Når hunden springer op

13-12-2016 15:57, af Kasper Larsson
At møde hunde, der springer op ad ejer, gæster og forbipasserende er ikke noget særsyn. Men selv om hundens intentioner er meget venlige, foretrækker de fleste mennesker – selv de hundeglade – at hilse på en hund, der har alle fire poter på jorden!
Copyright Ridehesten.com
Uanset størrelse er de fleste mennesker gladest for at hilse på hunde med alle fire poter på jorden. (Modelfoto: Shutterstock)

Sådan gør du Forebyggelse er nøglen til at aflære hunden uhensigtsmæssig adfærd. Den forstår ikke indlæringen af ikke at måtte hoppe op, hvis den konstant får muligheden for det. Først og fremmest er det vigtigt at du som ejer er konsekvent i træningen – både i forhold til dig selv og dine omgivelser. Minimér muligheden for, at hunden kan begå fejl – dermed udslukkes den gamle vane, hvilket giver plads til nye. Derudover skal du beslutte, hvilken adfærd du ønsker at se hos din hund, før den har gjort sig fortjent til positiv forstærkning for korrekt adfærd. Ellers ved du ikke, hvad du skal rose hunden for. Et forslag til en ny hilsesituation kunne være, at hunden skal sidde ned, for at blive rost og hilst på. Igennem forebyggelsen skal du sikre dig, at du etablerer situationerne, så fejlene ikke opstår. Det er dit ansvar som ejer, at succesen indtræffer. Træning på gåturen: Ser du en person komme imod dig, skal du kalde hunden til dig og eventuelt tage den i snor, så du kontrol over situationen. Inden personen passerer, skal du bede din hund om at sætte sig. Ros og giv godbid ved korrekt adfærd. Hvis personen stopper op og vil snakke, må du under ingen omstændigheder fjerne fokus fra hunden, for så vil du lynhurtigt opleve fiasko. Bed vedkommende om at tale med hunden, når den sidder stille (og meget gerne forstærke med en godbid). Hvis der opstår en situation, hvor træningen slår fejl, og hunden for held til at springe op ad personen, er der blot ét at gøre: Bed vedkommende om at vende ryggen til hunden og ignorere hunden. Din opgave er at få hunden væk fra personen – og du skal du ikke rose hunden for at blive taget væk. Kun handlinger som er hundens egne skal forstærkes. Når hunden gentagne gange oplever positiv forstærkning på at sidde ned og få kontakt, frem for at springe op, vil den bevidst vælge denne handling. Men det kræver opmærksomhed og god timing. Træning med gæster i hjemmet: Denne situation kan være rigtig svær at styre. Det ringer på døren, og hunden skal styres, samtidig med, at der skal hilses på gæster, og maden står på komfuret. Det sker ofte, at ejeren ikke har hundrede procent fokus på hunden, og trods en ihærdig indsats ender det med, at hunden springer op for at hilse. Ved du på forhånd, at det går som beskrevet, kan du med fordel placere hunden bag et gitter, mens du lukker dine gæster ind. Hent derefter hunden, men hav den i snor, så den er nemmere at styre. Derfra kan du arbejde med hunden på samme måde som beskrevet ovenfor i ”Træning på gåturen”. Du kan læse mere om emnet i januar-udgaven af HUNDEN fra 2010.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse