Svampe, kastanjer og agern kan forgifte dit kæledyr

20-09-2023 17:27, af Louise Trabjerg

Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men det er også nu hundeejere bør være ekstra opmærksomme på giftige svampe, kastanjer og agern. 

Copyright Ridehesten.com

- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

Selvom årstiden medfører en række farer for kæledyr, skal man dog stadig huske den daglige gåtur, lyder anbefalingen og her forklarer hun hvad man lige nu særligt skal holde øje med, når man færdes i naturen.

Kastanjer kan være farlige

For mange danskere er en gåtur i skoven en hyggelig efterårsaktivitet, der foruden lidt motion også giver anledning til at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de flotte kastanjefrugter kan virke harmløse, når de pynter i hjemmet, kan de være livsfarlige for hunde, hvis de kommer til at spise dem.

- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

Pas på giftige svampe

I efteråret ser mange også frem til at gå på svampejagt, men ligesom det er tilfældet for mennesker, er der en række giftige svampe, som også for hunde kan være farlige at indtage.

- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. De farligste svampe i Danmark er fluesvampe, der indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan have dødelige udfald for kæledyr, og disse svampe skal man således være ekstremt påpasselig over for, forklarer Hanne Friis.

Fremkomsten af svampe ses både i skove, haver og ved marker, og selvom svampeforgiftning kun i sjældne tilfælde har dødelige konsekvenser, skal man ikke tøve med at kontakte en dyrlæge, hvis man har den mindste mistanke om forgiftning, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen.

Copyright Ridehesten.com Agern kan også forårsage forgiftning

I mange danske skovbunde kan man om efteråret finde nedfaldne agern i stor stil, og selvom egetræets frugter kan synes uskyldige, skal man ikke lade sig snyde. I modsætning til dyr som egern og rådyr kan hunde nemlig ikke tåle agern, der i værste fald kan være livsfarlige for kæledyret.

- Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde. Hvis hunden kun har spist få agern, vil en mildere forgiftning typisk føre til, at hunden bliver sløv og stopper med at spise, ligesom feber også er et almindeligt symptom, afslutter Hanne Friis.

Kilde: Anicura

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt