Thor fandt dement i å

01-10-2020 14:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge fandt politihunden Thor en savnet dement. Her får du historien fra Nordjyllands Politis side

Copyright Ridehesten.com
Foto: Nordjyllands Politi

I sidste uge var en af Nordjyllands Politis hundepatruljer på nattevagt, da patruljen fik en melding om, at en ældre dement mand havde forladt et plejehjem. Fordi plejehjemmet grænser op til blandt andet en å med mørkt og kuperet terræn, så var vurderingen fra de patruljerende kolleger, at det ikke er et ufarligt sted at blive væk for en dement medborger. Derfor foregik kørslen frem mod stedet med fuld udrykning.

Mens en anden patrulje fra Hjørring gennemgik plejehjemmet for den eftersøgte (hvilket er normal procedure), tog hundepatruljen kontakt til de meget nervøse pårørende, der befandt sig på plejehjemmet. Da de pårørende så, at det var en hundepatrulje, fandt de hjælpsomt tøjgenstande fra den demente frem i den tro, at det kunne hundene lugte til.

Men det behøver man slet ikke, forklarer den ene af betjentene på opgaven, politiassistent Karsten Hav:

– Det er en skrøne. Vores patruljehunde er nemlig trænet sådan, at de markerer alt med frisk menneskefært på, så vi kan faktisk hurtigt gå i gang med den taktiske anvendelse af patruljehundene, når vi ankommer til stedet.

Og dét gjorde Karsten og hans kollega.

– Vi påbegyndte afsøgning omkring plejehjemmet, parken og langs åen, hvor hundene runderede frit. Men vi fandt ingen spor efter den demente mand.

Sagen tog nu en mere alvorlig drejning. Forstærkning måtte frem.

Der blev rekvireret flere patruljehunde til stedet og en hundeleder, som har ansvaret for at koordinere en eftersøgningsindsats med hunde, ligesom der også blev tilkaldt en drone med termisk kamera samt en helikopter.

Så var det, at Karsten – på den modsatte side af åen – så en eng med små kreaturhuse. Han besluttede sig for at afsøge området med sin patruljehund, Thor, inden de tilkaldte politifolk skulle samles til en mere koordineret hundeindsats i området.

– Pludselig fik Thor fært af noget meget interessant fra et nærliggende tæt buskads, ganske få meter fra åen, hvorefter han løb ind i buskadset. Kort efter gav han hals, fortæller Karsten og fortsætter:

–  Når hunden giver hals, er det hans måde at tilkalde mig på, når han har fundet noget med menneskefært på.

Han løb derfor straks mod krattet, hvor Thor var braset igennem.

– Jeg hørte en stemme sige: ’daw hund, do en fin hund’, husker Karsten, der dækkede hunden af og selv gik ind i krattet.

– Her kunne jeg se en ældre afkræftet mand, som stod nede i et mudderhul og kikkede op på mig. Det stod hurtigt klart, at det var den demente mand, vi eftersøgte, beretter den erfarne politiassistent, der med det samme kaldte sin kollega op på politiradioen og orienterede ham om fundet af manden.

– Min kollega ankom til stedet, og sammen fik vi den ældre demente mand op fra mudderhullet og tilbage på plejehjemmet. Han var meget konfus og afkræftet, så han måtte støttes hele vejen. Grene og blade var revet af træer og buske omkring mudderhullet, så den demente havde virkelig kæmpet – forgæves – for at komme fri.

På vej retur med den ældre mand til plejehjemmet fik de en snak om løst og fast.

– Jeg er i tvivl om, hvorvidt den demente vidste, at det var politiet, han gik med, og om han vidste, at han havde været i livsfare, men han var meget glad for hunde, og han roste Thor for både udseende og adræthed, da vi fulgtes ad. Til sidst fik han lov til at sige hej til Thor og give ham et par takkende klap på siden.

Alt i alt endte sagen godt, og hos Nordjyllands Politi er de stolte af hele hundepatruljens indsats den nat.

Og som en slags bonusinfo kan det tilføjes, at de to patruljehunde, Thor og Eddie, er sorte schæfere på 7,5 år, og begge er rutinerede gruppe 1-hunde, dvs. at de kan anvendes til de mest alvorlige sager.

– Og så er Thor og Eddie halvbrødre – så de er vant til at arbejde godt sammen, slutter Karsten.

I den sidste måned har hundepatruljen haft hele tre eftersøgninger, hvor demente er fundet med brug af patruljehunde: Ud over historien her så gik Thors halvbror, Eddie, spor omkring Aalborg Zoo, mens kollegaen, patruljehunden Nemo, runderede i Tranum Klitplantage.

 

Læs også

Se verdens vildeste politihund

03-08-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde har evner, som vi andre kun kan drømme om. I Moldova har de en politihund, der kan mere end de fleste

 

Politihunden Samson reddede afkølet mand

08-01-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag var en af de dage, der i den grad viser, at de mange timer, der bruges på træning af politihunde, er det hele værd

Politihunde i aktion på Lolland og Falster

30-01-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag havde politihundene travlt på de to sydlige øer 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bornholm: Nej det var ikke Morten, der vandt

12-08-2022 18:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Øverst på skamlen efter en varm dag i Rønne stod Pi Johanne Rasmussen med hendes Chic Choix Parti Celebris, der ifølge hende er noget nær den perfekte hund

 

Hundens særlige øjenteknik

08-08-2022 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kender du det der lille særlige ryk med øjenbrynet, en hund kan foretage? Her kan du læse lidt om det

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Galaksi ALL OF YOU FOREVER tog lørdagens sejr på Bornholm

13-08-2022 17:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endnu en hed og dejlig dag på Bornholm er slut. I dag gik BIS til Galaksi ALL OF YOU FOREVER

3 gode råd: Undgå problemer mellem børn og hunde

09-08-2022 08:45, af Astrid Holtet

Helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser flere studier, men heldigvis er der forholdsregler forældre og hundeejere kan tage, for at undgå sådanne ulykkelige situationer

Rekordmange hunde på solskinsøen

12-08-2022 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rigtig mange hunde har fundet vej til udstillingen på Bornholm. Det er svært ikke at blive bjertaget af de mange hunde, det fantastiske vejr og den dejlige solskinsø

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?