Hunde og hyæner er ikke i familie – alligevel har de sammenfaldende træk

27-08-2013 14:50, af Tine Luther
Hyæner er meget nærmere beslægtet med katten end med hunden. Trods det har hyæne og hund udviklet bl.a. ens kæber og tænder.
Copyright Ridehesten.com
På trods af, at hyæne og hund ikke er i familie, har de udviklet samme kæbeknogler, tandsæt og hårde kranium. Skulle nogen være i tvivl, er det en hyæne på billedet! (Foto: Shutterstock)

Selvom hunde og hyæner kun er meget fjernt beslægtede og slet ikke er udviklet samme sted, har de næsten samme kæber og tænder. Det skyldes, at de gennem 40 millioner hver især har udviklet til et fælles formål, nemlig at knuse store knogler, uden at det kræver særlig meget arbejde. Både hund og hyæne besidder ekstra store tænder, stærke kæbeknogler og hårde kranier. I sin ph.d.-afhandling har biolog Jack Tseng, University of Southern California og Natural History Museum og L.A. County, undersøgt, hvordan to så forskellige arter som hund og hyæne har udviklet fællestræk, selvom arterne er udviklet forskellige steder i verden. Forklaringen på fællestrækkene er såkaldt konvergerende evolution, hvor ikke–beslægtede dyrearter udvikler sammenlignelige træk. Jack Tseng studerede henholdsvis hunds og hyænes udvikling via CT-skanninger af kranier fra såvel nulevende som uddøde hyæner og hunde. Et andet led i undersøgelsen var at opbygge computermodeller af kranierne, så de muskler, der bliver brugt til knogleknusning, kunne studeres. Endelig har han nærstuderet de respektive arters tandstrukturer. Jack Tsengs konklusion lyder, at hundens og hyænens udvikling er sket i samme rækkefølge, fordi de har haft de samme behov for at kunne overleve. Det er således udefrakommende krav til overlevelse, der har bestemt de sammenfaldende træk hos de to arter. Kilde: videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye regler på DKK udstillinger træder i kraft 1. januar 2025

28-12-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Må min hund spise banan?

15-08-2017 17:18, af Anne Ekenberg

Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?