Vinterdepression er noget, mange danskere kæmper med. Det kolde vejr, de grå dage og de få solskinstimer giver nogle mennesker depressive tendenser eller humørsvingninger. Men din hund kan faktisk også lide under de kortere dage. De fleste af os kan blive enige om, at livet bare er federe om sommeren – men at være i dårligt humør over det dårlige vejr er ikke det samme som en vinterdepression. Mennesker ramt af lidelsen kan pludseligt bryde sammen i gråd, føle sig utroligt trætte eller udmattede og have svært ved at klare selv de simpleste opgaver. Men kan fraværet af sollys også indvirke så kraftigt på vores hunde? Indtil for nyligt har der ikke været en officiel diagnose for vinterdepression hos dyr. Nye studier på hamstere viser, at ændringer i sæsonen faktisk indvirker på dyrenes humør. Hvis gnaverne blev eksponeret for mindre sollys, begyndte de at vise tegn på depression. Studiet viste en klar ændring i dyrenes hjernes kemiske sammensætning. Studiet har ikke været udført på hunde, men det viser, at der er stor mulighed for at vinterdepression også kan ramme vores firbenede følgesvende. Hunde er sociale og intuitive dyr – og langt mere komplekse end hamstre, hvilket gør det mere sandsynligt, at de også oplever ændringer i hjernens kemi grundet de kortere dage. Nogle dyrlæger tror, at vinterdepression også indirekte påvirker vores hunde. Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan din hunds humør matcher dit? Hunde er meget opmærksomme – specielt overfor de mennesker, som de bruger det meste af deres tid sammen med. Hvis du en dag ligger i sengen, uden energien til at rejse dig, vil din hund sandsynligvis spejle sig i din adfærd. Så hvordan imødekommer du din hunds vinterdepression? Først og fremmest skal du kende til symptomerne: Apati, manglende lyst til at lege, vægttab, problemer med at holde på afføringen, og i slemme tilfælde hårtab. Hvis din hund udviser symptomerne, så kan du imødekomme dem på samme måde, som ved et menneske; sørg for at de bliver udsat for mere sollys. Dette kan gøres ved at placere din hunds kurv under et vindue eller et ovenlys. Du kan også stå tidligere op og nyde en frisk gåtur i solopgangen. Det vil ikke kun hjælpe din hund til et bedre humør. Det kan potentielt også øge dit niveau af serotonin; et signalstof der forbindes med følelsen af lykke, og som blandt andet frigives takket være sollys. En anden løsning er en lampe, der skaber kunstigt sollys. I modsætning til almindelige lamper, skaber disse lysterapi-lamper et lys, der imiterer sollys. Disse kan købes ved marskandiseren eller online. Læger anbefaler, at mennesker udsættes for lampens lys 45 minutter om dagen, hvilket også er en passende mængde for din hund. Kilde: Dogtime.com
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.