Hvem er klogest – hunden eller katten?

23-11-2016 15:04, af Kasper Larsson
Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, og at katten er helt sin egen. Men hvilke af de to arter er klogest?
Copyright Ridehesten.com
Hunde- og katteejere har en stående strid. Men hvilken af de to arter er egentlig klogest? (Modelfoto: Shutterstock)

Hunde og katte opfører sig på mange måder meget forskelligt, og samtidig har de en hel del til fælles. De er begge rovdyr, og rovdyr hører til i den intelligente ende af dyreriget, forklarer Jes Søe Pedersen til Videnskab.dk. Årsagen til at rovdyr besidder en højere intelligens end andre dyr er, at de lever af at jage byttedyr, og derfor dagligt havner i situationer, hvor de skal beslutte sig for, om de vil gøre det ene, eller det andet. Mange byttedyr – så som fugle og mus – ligger heller ikke på den lade side, hvorfor de ikke blot lader sig fange. De vil gøre hvad der står i deres magt for at slippe væk fra rovdyrets spidse tænder og skarpe kløer. Rovdyret kan derfor kun klare sig, hvis det er hurtigere og smartere end byttet. Katten har ikke så meget social intelligens At være intelligent kræver plads til en stor hjerne. Det forklarer også hvorfor, at drøvtyggere som køer har en relativt lille hoved i forhold til deres kropsvægt. De lever af græs som ikke stikker af fra dem. Derfor skal koen ikke være specielt intelligent, for at spise sig mæt. En kat eller en hund kan derimod ikke bare afspille et fast program – de skal konstant tage stilling til deres omgivelser og reagere herpå, og det kræver en vis portion intelligens. Det store spørgsmål er imidlertid, hvem af hunden og katten, der er smartest. I forhold til kropsvægten udgør hjernen på de to arter stort set den samme andel, så det er ikke her, at forskellen skal findes. I modsætning til katten er hunden dog et socialt dyr, som den skal bruge meget af sin hjerneaktivitet på, for at være en succes. Det behøver katten ikke, men den er måske hurtigere på aftrækkeren ude i marken, siger Jes Søe Pedersen. Et menneskeskabt begreb Ifølge lederen for zoologerne i Københavns zoo, Frands Carlsen, kan man ikke stille det så firkantet op. – I min verden er intelligens noget menneskeskabt, der er svært at overføre på dyr. Det giver selvfølgelig sig selv, at du kan få chimpanser til at løse mere komplicerede opgaver end fisk, og generelt er chimpanser gode til at løse opgaver, der er relaterede til netop deres dagligdag, hvoraf nogle løsninger afgjort er et udtryk for intelligens i den egentlige definition af begrebet. – Men til gengæld vil fisken være chimpansen overlegen i mange andre sammenhænge, når man ser på tilpasningen til det miljø, de lever i. Hund og kat ligger selvfølgelig tættere på hinanden adfærdsmæssigt, men alligevel så er en sammenligning umiddelbart meget svær, slutter han. Kilde: Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.