Hundetunger

18-08-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

5 sjove ting du måske ikke vidste om hundens tunge

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere oplever at få en stor og våd tungeslasker af deres hund en gang i mellem – og faktisk har hundens tunge mange forskellige funktioner. Vi har samlet 5 sjove ting, du måske ikke vidste om hundetungen.

1) Tungen krøller bagud, når hunden drikker

Når hunden drikker, bruger den tungen til at lappe vandet i sig – men faktisk er det mere avanceret end det lige ser ud til ved første øjekast. Et studie fra Virginia Tech i USA viser, at hunden krøller tungen bagud, og sætter tungen ned i vandet. Derefter trækker den hurtigt tungen op igen, og det tryk der dannes, trækker en vandsøjle op, som hunden efterfølgende lukker munden omkring.

2) Hundetungen indeholder over 600 slags bakterier

Hundetungen er ikke ren – faktisk indeholder den mere end 600 forskellige bakterier. Det kan lyde af meget, men det er faktisk cirka lige så mange bakterier som mennesketungen også indeholder.

3) Hunden bruger tungen til at køle af

Hunden kan ikke svede på samme måde som mennesket, men i stedet bruger den tungen og vejrtrækningen til at afgive varme. Når hund ’halser’ bevæger luften sig hen over tungen, og det virker nedkølende.

4) Hunde har færre smagsløg end mennesker

Hundetungen indeholder ikke så mange smagsløg som menneskers – faktisk kun omkring en 6. del. Til gengæld bruger hunden i høj grad sin lugtesans, når den skal vælge hvilken mad den vil spise.

5) Hunde bruger tungen til at kommunikere

Hunden bruger tungen til at kommunikere med andre. Eksempelvis kan det at slikke sig om munden bruges til at vise andre hunde, at hunden er venlig. 

Kilde:

Sean Gart mfl: Dogs lap using acceleration-driven open pumping. PNAS, december 2015. 

Teresa K. Traverse. 9 Facts About Your Dog’s Tongue. www.Petmed.com

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Jack russell terrier fik tungen revet ud

18-11-2012 20:38, af Tine Luther
En gåtur fik fatale konsekvenser for en engelsk jack russell terrier: En høg slog ned og rev hundens tunge ud. Hunden må formentlig aflives.

Derfor bliver gulvet vådt

20-01-2014 13:34, af Tine Luther
Se fantastiske slow–optagelser af, hvordan hundens tunge samler vand og fører det ind i munden.

Bag om kostfibre i hundefoderet

29-12-2017 08:39, af Amanda Friedel Jakobsen

Er kostfibre i hundefoder kun noget, der mætter og giver fylder, og som ingen anden funktion har i kroppen? Er det blot et billigt salgstrick brugt af producenter for at gøre foderet billigere? Eller kan hunde rent faktisk drage positiv gavn af fibre i deres kost? Selvom fiber ikke er anset som et essentielt næringsstof for hunde, kan fibre have mange sundhedsmæssige fordele for din firbenede ven 

Når hunden skal aflives

28-08-2016 15:30, af Kasper Larsson
Alle hundeejere frygter med gru den dag, hvor de tvinges til at tage den tunge beslutning og sige farvel til deres bedste ven igennem mange år. Det er derfor en god ide at være forberedt på, hvad der sker hos dyrlægen og bagefter

Ny funktion på købhund.dk

03-07-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går du og drømmer om at anskaffe dig en hund, så har købhund nu fået en ekstra feature, som gør det nemmere for dig

Ny bog om mentalbeskrivelse

04-04-2015 12:22, af Tine Luther
"Mentalbeskrivelsen – etologi, signaler og funktion" er titlen på en ny bog om hundeadfærd og hundens sprog med udgangspunkt i de adfærdsformer, der er i fokus på Dansk Kennel Klubs mentalbeskrivelse.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt