Hvalpens første tid
Når hvalpen fødes, er dens sanser ikke fuldt udviklede, og den er meget afhængig af, at tæven hjælper den og passer på den. I de første uger holder den sig til reden, og den bruger det meste af tiden på at spise og sove.
I løbet af den neonatale periode udvikles hvalpens sanser gradvist, og den begynder at kunne opleve verden omkring sig. Ligeledes udvikles dens bevægeapparat, så den bliver mere mobil. Dens opmærksomhed bliver gradvist rettet mere og mere udad, men den holder sig fortsat tæt ved tæven.
Lever af tævens mælk
I den neonatale periode lever hvalpen kun af mælk fra tæven. Problemer hos tæven, som fx brystbetændelse eller anden sygdom, nedsat mælkeproduktion eller for store kuld, kan medføre at hvalpen ikke får nok at spise. Ganespalte eller andre problemer hos hvalpen, kan også resultere i, at de ikke får den mængde næring den bør.
Det er vigtigt, at hvalpen får tilstrækkelig næring og tager på i vægt. Jævnlig vejning af den neonatale hvalp sikrer. at problemer med mælkeindtag, eller andre problemer, opdages hurtigt. Får hvalpen ikke den mælk den bør, kan det være nødvendigt at fodre den med en modermælkserstatning.
Uro eller meget piben i den helt unge hvalp, kan være tegn på problemer, eksempelvis at hvalpen ikke får nok at spise.
Råmælken beskytter hvalpen
Lige efter fødslen danner tæven en speciel type mælk, der kaldes for råmælk eller kolostrum. Råmælken indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter hvalpen mod farlige sygdomme indtil dens eget immunforsvar er fuldt udviklet. Får hvalpen ikke råmælken, vil den ikke være optimalt beskyttet mod udefrakommende sygdomme.
Den første tid er vigtig
Selvom at hvalpens sanser og mobilitet er begrænset, er de første tre uger vigtige for hvalpens udvikling. Problemer hos tæven, der gør at hun ikke tager sig ordentligt af hvalpen, kan påvirke hvalpens fysiske, men også psykiske udvikling.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Mine vindruer er lige til at plukke. Grønne og saftige og fulde af smag bruger jeg dem i salaten sammen med rucola, feta og ristede pinjekerner. Vi elsker vindruer, men de er og bliver det rene gift for vores hunde.
Med varmen og blomsternes frembrud, følger bier og hvepse, der kan stikke vores hunde - men hvad gør du, hvis hunden bliver stukket?
Studie fra Spanien viser at hunde bliver lettere at træne, hvis de deltager på et hvalpehold, samt at en række adfærdsproblemer kan forebygges med tidlig træning
“Make new mistakes with your next dog” - “Lav nye fejl med din næste hund”.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller