Pas på kennelhoste

19-11-2020 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock


– Kennelhoste spredes gennem direkte kontakt mellem hunde, men også via dråbesmitte på nogle meters afstand ved host eller nys, fortæller dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix.

Smitten lever heldigvis ikke længe uden for kroppen, men kan  f.eks. overføres via en vandskål eller legetøj. Har du flere hunde, vil de derfor ofte smitte hinanden. Risikoen for smitte er størst på steder, hvor mange hunde er samlet, f.eks. i hundeskove, på udstillinger, til træning, ved konkurrencer eller på hundepension. 

 

Symptomer på kennelhoste
Hunden bliver som regel syg 5-10 dage efter smitten og får en højlydt og hul hoste. Det kan ofte lyde, som om den har fået noget galt i halsen.

– I de fleste tilfælde er hunden frisk, men hoster meget. Ved intensiv hoste kan nogle hunde kaste op. Tilstanden er ofte værst om natten og kan minde om kighoste hos børn, forklarer Mogens Brix.

Hosten er irriterende, og der kan gå op til to uger, før den aftager.

 

Hvad gør du, hvis hunden er smittet?
Hvis du har mistanke om, at din hund har fået kennelhoste, bør du først og fremmest tage dens temperatur. Hvis den ikke har feber (over 39) eller viser tegn på nedsat almentilstand, plejer det som regel at gå over af sig selv med nok hvile. Sørg for, at hunden holdes i ro og skru ned for gåturenes længde. Hunden bør ikke ligge et sted, hvor den bliver kold eller får træk. Tag også temperaturen regelmæssigt (morgen, middag og aften), og hold et godt øje med, at hundens almentilstand ikke forværres.

– Særligt unge eller ældre/svage hunde, kan blive mere påvirkede af kennelhoste end voksne fysisk stærke hunde. Er din hund dårlig, forpustet, slap eller har feber, eller observerer du vedvarende intensiverende hoste og vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte en dyrlæge. Afhængigt af hvor medtaget hunden er af kennelhosten, kan dyrlægen give en antibiotikabehandling. I nogle tilfælde må der tages røntgenbilleder af lungerne for at udelukke evt. komplikationer i forbindelse med kennelhosten eller anden lungerelateret lidelse som årsag til symptomerne, eller hunden indlægges til overvågning under behandlingen, fordi den er så dårlig, siger Mogens Brix.

 

Sele i stedet for halsbånd
Husk i øvrigt at bruge sele i stedet for halsbånd, når I går tur, da det mindsker generne for hunden, idet der således ikke via halsbåndet lægges tryk på strubehovedet, hvilket udløser hosterefleks. Hold god afstand til andre hunde med tanke på eventuel smitte i den periode, hvor hunden formodes at smitte. Vær opmærksom på, at hvis hunden har fået kennelhosten af bakterien Bordetella Bronchoseptika, kan den smitte i op til tre måneder. Er der tale om virus, er smitteperioden kortere.

 

Hvordan forebygges kennelhoste?

 

Færdes hunden et sted, hvor der er mange andre hunde, kan det være en god ide at forebygge kennelhoste med vaccination. Der findes overordnet to forebyggende vacciner mod kennelhoste: en vaccine der gives som injektion, mod parainfluenzavirus og en næsevaccine mod både parainfluenzavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica i form af næsedråber. For at udnytte vaccinerne bedst, bør du få din hund vaccineret mod kennelhoste en gang om året. Skal din hund i hundepension, kan det være et krav, for at hunden må opholde sig på pensionen. Skal du deltage i en konkurrence, på udstilling eller lignede, hvor mange hunde er samlet, bør du overveje kennelhostevaccine som forebyggelse. Sørg for at hunden ikke drikker af fælles vandskåle i hundeskoven eller hvor I ellers færdes.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse