Livsstadier – den neonatale periode

11-06-2022 15:18, af Astrid Gerd Holtet

De første uger efter hvalpens fødsel, kaldes også den neonatale periode - vi ser nærmere på hvad der sker på dette stadie af hundens liv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpens første tid

Når hvalpen fødes, er dens sanser ikke fuldt udviklede, og den er meget afhængig af, at tæven hjælper den og passer på den. I de første uger holder den sig til reden, og den bruger det meste af tiden på at spise og sove.

I løbet af den neonatale periode udvikles hvalpens sanser gradvist, og den begynder at kunne opleve verden omkring sig. Ligeledes udvikles dens bevægeapparat, så den bliver mere mobil. Dens opmærksomhed bliver gradvist rettet mere og mere udad, men den holder sig fortsat tæt ved tæven.

Lever af tævens mælk

I den neonatale periode lever hvalpen kun af mælk fra tæven. Problemer hos tæven, som fx brystbetændelse eller anden sygdom, nedsat mælkeproduktion eller for store kuld, kan medføre at hvalpen ikke får nok at spise.  Ganespalte eller andre problemer hos hvalpen, kan også resultere i, at de ikke får den mængde næring den bør.

Det er vigtigt, at hvalpen får tilstrækkelig næring og tager på i vægt. Jævnlig vejning af den neonatale hvalp sikrer. at problemer med mælkeindtag, eller andre problemer, opdages hurtigt. Får hvalpen ikke den mælk den bør, kan det være nødvendigt at  fodre den med en modermælkserstatning.

Uro eller meget piben i den helt unge hvalp, kan være tegn på problemer, eksempelvis at hvalpen ikke får nok at spise.

Råmælken beskytter hvalpen

Lige efter fødslen danner tæven en speciel type mælk, der kaldes for råmælk eller kolostrum. Råmælken indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter hvalpen mod farlige sygdomme indtil dens eget immunforsvar er fuldt udviklet. Får hvalpen ikke råmælken, vil den ikke være optimalt beskyttet mod udefrakommende sygdomme. 

Den første tid er vigtig

Selvom at hvalpens sanser og mobilitet er begrænset, er de første tre uger vigtige for hvalpens udvikling. Problemer hos tæven, der gør at hun ikke tager sig ordentligt af hvalpen, kan påvirke hvalpens fysiske, men også psykiske udvikling.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

25 års jubilæum - Dansk Agility Forening Silkeborg

13-05-2012 08:36, af Tine Luther
Dansk Agility Forening, Silkeborg, fejrer 25-års jubilæum den 19. maj. Alle er velkomne – tag din hund med og prøv forskellige hundeaktiviteter.

Hjælp Randers Dyrehospital med at hjælpe

18-06-2020 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Randers Dyrehospital har Covid-19 betydet en aflysning af deres arrangement Hund Forbi, hvor man samler ind til hjælp til udsattes dyr. Men man kan stadig hjælpe

Interessen for hundeadoptioner stiger i England

13-09-2021 13:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens tallene fortsat er stabile i Danmark, oplever England at flere og flere undersøgere muligheden for at bortadoptere deres hund

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Hvis en hund blev statsminister?

12-07-2016 13:00, af Kasper Larsson
Ja, hvordan vil Danmark se ud, hvis en hund blev vores nye statsminister? Ville det være til det bedre, hvis vores næste statsminister havde pels, fire ben og et halsbånd?

Vivian Birlie: Jeg modtog et dejligt brev

14-09-2018 15:22, af Vivian Birlie

Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.