MINIGUIDE: Er jeg overhovedet klar til hund

19-02-2021 15:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er et spørgsmål, man altid skal stille sig selv, hvis man overvejer at købe hund. Impulskøb ender hurtigt som fejlkøb, og det betyder desværre af og til, at hunden bliver aflivet eller givet væk til dyreinternater. Nedenstående miniguide kan være med til at afklare, om man er klar til hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

1. God forberedelse betyder alt
Afghansk mynde, Beagle, Golden Retriever eller Labrador? Der findes rigtig mange hunderacer, og hver race har forskellige behov. Nogle hunde skal bruge mere motion end andre, nogle skal stimuleres meget, nogle er mere udadvendte og andre reserverede. Man skal sætte sig ind i de forskellige racers adfærd og sammenholde det med de rammer og forventninger, der er til en fremtidig hund i familien, frem for blot at vælge den sødeste.

2. Din hverdag og hundens behov
Hvordan passer hunden ind i hverdagen? En hund kræver tid. Den skal luftes ofte og have motion. Det skal den flere gange hver dag, alle år og i alt slags vejr. Man skal bruge tid på træning især i de første leveår, og alle hunde har brug for at blive stimuleret gennem leg og aktiviteter hele deres liv. Har man et arbejde, hvor man går tidligt og kommer sent hjem, så er det ikke sikkert, hunden passer ind i den dagligdag.

3. Økonomi
Husstandens økonomi skal være gearet til en hund. En hund behøver ikke være dyr i drift, men den vil altid være en fast post i budgettet. Man skal sætte penge af til foder, udstyr, dyrlægeregninger, forsikringer og måske professionel træning. Det fornuftige er at lave et overslag på udgifterne til hunden og tage denne faste udgiftspost med i budgettet for så at vurdere, om man har råd. 

4. “Sælgeren sagde, den ikke fejlede noget!?”
Hvalpefabrikker er det begreb, man typisk bruger om de lyssky foretagender, som opdrætter hunde under useriøse og uacceptable vilkår uden hensyn til hundens ve og vel og med blot profit for øje. Disse hvalpe får ikke en god og sund opvækst. De bliver som oftest vanskeligere at omgås og hurtigere syge.

Man skal forholde sig kritisk til det miljø, hvalpen er vokset op i. Kig rundt på omgivelserne. Ser det hyggeligt og rart ud, eller er det usselt. Spørg ind til hvalpens opvækst, og bed om at møde hundens mor. Hun skal ligesom hvalpene være glad og imødekommende. Det kan i den forbindelse være en rigtig god idé at følge hvalpen fra fødsel, til den er klar til at komme ud i sit nye hjem efter 8 ugers tid. Både for at følge med i dens fysiske udvikling, men ikke mindst hvalpens adfærdsudvikling – hvalpen bør ikke være sky eller bange, men derimod tillidsfuld i forhold til menneskelig kontakt.

Når man handler hvalp, er det vigtigt, at man får udleveret den rette dokumentation. Man bør få udleveret en sundhedsbog, der er stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. Sundhedsbogen indeholder blandt andet et sundhedsskema, der skal være udfyldt, samt stempler for vaccination. Får man et blåt EU-pas med til hvalpen, bør dette også være udfyldt af en dansk dyrlæge.

Hvis den hvalp, du overvejer at købe, har et pas, der er udstedt i udlandet, så er den sandsynligvis ikke født og opdrættet i Danmark. I en sådan situation vil det være en rigtig god idé at undersøge, om hvalpen er lovligt indført i Danmark. Hvis dette ikke er tilfældet, skal man være på vagt. Der er da risiko for, at hvalpen ikke er opdrættet under acceptable forhold.

5. Billig hund bliver dyr
Hvis prisen på hunden er meget lavere, end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark, så bør alarmklokkerne ringe. Det, man sparer ved at købe en billig hund, kan meget nemt blive overskygget af ekstra omkostninger til dyrlæger, behandlinger og medicinering af sygdomme og skader som resultat af ringe kår i hundens opvækst.

Pas på slagtilbud på nettet, men besøg i stedet forskellige fysiske opdrættere. Det er med til at give erfaringer, så man bedre kan sammenligne priser og leveforhold med hinanden.

Læs også

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader