Herpesvirus er en forholdsvis ufarlig sygdom hos den voksne hund, med milde symptomer som hoste og næseflåd eller små blødninger i kønsorganernes slimhinder. Hos nyfødte hvalpe er den derimod næsten altid dødelig, oftest inden for få timer efter fødslen. Hos den nyfødte hvalp ses der symptomer som nedstemthed, nedsat dielyst, piben, skrigen og uro. Der kan også ses ubehag når den trykkes på maven, flåd fra næsen, kramper eller blødninger og blistre i slimhinderne.
Smitten kan ske ved parring, gennem spyt og tårevæske eller fra tæven til de ufødte hvalpe. Voksne hunde smittes oftest når deres immunforsvar er svækket, som for eksempel under drægtighed eller hvis de er stressede, eksempelvis i forbindelse med kennelophold, stævner eller udstillinger. Hos den voksne hund forsvinder symptomerne oftest hurtigt, og i nogle tilfælde ses de slet ikke. Efterfølgende kan smitten dog lægge sig i hundens celler, og sygdommen kan bryde frem, hvis hundens immunforsvar igen bliver svækket. Smittede hunde, der ikke viser symptomer, kan stadig smitte andre hunde som de kommer i kontakt med.
Der er ingen helbredende behandling, og hos hvalpene kan man kun forsøge at hjælpe dem gennem sygdommen ved støttende tiltag. Det kan være varme (39 grader celsius), væskebehandling og behandling af tilstødende bakterieinfektion med antibiotika. Derudover kan man støtte hvalpens immunforsvar gennem en særlig behandling, hvor man tilfører antistoffer (del af immunforsvaret) mod sygdommen fra en donor. Voksne hunde har sjældent brug for behandling, hvis de bliver syge.
Det er muligt at vaccinere mod herpes, og dette kan gøres hvis man ønsker hvalpe. Det kræver én vaccination omkring parringen, og igen én i de sidste uger af drægtigheden. Vaccinationen holder kun i omkring tre måneder og revaccination ved hver drægtighed er derfor nødvendig. Hvis tæven opnår beskyttelse gennem vaccination, kan hun videregive denne beskyttelse til hvalpene gennem råmælken, så de er beskyttet mod sygdommen i de første kritiske uger af deres liv.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på borreliose.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet