Bulder og brag står for døren: Få dit kæledyr godt gennem nytåret

18-12-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Året er endelig ved at være slut, og det skal som vanligt fejres med sang, dans – og fyrværkeri i store mængder. For hunde og katte er dagen dog ikke sjov. Dyrlæge giver fem råd til at hjælpe dyr gennem nytåret

Copyright Ridehesten.com
Foto: PR

 

Forhøjet stressniveau fra nytåret kan sætte sine spor i katte og hunde. I de værste tilfælde kan det udvikle sig til frygt for daglige begivenheder, som at bevæge sig udenfor. Foto: PR.

Nytåret er en festlig fejring for mennesker, men for mange hunde og katte er det årets værste tid. Høje brag, skarpe lysglimt og et rend af fremmede gæster i huset skræmmer og stresser dyrene, og kan efterlade varige mén. Det fortæller dyrlæge og indehaver af virksomheden Dyreadfærdskonsulenten, Iben Meyer.

– Dyr forstår ikke, hvor de høje lyde og lysglimt til nytår kommer fra, hvilket er med til at øge deres stressniveau, som ofte er forhøjet i forvejen i december. Nogle kæledyr kan ryste det af sig efter nytår, men for rigtig mange dyr vil oplevelsen af frygt og stress have sat sig.

– Det betyder, at kæledyret næste år vil huske de ting, der blev koblet til følelsen af frygt og stress og allerede fra starten af december bygge ovenpå den stress. I værste fald akkumulerer oplevelserne sig hos ens kæledyr, og hvilket så kan udvikle en længerevarende tilstand af angst og stress, som kan udmønte sig i problemer med aggression eller frygt for dagligdags begivenheder, fortæller Iben Meyer.  

 

Sådan sikrer du dyrets mentale helbred

Der er flere tiltag dyreejeren kan gøre, for at hjælpe dyrene gennem jul. Britt Bækbo Holm, der er dyrlæge og ansvarlig for adfærdsprodukter hos veterinærvirksomheden Virbac, giver fem råd til en mindre stresset december for dyrene.

Træn og forbered: Nytåret er ikke en sikker tid for en kat at bevæge sig rundt på egen hånd på grund af fyrværkeri. Tilpas derfor katten til indelivet i dagene op til. Desuden bør alle vinduer, kattelemme og døre være lukket. For hunden vil lydtræning afhjælpe fyrværkeriskræk. Det skal være en langsom og progressiv træning med forskellige, høje lyde. Det kræver dog et halvt års træning, og derfor er det fornuftigt at konsultere en dyrlæge om din hunds behov, hvis du ikke har fået trænet.

Komfortable rammer: Hverken katte eller hunde bryder sig om brag og lysglimt. Find derfor det sted i huset, hvor jeres kæledyr føler sig mest tryg, og opsæt nogle gode rammer for dem i det rum. For både katte og hunde vil det være en god idé at mørklægge det rum de primært vil vælge at opholde sig i, hvor de kan finde ro og har vand, mad og kattebakke.

Kosttilskud og feromoner: Spraybehandling med feromoner på omgivelserne og i rummet, hvor dyrene skal opholde sig, hjælper til at skabe et trygt miljø for dyret. Desuden kan kosttilskud, som indeholder L-theanin fra grøn te, virke angst- og stressreducerende for både katte og hunde. Indtag af kosttilskuddet bør starte tidligst muligt for bedst effekt.

På dagen: Bordbomber og andet larmende tilbehør i hjemmet er et no-go for kæledyrsejere. For katte såvel som hunde kan det være en god idé med noget roligt musik eller en radio i det valgte opholdsrum. Det kan overdøve lyden af fyrværkeriet en smule. Sørg for at hunden er luftet og godt aktiveret inden aftenen, så trætheden indfinder sig.

Notér hvad der virker: Det kan være svært at bide mærke i og huske, hvad der egentlig virkede for dyret. Derfor er det en fordel at skrive ned hvad der virker for dit kæledyr. Gerne i løbet af hele december, så alt er noteret til de kommende år.

 

Tirsdag spurgte vi jer læsere om jeres holdning til at forbyde salg af fyrværkeri til private.

226 personer svarede.

  • 92,9 procent svarede, at det skulle forbydes. 
  • 4,9 procent svarede, at det ikke skulle forbydes men begrænses. 
  • 1,8 procent svarede, at det ikke skulle forbydes.
  • 0,4 procent svarede ved ikke. 

 

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dans, passion og præcision førte til sejr ved nordisk mesterskab

29-11-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem