Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

27-04-2020 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Her er det en stor fordel at kunne udøve førstehjælp, og der er meget inspiration at hente fra humanmedicinen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.


– Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan ejere med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan en syg hund agerer i alvorlige tilfælde, er det nødvendigt at kende til en rask hunds udseende og adfærd, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun siger, at der er tre ting, man skal huske at tjekke:

 1. Hundens temperatur
  En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.
 2. Hundens puls
  Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.
 3. Hundens åndedræt
  Hunden skal trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. 

 

6 råd til førstehjælp
Står du i den forfærdelige situation, at du er ved at miste din hund, er det vigtigt at bevare fatningen. Her giver Tine dig seks gode råd til, hvad du skal foretage dig.

 1. Først og fremmest skal hundeejeren bevare roen og overblikket, så ejerens nærvær og stemme kan berolige hunden. Her er det vigtigt at huske, at selv de sødeste hunde kan blive aggressive, når de mærker smerte og er bange. Vær derfor altid forsigtig, når du nærmer dig en såret hund. Undgå at snige dig ind på den og tal lavmælt, så den ved, at du kommer. Vær også ekstra opmærksom på hundens signaler, inden du evt. begynder at undersøge dens mund. Bind hunden forsigtigt om snuden, inden du udøver førstehjælp, så du ikke risikerer at blive bidt.
   
 2. Det er altafgørende for hundens overlevelse, at der er tilførsel af ilt til hjernen, og hvis ikke der er, skal du give hunden kunstigt åndedræt. Tag derfor stilling til følgende spørgsmål: Er luftvejene frie? Trækker hunden vejret? Har den stadig en puls? Kan du svare “ja” til ovenstående spørgsmål, må du tjekke hunden for andre skader på kroppen. Hvis du kan svare “nej” til ovenstående spørgsmål, skal du gøre følgende:
   - Sørg for frie luftveje ved at tjekke hundens mund og svælg for ben, blod og opkast.
   - Vend hunden om på siden og skub forsigtigt halsen tilbage, så den strækkes.
   - Sæt dig på knæ foran hundens hoved, luk dens mund og hold fast om kæben, så luften ikke siver ud af munden.
   - Tag en dyb indånding, placer din mund over hundens snude og pust al din luft ind i hundens næse.
   - Se om brystkassen hæver sig, og vent da til hunden selv ånder ud, og foretag derefter en ny indånding.   - Gentag 4-6 gange i minuttet.
 3. Kontroller hundens hjerteslag ved at løfte dens forben og bøje albuen lidt op. Inde bag albueleddet kan man mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er vigtigt.
 4. Hvis hunden ikke viser tegn på liv eller kan mærke hjerteslag bag albueled, kan du give hjertemassage. Det er ikke nødvendigt at presse lige over hjertet, så længe du rammer dens brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6, så du skal give hunden ét kunstigt åndedræt og derefter trykke seks gange på hundens brystkasse. Hold en pause mellem hvert tryk på 2-3 sekunder, hvor du ind imellem tjekker for puls og vejrtrækning.
 5. Hav altid en vagtdyrlæges telefonnummer indkodet og et policenummer tilgængeligt, så du kan få hjælp med det samme.
 6. Vær ikke nervøs for at gøre noget forkert under førstehjælp: Den største fejl, du kan gøre, er ikke at gøre noget! 

Læs også

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Velgørenhedsevent for hjemløse hunde rejste over 250.000 kroner

21-09-2021 12:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

Støt en god sag, når du lufter hund

19-09-2021 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend afholder Agria en digital hundegåtur for alle med hund. Det er gratis at deltage, Dyreværnet får 10 kroner for hver hund, der deltager, så det er bare at komme i gang

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på svampene. Tre hvalpe aflivet

21-09-2021 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura Odense Dyrehospital har lagt et opslag på Facebook, som i den grad bør give stof til eftertanke

Hvad drømmer hunde om

23-09-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange ser det nuttet ud, andre gange bliver man nærmest helt forskrækket, når ens hund spræller i søvne. Men hvad drømmer hunde egentlig om

Spiser din hund sin afføring?

25-09-2021 09:30, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

Rottehund angrebet af hvepse

21-09-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom varmen er ved at være forduftet, skal man fortsat passe på hvepse og bier. Det er rottehunden Tinka et godt eksempel på

Kastanjer er giftige for hunde

27-09-2021 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen og Astrid Gerd Holtet

Efteråret er godt i gang, og kastanjerne rammer jorden. De er sjove for børn, men giftige for hunde

Billederne fra Ballerup er online

22-09-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du se alle billederne fra Ballerup

Rabieshund var fra Tyrkiet

23-09-2021 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den hund, der 9. september blev aflivet i Tyskland på grund af rabies, kom fra Tyrkiet, som er et af de lande, hvor rabies er udbredt

 

Se billederne: Søndag i Ballerup

20-09-2021 09:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så blev det mandag. Men sikke en dejlig weekend, vi havde i Ballerup. Her får du lidt billeder

Opsang og popsang til udstillerne

19-09-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom lørdagen i Ballerup var fantastisk, var der hundehår i suppen, der ødelagde en smule af glæden

Velgørenhedsevent for hjemløse hunde rejste over 250.000 kroner

21-09-2021 12:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde