Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

24-03-2022 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Her er det en stor fordel at kunne udøve førstehjælp, og der er meget inspiration at hente fra humanmedicinen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.


– Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan ejere med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan en syg hund agerer i alvorlige tilfælde, er det nødvendigt at kende til en rask hunds udseende og adfærd, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun siger, at der er tre ting, man skal huske at tjekke:

  1. Hundens temperatur
    En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.
  2. Hundens puls
    Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.
  3. Hundens åndedræt
    Hunden skal trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. 

 

6 råd til førstehjælp
Står du i den forfærdelige situation, at du er ved at miste din hund, er det vigtigt at bevare fatningen. Her giver Tine dig seks gode råd til, hvad du skal foretage dig.

  1. Først og fremmest skal hundeejeren bevare roen og overblikket, så ejerens nærvær og stemme kan berolige hunden. Her er det vigtigt at huske, at selv de sødeste hunde kan blive aggressive, når de mærker smerte og er bange. Vær derfor altid forsigtig, når du nærmer dig en såret hund. Undgå at snige dig ind på den og tal lavmælt, så den ved, at du kommer. Vær også ekstra opmærksom på hundens signaler, inden du evt. begynder at undersøge dens mund. Bind hunden forsigtigt om snuden, inden du udøver førstehjælp, så du ikke risikerer at blive bidt.
     
  2. Det er altafgørende for hundens overlevelse, at der er tilførsel af ilt til hjernen, og hvis ikke der er, skal du give hunden kunstigt åndedræt. Tag derfor stilling til følgende spørgsmål: Er luftvejene frie? Trækker hunden vejret? Har den stadig en puls? Kan du svare “ja” til ovenstående spørgsmål, må du tjekke hunden for andre skader på kroppen. Hvis du kan svare “nej” til ovenstående spørgsmål, skal du gøre følgende:
     - Sørg for frie luftveje ved at tjekke hundens mund og svælg for ben, blod og opkast.
     - Vend hunden om på siden og skub forsigtigt halsen tilbage, så den strækkes.
     - Sæt dig på knæ foran hundens hoved, luk dens mund og hold fast om kæben, så luften ikke siver ud af munden.
     - Tag en dyb indånding, placer din mund over hundens snude og pust al din luft ind i hundens næse.
     - Se om brystkassen hæver sig, og vent da til hunden selv ånder ud, og foretag derefter en ny indånding.   - Gentag 4-6 gange i minuttet.
  3. Kontroller hundens hjerteslag ved at løfte dens forben og bøje albuen lidt op. Inde bag albueleddet kan man mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er vigtigt.
  4. Hvis hunden ikke viser tegn på liv eller kan mærke hjerteslag bag albueled, kan du give hjertemassage. Det er ikke nødvendigt at presse lige over hjertet, så længe du rammer dens brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6, så du skal give hunden ét kunstigt åndedræt og derefter trykke seks gange på hundens brystkasse. Hold en pause mellem hvert tryk på 2-3 sekunder, hvor du ind imellem tjekker for puls og vejrtrækning.
  5. Hav altid en vagtdyrlæges telefonnummer indkodet og et policenummer tilgængeligt, så du kan få hjælp med det samme.
  6. Vær ikke nervøs for at gøre noget forkert under førstehjælp: Den største fejl, du kan gøre, er ikke at gøre noget! 

Læs også

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt