”Du skal ikke være bange. Den kan lugte din angst” – den sætning har mange mennesker med angst for hunde hørt, og det er sjældent, at den har hjulpet med at få bugt med frygten. Snarere tværtimod har sætningen nok i høj grad været medvirkende til, at frygten har manifesteret sig. Men hvordan forholder det sig i virkeligheden? Kan hunde lugte menneskers frygt? Imens slanger og edderkopper topper listen over dyrefobier hos mennesker, så påvirker cynofobi – angsten for hunde – flere millioner mennesker verden over på daglig basis. Vores pelsede venner har muligvis ikke otte ben, gifttænder eller gemmer sig skumle steder, men det er netop det finurlige ved fobier – de er ofte irrationelle. Selvfølgelig har nogle mennesker grund til at være bange for hunde grundet dårlige erfaringer eller uheldige episoder, imens andre blot finder hunde uinteressante og undviger dem. Kan hunde mærke frygten? Både ja og nej er det korte svar. Jim Johnston har studeret hundes olfaktion (handlingen at lugte) og beskriver hundes evne til at lugte frygt således: – Det er muligt, at en frygtreaktion ændrer menneskets kemi på måder, som hunde kan opfange via duft. Men jeg tror det er mere sandsynligt, at hvis hunde reagerer på menneskers frygt, så er det på baggrund af visuelle referencer associeret med menneskelig adfærd. – Når vi er bange, ændrer vores adfærd sig på meget genkendelige måder på trods af den omkringliggende kontekst. Denne ændring kan hunde nemt opsnappe. For eksempel spændes vores muskler, vores vejrtrækning ændres og vores bevægelser bliver hurtigere. Hunde er meget sensitive overfor små og ellers skjulte aspekter af vores adfærd, og reagerer på disse ændringer – specielt fordi det i fortiden har været vigtigt for hunden at kunne aflæse menneskets mentale tilstand, blandt andet under jagtsituationer. Så selvom vi faktisk sveder mere, når vi er bange, så er det i højere grad vores adfærd, som hunden reagerer på. Kilde: Mirror.co.uk
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse