Lugtesansen er hundens vigtigste og mest veludviklede sans, som på alle tænkelige parametre overgår vores. Igennem evolutionen har den udviklet sig til at kunne opfange ganske få duftmolekyler med stor præcision. Faktisk kan en hund registrere duftstoffer i en koncentration, der er 100 millioner gange mindre, end hvad vi mennesker kan, og det er denne evne vi til stadighed drager nytte af.
Et specialiseret organ
Hvad der gør hundens næse så meget bedre end vores, er at finde i anatomien og fysiologien. Den fugtige næse kan fange duftstoffer, når de passerer forbi i luften, så de opfanges i stedet for at blæse væk. Inde i næsen findes millioner af små specialiserede celler, der kan registrere duftstofferne og så sende besked videre til hjernen. Disse lugtesanseceller findes også i menneskenæsen, men hvor vi har ca. fem millioner, har hunden ca. 300 millioner.
Hvert snif har betydning
Hunden evner at lugte med hvert næsebor separat, og dermed kan den lugte i stereo. Det betyder at den kan retningsbestemme; når duftstoffer, båret af en brise, passerer forbi hundens næse, kan den altså med stor præcision bestemme hvorfra lugten kommer. Følger hunden et duftspor, kan den derudover dufte i særlige stød, som skaber hvirvler omkring næsen ved hver udånding. Disse hvirvler hjælper hunden med at få flere nye duftstoffer ind ved næste indånding.
En hjerne gearet til lugt
Når duftstofferne registreres i næsen, sendes signalet videre til hjernen, og den del af hjernen, der arbejder med duft, fylder meget mere i hundehjernen end den gør hos os. Det betyder at en meget større del af hjernens kapacitet er dedikeret til at tolke de signaler, som næsen sender op.
En ægte specialist
Hundenæsens særlige evne til at opfange duftstoffer, og hundehjernens særlige evne til at tolke det signal duftstofferne udløser, gør tilsammen hunden til en ægte specialist med en evne til at lugte, som kun få andre arter kan hamle op med.
Den dag i dag udnytter vi hundens veludviklede næse når politiet skal finde frem til forbrydere, eller når tolderne skal tjekke vores bagage, og det er lugtesansen, der gør hunden til en fantastisk jagtmakker. Den har evner, som vi mennesker ikke kan konkurrere med, og det har gjort den til en værdsat samarbejdspartner, som vi ikke kan undvære.
Kilde: Horowitz, A. (2009). Inside of a dog: What dogs see, smell, and know. Scribner’s: New York, NY.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelsen
I sidste uge, torsdag den 7. december, fandt et par gode hundenæser tilfældigt et laboratorium med cannabisplanter i Viborg.
Hundens lugtesans er meget veludviklet, men indtil nu har man ikke vidst, om hunden rent faktisk ved, hvad der har afgivet den lugt, som den finder. Det svarer nyt studie på
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.