- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.
Selvom årstiden medfører en række farer for kæledyr, skal man dog stadig huske den daglige gåtur, lyder anbefalingen og her forklarer hun hvad man lige nu særligt skal holde øje med, når man færdes i naturen.
Kastanjer kan være farlige
For mange danskere er en gåtur i skoven en hyggelig efterårsaktivitet, der foruden lidt motion også giver anledning til at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de flotte kastanjefrugter kan virke harmløse, når de pynter i hjemmet, kan de være livsfarlige for hunde, hvis de kommer til at spise dem.
- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter:
- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.
Pas på giftige svampe
I efteråret ser mange også frem til at gå på svampejagt, men ligesom det er tilfældet for mennesker, er der en række giftige svampe, som også for hunde kan være farlige at indtage.
- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. De farligste svampe i Danmark er fluesvampe, der indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan have dødelige udfald for kæledyr, og disse svampe skal man således være ekstremt påpasselig over for, forklarer Hanne Friis.
Fremkomsten af svampe ses både i skove, haver og ved marker, og selvom svampeforgiftning kun i sjældne tilfælde har dødelige konsekvenser, skal man ikke tøve med at kontakte en dyrlæge, hvis man har den mindste mistanke om forgiftning, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen.
Agern kan også forårsage forgiftning
I mange danske skovbunde kan man om efteråret finde nedfaldne agern i stor stil, og selvom egetræets frugter kan synes uskyldige, skal man ikke lade sig snyde. I modsætning til dyr som egern og rådyr kan hunde nemlig ikke tåle agern, der i værste fald kan være livsfarlige for kæledyret.
- Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde. Hvis hunden kun har spist få agern, vil en mildere forgiftning typisk føre til, at hunden bliver sløv og stopper med at spise, ligesom feber også er et almindeligt symptom, afslutter Hanne Friis.
Kilde: Anicura
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.