Bangladesh vaccinerer sig ud af frygten

06-04-2013 08:42, af Tine Luther
Forældre har i mange år skullet leve med frygten for, at deres barn ville blive bidt af en hund og smittet med den dødbringende sygdom rabies. Samtidig har hundeejere frygtet, at deres hunde ville blive forgiftet og smidt på lossepladsen i myndighedernes mislykkede forsøg på at stoppe sygdommen. I dag føler både forældre og hundeejere sig mere trygge.

Den ni-årige Nayou Abdul løfter forsigtigt sin hund op. Hvalpen Jack ligger roligt i Nayous arme, mens en sprøjte sender vaccine ind i den lille krop. En vaccine som både vil beskytte Jack og Nayou mod den dødbringende sygdom rabies. Men for Nayou handler vaccinen om mere end sygdomsbeskyttelse: ”Jack er ikke min første hund. Før ham havde jeg Tommy. Han var mild og loyal, og så passede han altid på mig. Vi var tit på eventyr sammen. Men en dag var han pludselig væk. Det er et år siden nu,” fortæller Nayou Abdul. Nayou og hans forældre ledte efter Tommy, og de kunne ikke forstå, hvor han var. ”Men så fik jeg at vide, at de havde været forbi for at slå hunde ihjel. De må have taget Tommy med. Jeg var så ked af det, og jeg græd rigtig meget. Han var jo bare en gammel hund, og han gjorde aldrig nogen noget.” Vejen til tryghed Titusinder af hunde blev vaccineret i Bangladesh i 2012, ligesom Jack. Sammen med myndighederne i Bangladesh vaccinerer nemlig WSPA (World Society for the Protection of Animals) store dele af landets hundebestand mod rabies. Rabies er en dødbringende sygdom og spredes gennem hundebid. Massevaccination er den eneste effektive metode til at bekæmpe sygdommen. Men ind til vi satte ind, forsøgte myndighederne i Bangladesh – ligesom i mange andre lande – at stoppe spredningen af sygdommen ved at slå hunde ihjel. Fra gribetænger og gift til vacciner Mange mennesker i Bangladesh er glade for hunde og ville gerne stoppe masseaflivningerne. Den 11-årige dreng Shaon fortæller: ”Jeg hadede at se hundene blive fanget i store gribetænger og forgiftet. Jeg kunne se, at mændene, som var nødt til at gøre det, ikke kunne lide deres job, men de fortalte os, at det var nødvendigt for at beskytte os". Shaon har taget to hvalpe med hen til WSPA-teamet, der vaccinerer. Hundene er ikke hans, men de lever uden for hans hus, så han giver dem mad sammen med sin søster. Han siger: "Jeg vidste slet ikke, at man kunne få sygdomme fra hunde. Hvis det arbejde, I gør her, kan beskytte hunde og mennesker, så er det en rigtig god ting”. Gavner både hunde og mennesker Ved at vise lande som Bangladesh, at vacciner helt kan udrydde rabies, er vi med til at redde millioner af hunde fra pinefuld aflivning. Samtidig sikrer vi, at både hundeejere og forældre føler sig mere trygge i hverdagen. Løsningen gavner både dyr og mennesker.

Links

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt