Marvben fra kvæg er mest effektive

07-03-2016 13:29, af Tine Luther
Marvben er effektive i kampen mod tandsten hos hunde. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken type marvben din hund gnaver.
Copyright Ridehesten.com
Manglende tandpleje kan føre til tandsten, som så kan føre til alvorligere helseproblemer. (Arkivfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Hundetænder bør børstes hver dag, men det er nok de færreste hundeejere, der er så ihærdige med hunde–tandplejen. Manglende tandpleje kan føre til tandsten, som så kan føre til alvorlige problemer hos hunden. Den kan få tandkødsbetændelse, paradentose og andre sygdomme. Faktisk er tandkødssygdomme det mest udbredte helseproblem hos hunde, så det er vigtigt at forebygge på området. Får man ikke svinget tandbørste dagligt, kan man supplere tandplejen på forskellige måde – ingen af dem er dog så effektive som tandbørstning. Man kan f.eks. vælge særlige fodertyper og tyggepinde eller lade sin hund gnave marvben. Ny undersøgelse Ph.d.-studerende Fábio Ritter Marx har gennemført en undersøgelse om marvbens effekt på tandsten. Han testede marvben fra forskellige dyr – både gnaveben fra den tykke del af lårknoglen og samme knogles ende, der er tyndere. En række beagles indgik i undersøgelsen. Undersøgelsens resultat viste, at gnavebenene fra kvæg er de bedste bekæmpere af plak og tandsten. Lårknoglens ende var mindst effektiv, fordi hundene i større grad er i stand til at knuse benene herfra og dermed spise dem. Ben fra midten af lårknoglen er så tykt og hårdt, at hundene bare gnaver på dem – og det er effektivt i tandstensbekæmpelsen. Renere tænder på tre dage Hundene i undersøgelsen fik et stykke marvben hver dag. Omkring 40 % af deres tandflader var dækket af tandsten. I løbet af bare tre dage med marvben blev mellem 35 og 55 % af tandstenen ”tygget bort”. Effekten var størst hos de hunde, der havde fået de kraftige ben fra kvægets lårknogle. Resultaterne på de bagerste tænder var ringest. Kilde: forskning.no

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.