EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest

Copyright Ridehesten.com

 

De kom fra hele Europa, hundeejerne og deres firbenede venner. For at dyste om certifikater og vindertitler, flotte rosetter og guldglimtende pokaler. Men Dansk Kennel Klubs European Dog Show 2023 var langt mere end titler og pokaler.

 

Sofakartofler og savsmuld

Søndag var det, til en begyndelse, lidt hårdt at være sofakartoffel og se EDS på en skærm. Da klokken blev 13, og der blev blændet op for dagens livestream, og den ene rockstar af hund efter den anden indtog store ring i Herning, måtte jeg erkende, at det ikke helt yder showet retfærdighed at følge det fra skærmen. Øj, jeg ville gerne have været i Herning der. Klassikeren med den gamle cirkushest, der lugter savsmuld, formoder jeg. Sjovt nok glemte jeg ret hurtigt længslen efter duften af savsmuld, eller i dette tilfælde af hunde, for Dansk Kennel Klub var totalt på toppen i dag. Det hele spillede max, som det vist hedder på nudansk. Ikke at det ikke har gjort det de første tre dage. Men søndag var anderledes – for det var finaledag. De tre værter i store ring var i hopla, udstillerne var ekstra på tæerne og det samme var hundene.

Dagen blev båret igennem af en næsten sitrende forventning om, at det var i dag det hele skulle afgøres. Den forventning, den smittede, brændte gennem skærmen, og ramte også sofakartoffelrækken, så egentlig var det alligevel helt fint at følge EDS ved skærmen. Og ikke mindre end fire finaler var der jo at se frem til. Først BIS i Agria Winner, senere på eftermiddagen Juniorhandling-finale, så BIS junior ved EDS og endelig – til sidst – højdepunktet, som alle så frem til, BIS-finalen ved European Dog Show 2023.

 

EDS var ikke kun en hundeudstilling

Men EDS var mere end det. Mere end titler og bling-bing. Venskaber er blevet fornyet i disse fire dage, og nye venskaber er blevet grundlagt. Ingen tvivl om det. Mon ikke også at campingpladser, hoteller og restauranter i Herning og omegn har sendt Dansk Kennel Klub en kærlig tanke. En hundeudstilling handler om langt mere end at vise hunde frem. Det er også en social begivenhed. I dette tilfælde – ved et EDS – er det også en international begivenhed, der bygger bro mellem mennesker af forskellige nationaliteter. Noget der vel aldrig har været så vigtigt i Europa i nyere tid som nu.

 

Slava Ukraini

Vel har vi haft en fest de seneste fire dage, men ingen på EDS glemte, at livet i øjeblikket er langt fra en fest i Ukraine. At der er krig i Europa. DKK’s formand, Jørgen Hindse, nævnte da også specifikt krigen i Ukraine i sin fine åbningstale torsdag eftermiddag. DKK havde opsat en væg med billeder af hunde fra Ukraine, ligesom der også var etableret en decideret Ukraine-stand, hvor alt hvad der kom ind fra salget, går til Ukraine. Der var også mulighed for at udstillerne kunne donere deres præmiekuponer til Ukraine ved at aflevere dem på denne stand. Og jeg kan forstå, at Ukraine-standen alle fire dage er blevet flittigt besøgt. Midt i EDS-festen glemte Dansk Kennel Klub ikke Ukraine.

 

Hundeglæde

I store ring fik glæden – hundeglæden – heldigvis lov til at udfolde sig søndagen igennem. Som det har været tilfældet alle fire dage bød også søndagen på alt fra bedårende hvalpe til dejlige og velholdte seniorhunde. Og så var der også lige et par gruppe-finaler, der skulle afgøres inden vi kunne tage hul på finalerne. Så finale-dagen bød på masser af smukke hunde at kigge på – også inden finalerne, og underholdende og spændende var det. Som det har været også de tre første dage af EDS. Søndagens første finale var BIS i Agria Winner, og her gik sejren til den yndigste – ja, undskyld det ufaglige udtryk, men jeg kan ikke finde noget mere dækkende for den skønne miniature american sherperd, der blev BIS. Agria BIS-vinderen blev vist af sin ejer, en ung pige, der var lige så indtagende som sin dejlige hund, da hun efterfølgende – meget glad og meget rørt - blev interviewet om sejren. Jeg vil sige, at denne unge hundeejers glæde var et af EDS´ moments. Et andet af søndagens moments blev også leveret af en ung pige, nemlig da danske Sara DeAngelis blev en mere end flot nummer to i Juniorhandling finalen. Dejligt at kunne konstatere, at unge kvinder er godt på vej i hundesporten.

