Svampe, kastanjer og agern kan forgifte dit kæledyr

20-09-2023 17:27, af Louise Trabjerg

Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men det er også nu hundeejere bør være ekstra opmærksomme på giftige svampe, kastanjer og agern. 

Copyright Ridehesten.com

- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

Selvom årstiden medfører en række farer for kæledyr, skal man dog stadig huske den daglige gåtur, lyder anbefalingen og her forklarer hun hvad man lige nu særligt skal holde øje med, når man færdes i naturen.

Kastanjer kan være farlige

For mange danskere er en gåtur i skoven en hyggelig efterårsaktivitet, der foruden lidt motion også giver anledning til at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de flotte kastanjefrugter kan virke harmløse, når de pynter i hjemmet, kan de være livsfarlige for hunde, hvis de kommer til at spise dem.

- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

Pas på giftige svampe

I efteråret ser mange også frem til at gå på svampejagt, men ligesom det er tilfældet for mennesker, er der en række giftige svampe, som også for hunde kan være farlige at indtage.

- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. De farligste svampe i Danmark er fluesvampe, der indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan have dødelige udfald for kæledyr, og disse svampe skal man således være ekstremt påpasselig over for, forklarer Hanne Friis.

Fremkomsten af svampe ses både i skove, haver og ved marker, og selvom svampeforgiftning kun i sjældne tilfælde har dødelige konsekvenser, skal man ikke tøve med at kontakte en dyrlæge, hvis man har den mindste mistanke om forgiftning, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen.

Copyright Ridehesten.com Agern kan også forårsage forgiftning

I mange danske skovbunde kan man om efteråret finde nedfaldne agern i stor stil, og selvom egetræets frugter kan synes uskyldige, skal man ikke lade sig snyde. I modsætning til dyr som egern og rådyr kan hunde nemlig ikke tåle agern, der i værste fald kan være livsfarlige for kæledyret.

- Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde. Hvis hunden kun har spist få agern, vil en mildere forgiftning typisk føre til, at hunden bliver sløv og stopper med at spise, ligesom feber også er et almindeligt symptom, afslutter Hanne Friis.

Kilde: Anicura

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.