og forstærk Der er kun én måde at komme rastløsheden til livs på: ignorér den uønskede adfærd og forstærk den ønskede. Så længe hundens motivation for adfærden er at få kontakt med sin ejer, står du som ejer med gode kort på hånden. Opnår hunden ikke kontakt ved adfærden, vil adfærden med tiden udslukkes. Hunden skal selvfølgelig stadig have kontakt og masser af samvær, men det skal ske, når hunden udviser en ønsket adfærd. Kig på hunden og spørg dig selv; har min hund en ønsket adfærd lige nu? Forholder den sig i ro, må svaret være ja, og så kan du roligt belønne hunden og have roligt samvær og kontakt. God og tålmodig træning!

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.