 

Gentlemen går aldrig af mode

Søndagens tredje finale var BIS for de ti bedste juniorer ved EDS, og der var fuld plade for Italien med en italiensk ejet Lagotto Romanolo som BIS. En, vil jeg tillade mig at sige, rigtig smart hund, der fangede øjet i samme sekund den løb ind i ringen. Hvad der også fangede – i hvert fald mig – var BIS-dommer (og FCIs-præsident) Tamás Jakkels gestus inden han påbegyndte bedømmelsen af BIS-junior. Jeg er faktisk ret sikker på, at jeg ikke var den eneste, der sad en lille smule lykkeligt sukkende, da Tamás Jakkel galant kyssede ringstewarden på hånden, da hun havde ledsaget ham ind i store ring til BIS-bedømmelsen af juniorerne. Gentlemen går aldrig af mode - siger det bare.

 

Simon – selvfølgelig …

Inden BIS-finalen skulle FCI´s flag overrækkes til formanden for Sloveniens kennelklub, da det er Slovenien, som har æren af EDS i 2024. Selvfølgelig var det Simon, som sørgede for det praktiske med – respektfuldt - at tage flaget ned, lægge det sammen og give det videre til Wilfred, som stod for den officielle overdragelse. I fire dage har Simon troligt stået ved indgangen til store ring, og sørget for at de rigtige hunde er kommet ind på det rigtige tidspunkt. Kender jeg Simon ret, så har han givetvis også lavet en masse andet praktisk bag kulisserne – som han altid gør – på alle udstillinger. Hvor ville DKK være uden Simon?

 

Endelig, endelig, endelig …

Og så var det endelig tid. Best In Show-finalen ved European Dog Show 2023. Der var spotlight og bankende hjerter – hjerter for hunde – da de ti smukke finalister løb ind i store ring. Jamen, altså, det var betagende. Jeg afslørede allerede i går, hvem der var min BIS-favorit. Fra det øjeblik han indtog – indtog – ringen i gruppekonkurrencen var jeg ikke i tvivl – det var min BIS-vinder. Heldigvis var Hanne Laine Jensen, i hvis kyndige hænder og hundeviden, BIS var lagt, enig med mig, og valgte den fuldstændig vidunderlige polske dandie dinmont terrier som Best In Show-vinder på European Dog Show 2023. Det var den perfekte afslutning på et perfekt afviklet EDS. Et EDS, som jeg har nydt hvert eneste sekund af – også selvom det var hjemme bag skærmen. Dermed var det overstået - European Dog Show 2023 Og, ja, det føles lidt tomt lige nu, men fortvivl ej, hundevenner – EDS vender tilbage i 2024 – vi ses igen …

Læs også

Til minde om Poul Ørnemark

19-07-2023 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I juni måned døde Poul Ørnemark. I den forbindelse udgiver vi denne artikel om den dygtige dommer. En artikel, der er trykt i februarnummeret af HUNDEN fra 2021. Her mødte vi Poul til en snak i forbindelse med, at han netop havde modtaget titlen som DKK's første æresdommer

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

EDS: Best In Show er polsk

21-05-2023 19:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En fantastisk europaudstilling er nu slut, og udstillingen fik en flot og værdig vinder

EDS: Absolute Beginners

21-05-2023 07:22, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Man skulle ikke tro det, men sådan er det. 
Når man følger store ring fra EDS på skærmen derhjemme, så bliver man meget mere obs på, hvad der sker i ringen. Lægger faktisk mærke til langt mere end hvis man sidder ved ringsiden.
Man distraheres ikke, som det sker når man er fysisk til stede ved ringen af folk, der kommer hen og skal snakke, eller af hvad der sker udenfor ringen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.