Pas på kennelhoste

19-11-2020 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock


– Kennelhoste spredes gennem direkte kontakt mellem hunde, men også via dråbesmitte på nogle meters afstand ved host eller nys, fortæller dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix.

Smitten lever heldigvis ikke længe uden for kroppen, men kan  f.eks. overføres via en vandskål eller legetøj. Har du flere hunde, vil de derfor ofte smitte hinanden. Risikoen for smitte er størst på steder, hvor mange hunde er samlet, f.eks. i hundeskove, på udstillinger, til træning, ved konkurrencer eller på hundepension. 

 

Symptomer på kennelhoste
Hunden bliver som regel syg 5-10 dage efter smitten og får en højlydt og hul hoste. Det kan ofte lyde, som om den har fået noget galt i halsen.

– I de fleste tilfælde er hunden frisk, men hoster meget. Ved intensiv hoste kan nogle hunde kaste op. Tilstanden er ofte værst om natten og kan minde om kighoste hos børn, forklarer Mogens Brix.

Hosten er irriterende, og der kan gå op til to uger, før den aftager.

 

Hvad gør du, hvis hunden er smittet?
Hvis du har mistanke om, at din hund har fået kennelhoste, bør du først og fremmest tage dens temperatur. Hvis den ikke har feber (over 39) eller viser tegn på nedsat almentilstand, plejer det som regel at gå over af sig selv med nok hvile. Sørg for, at hunden holdes i ro og skru ned for gåturenes længde. Hunden bør ikke ligge et sted, hvor den bliver kold eller får træk. Tag også temperaturen regelmæssigt (morgen, middag og aften), og hold et godt øje med, at hundens almentilstand ikke forværres.

– Særligt unge eller ældre/svage hunde, kan blive mere påvirkede af kennelhoste end voksne fysisk stærke hunde. Er din hund dårlig, forpustet, slap eller har feber, eller observerer du vedvarende intensiverende hoste og vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte en dyrlæge. Afhængigt af hvor medtaget hunden er af kennelhosten, kan dyrlægen give en antibiotikabehandling. I nogle tilfælde må der tages røntgenbilleder af lungerne for at udelukke evt. komplikationer i forbindelse med kennelhosten eller anden lungerelateret lidelse som årsag til symptomerne, eller hunden indlægges til overvågning under behandlingen, fordi den er så dårlig, siger Mogens Brix.

 

Sele i stedet for halsbånd
Husk i øvrigt at bruge sele i stedet for halsbånd, når I går tur, da det mindsker generne for hunden, idet der således ikke via halsbåndet lægges tryk på strubehovedet, hvilket udløser hosterefleks. Hold god afstand til andre hunde med tanke på eventuel smitte i den periode, hvor hunden formodes at smitte. Vær opmærksom på, at hvis hunden har fået kennelhosten af bakterien Bordetella Bronchoseptika, kan den smitte i op til tre måneder. Er der tale om virus, er smitteperioden kortere.

 

Hvordan forebygges kennelhoste?

 

Færdes hunden et sted, hvor der er mange andre hunde, kan det være en god ide at forebygge kennelhoste med vaccination. Der findes overordnet to forebyggende vacciner mod kennelhoste: en vaccine der gives som injektion, mod parainfluenzavirus og en næsevaccine mod både parainfluenzavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica i form af næsedråber. For at udnytte vaccinerne bedst, bør du få din hund vaccineret mod kennelhoste en gang om året. Skal din hund i hundepension, kan det være et krav, for at hunden må opholde sig på pensionen. Skal du deltage i en konkurrence, på udstilling eller lignede, hvor mange hunde er samlet, bør du overveje kennelhostevaccine som forebyggelse. Sørg for at hunden ikke drikker af fælles vandskåle i hundeskoven eller hvor I ellers færdes.

Læs også

Forbrugerrådet Tænk anbefaler Agria Dyreforsikring

23-07-2024 10:39, af Anne Cecilie Sohl

Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.