Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

24-03-2022 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Her er det en stor fordel at kunne udøve førstehjælp, og der er meget inspiration at hente fra humanmedicinen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.


– Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan ejere med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan en syg hund agerer i alvorlige tilfælde, er det nødvendigt at kende til en rask hunds udseende og adfærd, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun siger, at der er tre ting, man skal huske at tjekke:

 1. Hundens temperatur
  En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.
 2. Hundens puls
  Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.
 3. Hundens åndedræt
  Hunden skal trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. 

 

6 råd til førstehjælp
Står du i den forfærdelige situation, at du er ved at miste din hund, er det vigtigt at bevare fatningen. Her giver Tine dig seks gode råd til, hvad du skal foretage dig.

 1. Først og fremmest skal hundeejeren bevare roen og overblikket, så ejerens nærvær og stemme kan berolige hunden. Her er det vigtigt at huske, at selv de sødeste hunde kan blive aggressive, når de mærker smerte og er bange. Vær derfor altid forsigtig, når du nærmer dig en såret hund. Undgå at snige dig ind på den og tal lavmælt, så den ved, at du kommer. Vær også ekstra opmærksom på hundens signaler, inden du evt. begynder at undersøge dens mund. Bind hunden forsigtigt om snuden, inden du udøver førstehjælp, så du ikke risikerer at blive bidt.
   
 2. Det er altafgørende for hundens overlevelse, at der er tilførsel af ilt til hjernen, og hvis ikke der er, skal du give hunden kunstigt åndedræt. Tag derfor stilling til følgende spørgsmål: Er luftvejene frie? Trækker hunden vejret? Har den stadig en puls? Kan du svare “ja” til ovenstående spørgsmål, må du tjekke hunden for andre skader på kroppen. Hvis du kan svare “nej” til ovenstående spørgsmål, skal du gøre følgende:
   - Sørg for frie luftveje ved at tjekke hundens mund og svælg for ben, blod og opkast.
   - Vend hunden om på siden og skub forsigtigt halsen tilbage, så den strækkes.
   - Sæt dig på knæ foran hundens hoved, luk dens mund og hold fast om kæben, så luften ikke siver ud af munden.
   - Tag en dyb indånding, placer din mund over hundens snude og pust al din luft ind i hundens næse.
   - Se om brystkassen hæver sig, og vent da til hunden selv ånder ud, og foretag derefter en ny indånding.   - Gentag 4-6 gange i minuttet.
 3. Kontroller hundens hjerteslag ved at løfte dens forben og bøje albuen lidt op. Inde bag albueleddet kan man mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er vigtigt.
 4. Hvis hunden ikke viser tegn på liv eller kan mærke hjerteslag bag albueled, kan du give hjertemassage. Det er ikke nødvendigt at presse lige over hjertet, så længe du rammer dens brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6, så du skal give hunden ét kunstigt åndedræt og derefter trykke seks gange på hundens brystkasse. Hold en pause mellem hvert tryk på 2-3 sekunder, hvor du ind imellem tjekker for puls og vejrtrækning.
 5. Hav altid en vagtdyrlæges telefonnummer indkodet og et policenummer tilgængeligt, så du kan få hjælp med det samme.
 6. Vær ikke nervøs for at gøre noget forkert under førstehjælp: Den største fejl, du kan gøre, er ikke at gøre noget! 

Læs også

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

25-06-2022 13:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

01-06-2022 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

2 ud af 3 danske dyreejere føler sig mindre ensomme

27-04-2022 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hører du til gruppen af danskere, som mangler et socialt input i hverdagen, kan det være en god idé at anskaffe sig et kæledyr. En hund eller kat reducerer ikke bare følelsen af ensomhed. Dyrene hjælper også ejerne til at møde mennesker og baner vejen for nye relationer. Det viser en undersøgelse

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyrlæge viser aflivning af egen hund

24-06-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Trekantens Dyrlægers Facebookside kan man lige nu se en video af, hvordan det ser ud, når en hund bliver aflivet

Hvad gør du hvis hunden får hedeslag?

24-06-2022 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude  

Luft hund, når du lufter hund

28-06-2022 12:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mobilen har indtaget stort set alle dagligdagens situationer, og det er der behov for at gøre op med. Man bør for eksempel ikke gå og kigge i mobilen, når man lufter hund

 

8 gode råd til hunde i varmen

22-06-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og varmen er på vej. Her får du otte gode råd til hunden i varmen

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

25-06-2022 13:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

BLOG: Skal din hund være vores eksamenshund

29-06-2022 08:32, af Vivian Birlie

Din hund får 6-8 gange gratis zoneterapi, hvis vi vælger jer ud.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Siri er i VM-finalen

26-06-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som eneste dansker er Siri Renée Richter Jungersen i VM-finalen i lydighed, der kører hele dagen i dag

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Finsk verdensmester i lydighed

27-06-2022 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det blev finske Mari Leiviskä og hendes hund Tending Panther, der løb med verdensmesterskabet i lydighed 2022