Hunde på jobbet forbedrer arbejdsklimaet og reducerer stress

03-10-2023 08:00, af Louise Trabjerg

En undersøgelse blandt skandinaviske hundeejere viser, at det har en positiv indvirkning både på humøret, på det sociale miljø og på stressniveauet, hvis medarbejderne har mulighed for at tage hund med på job

Copyright Ridehesten.com

Hunde på jobbet skaber god stemning og bedre arbejdsklima på de danske arbejdspladser. En ny skandinavisk undersøgelse blandt 1.200 hundeejere viser, at hunde på jobbet har en meget positiv virkning på humøret og det sociale miljø – både for hundeejerne og deres kolleger.

Generelt synes hundeejerne, at det er hyggeligt og rart at have deres hund med på job. Blandt de adspurgte danske hundeejere angiver mere end halvdelen, at de bliver gladere, når de har hunden med på job. Tilsvarende føler 20 procent sig mindre stressede. Hunden giver desuden anledning til mere kollegialt samvær og hyggelige gåture, frisk luft og motion i frokostpausen.

Måske endnu mere interessant er det, at kollegaerne også er positive. 43 procent angiver, at deres kolleger synes, at hunden er med til at skabe en god stemning på arbejdspladsen. 40 procent angiver, at kollegerne klapper og leger med hunden.

Hunden forbedrer arbejdsklimaet

- At lukke hundene ind på arbejdspladsen er en nem måde at øge arbejdsglæden og mindske stressniveauet på. Det er win-win, for det gavner både hundeejeren kollegerne og arbejdsgiveren – og det kan faktisk også gavne hunden, der slipper for at være længe alene hjemme, forklarer Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

- Stress er slemt for medarbejderne – og det koster firmaerne dyrt. Den stressnedsættende tilstedeværelse af hunde på kontoret kan være givende for alle parter: Hunden kan booste moralen, skabe god stemning og endda fungere som icebreaker mellem kolleger, der måske ikke har så megen kontakt til hverdag

Lotte Evers understreger dog, at det er vigtigt, at man som hundeejer tager hensyn:

- Selv om der er hund i ca. hvert femte danske hjem, er det ikke ensbetydende med, at alle kollegerne vil juble ved tanken om nye firbenede kolleger; det er ikke alle, der sætter pris på hunde, nogle er decideret bange for hunde, og nogle er allergiske. Derfor er det vigtigt, at alle i virksomheden accepterer det, hvis der skal indføres en ”hund på job-ordning”, og det er vigtigt at vise hensyn og finde løsninger, der ikke går ud over allergikere og kolleger, der er bange for eller ikke kan lide hunde, siger hun og fortsætter:

- Det er selvfølgelig vigtigt, at de hunde, der får lov at komme med på job, er socialt velfungerende og kan trives i de rammer, der er sat for hunde på netop den arbejdsplads. Og så siger det vel næsten sig selv, men det er afgørende, at hundeejerne rydder op efter deres hund, følger de ”hunderegler” man er blevet enige om, og at hunden føler sig hjemme og ikke stresser over at være med på job.

Kun få arbejdspladser tillader hunde på job

- I Danmark er der færre arbejdspladser, der har givet medarbejderne muligheden for at tage hund med på job, end der er i Sverige og Norge. Og iblandt de danske hundeejere, der har muligheden, er også færre, der benytter sig af den, forklarer Lotte Evers.

Undersøgelsen viser, at 15 procent af danske hundeejere har mulighed for at tage deres hund med på job, og kun 10 procent benytter sig af muligheden.
Sammenligner vi med vores norske og svenske naboer, er de danske tal lave: I Sverige er det 18 procent, der tager hunden med på job, og i Norge er det hele 20 procent af hundeejerne, der har hunden ved deres side, når de sidder på kontoret.

Fakta
8 gode råd, hvis din hund skal med på job
  1. Inden hunden kommer med på job, bør du tjekke arbejdspladsen/dit kontor for mulige farer for din hund, f.eks. åbne døre og vinduer, planter, der er giftige for hunde og ledninger, som hunden kan vikle sig ind i.
  2. Mød op med en velafbalanceret hund – som trives i nye omgivelser og er tryg ved andre mennesker og evt. hunde, hvis I har flere på kontoret.
  3. Sørg for, at hunden er luftet godt af inden arbejdstidens begyndelse. Og sørg for at lufte den lidt oftere end derhjemme i starten – hunden kan være lidt stresset af at være et sted, den ikke kender; det betyder, at den måske drikker mere og derfor trænger til at tisse oftere.
  4. Sørg for, at hunden er ren, gennembørstet og tør, så den ikke griser eller fælder mere end højst nødvendigt.
  5. Hold hunden i kort snor, når du træder ind på arbejdspladsen. Sørg for, at den ikke markerer (tisser) på vejen igennem huset. Hold hunden i snor, indtil du når frem til dit kontor eller det sted, du og hunden skal tilbringe arbejdsdagen, og hvor du har tilladelse til, at den er fri.
  6. Medbring et tæppe eller en kurv, som hunden kender hjemmefra, som den kan putte sig i, mens du arbejder.
  7. Tag også en skål med til vand og evt. mad – og husk at medbringe hundemad og godbidder.
  8. Og sørg for at din hund ikke forstyrrer dine kolleger med højlydt gøen, leg med pivedyr og lignende.
Fold up

- Noget kunne tyde på, at vi ikke tidligere har italesat muligheden for at have hund med på job her i Danmark, og at vi anser kæledyr, som noget der hører til i privatlivet. Men måske er det noget, som hverken arbejdsgivere eller medarbejdere har tænkt, kunne være en mulighed. Min opfordring er derfor, at virksomheder i hele landet overvejer, om det kunne være et ny ”medarbejder-gode” i fremtiden, så de danske arbejdspladser ikke går glip af de mange klare fordele, der er ved at tillade hunde på job – for både medarbejdere, kolleger og arbejdsgivere, siger Lotte Evers.

* Undersøgelsen, hvor 1.200 hundeejere deltog (400 i hvert af de tre lande), blev udført af Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring i september 2022.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet