Herpesvirus er en forholdsvis ufarlig sygdom hos den voksne hund, med milde symptomer som hoste og næseflåd eller små blødninger i kønsorganernes slimhinder. Hos nyfødte hvalpe er den derimod næsten altid dødelig, oftest inden for få timer efter fødslen. Hos den nyfødte hvalp ses der symptomer som nedstemthed, nedsat dielyst, piben, skrigen og uro. Der kan også ses ubehag når den trykkes på maven, flåd fra næsen, kramper eller blødninger og blistre i slimhinderne.
Smitten kan ske ved parring, gennem spyt og tårevæske eller fra tæven til de ufødte hvalpe. Voksne hunde smittes oftest når deres immunforsvar er svækket, som for eksempel under drægtighed eller hvis de er stressede, eksempelvis i forbindelse med kennelophold, stævner eller udstillinger. Hos den voksne hund forsvinder symptomerne oftest hurtigt, og i nogle tilfælde ses de slet ikke. Efterfølgende kan smitten dog lægge sig i hundens celler, og sygdommen kan bryde frem, hvis hundens immunforsvar igen bliver svækket. Smittede hunde, der ikke viser symptomer, kan stadig smitte andre hunde som de kommer i kontakt med.
Der er ingen helbredende behandling, og hos hvalpene kan man kun forsøge at hjælpe dem gennem sygdommen ved støttende tiltag. Det kan være varme (39 grader celsius), væskebehandling og behandling af tilstødende bakterieinfektion med antibiotika. Derudover kan man støtte hvalpens immunforsvar gennem en særlig behandling, hvor man tilfører antistoffer (del af immunforsvaret) mod sygdommen fra en donor. Voksne hunde har sjældent brug for behandling, hvis de bliver syge.
Det er muligt at vaccinere mod herpes, og dette kan gøres hvis man ønsker hvalpe. Det kræver én vaccination omkring parringen, og igen én i de sidste uger af drægtigheden. Vaccinationen holder kun i omkring tre måneder og revaccination ved hver drægtighed er derfor nødvendig. Hvis tæven opnår beskyttelse gennem vaccination, kan hun videregive denne beskyttelse til hvalpene gennem råmælken, så de er beskyttet mod sygdommen i de første kritiske uger af deres liv.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på borreliose.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet