Thor fandt dement i å

01-10-2020 14:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge fandt politihunden Thor en savnet dement. Her får du historien fra Nordjyllands Politis side

Copyright Ridehesten.com
Foto: Nordjyllands Politi

I sidste uge var en af Nordjyllands Politis hundepatruljer på nattevagt, da patruljen fik en melding om, at en ældre dement mand havde forladt et plejehjem. Fordi plejehjemmet grænser op til blandt andet en å med mørkt og kuperet terræn, så var vurderingen fra de patruljerende kolleger, at det ikke er et ufarligt sted at blive væk for en dement medborger. Derfor foregik kørslen frem mod stedet med fuld udrykning.

Mens en anden patrulje fra Hjørring gennemgik plejehjemmet for den eftersøgte (hvilket er normal procedure), tog hundepatruljen kontakt til de meget nervøse pårørende, der befandt sig på plejehjemmet. Da de pårørende så, at det var en hundepatrulje, fandt de hjælpsomt tøjgenstande fra den demente frem i den tro, at det kunne hundene lugte til.

Men det behøver man slet ikke, forklarer den ene af betjentene på opgaven, politiassistent Karsten Hav:

– Det er en skrøne. Vores patruljehunde er nemlig trænet sådan, at de markerer alt med frisk menneskefært på, så vi kan faktisk hurtigt gå i gang med den taktiske anvendelse af patruljehundene, når vi ankommer til stedet.

Og dét gjorde Karsten og hans kollega.

– Vi påbegyndte afsøgning omkring plejehjemmet, parken og langs åen, hvor hundene runderede frit. Men vi fandt ingen spor efter den demente mand.

Sagen tog nu en mere alvorlig drejning. Forstærkning måtte frem.

Der blev rekvireret flere patruljehunde til stedet og en hundeleder, som har ansvaret for at koordinere en eftersøgningsindsats med hunde, ligesom der også blev tilkaldt en drone med termisk kamera samt en helikopter.

Så var det, at Karsten – på den modsatte side af åen – så en eng med små kreaturhuse. Han besluttede sig for at afsøge området med sin patruljehund, Thor, inden de tilkaldte politifolk skulle samles til en mere koordineret hundeindsats i området.

– Pludselig fik Thor fært af noget meget interessant fra et nærliggende tæt buskads, ganske få meter fra åen, hvorefter han løb ind i buskadset. Kort efter gav han hals, fortæller Karsten og fortsætter:

–  Når hunden giver hals, er det hans måde at tilkalde mig på, når han har fundet noget med menneskefært på.

Han løb derfor straks mod krattet, hvor Thor var braset igennem.

– Jeg hørte en stemme sige: ’daw hund, do en fin hund’, husker Karsten, der dækkede hunden af og selv gik ind i krattet.

– Her kunne jeg se en ældre afkræftet mand, som stod nede i et mudderhul og kikkede op på mig. Det stod hurtigt klart, at det var den demente mand, vi eftersøgte, beretter den erfarne politiassistent, der med det samme kaldte sin kollega op på politiradioen og orienterede ham om fundet af manden.

– Min kollega ankom til stedet, og sammen fik vi den ældre demente mand op fra mudderhullet og tilbage på plejehjemmet. Han var meget konfus og afkræftet, så han måtte støttes hele vejen. Grene og blade var revet af træer og buske omkring mudderhullet, så den demente havde virkelig kæmpet – forgæves – for at komme fri.

På vej retur med den ældre mand til plejehjemmet fik de en snak om løst og fast.

– Jeg er i tvivl om, hvorvidt den demente vidste, at det var politiet, han gik med, og om han vidste, at han havde været i livsfare, men han var meget glad for hunde, og han roste Thor for både udseende og adræthed, da vi fulgtes ad. Til sidst fik han lov til at sige hej til Thor og give ham et par takkende klap på siden.

Alt i alt endte sagen godt, og hos Nordjyllands Politi er de stolte af hele hundepatruljens indsats den nat.

Og som en slags bonusinfo kan det tilføjes, at de to patruljehunde, Thor og Eddie, er sorte schæfere på 7,5 år, og begge er rutinerede gruppe 1-hunde, dvs. at de kan anvendes til de mest alvorlige sager.

– Og så er Thor og Eddie halvbrødre – så de er vant til at arbejde godt sammen, slutter Karsten.

I den sidste måned har hundepatruljen haft hele tre eftersøgninger, hvor demente er fundet med brug af patruljehunde: Ud over historien her så gik Thors halvbror, Eddie, spor omkring Aalborg Zoo, mens kollegaen, patruljehunden Nemo, runderede i Tranum Klitplantage.

 

Læs også

Politihunde i aktion på Lolland og Falster

30-01-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag havde politihundene travlt på de to sydlige øer 

Politihunde fandt forsvundne børn

08-10-2019 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag forsvandt tre børn fra en skole i Randers. Det var politihunde, der fandt frem til børnene

Hundeluftning endte med anholdelser

02-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Politihunde på luftetur fandt frem til tyve i Aarhus 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hund blev bortført i Randers

20-10-2020 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag blev Camilla-Julie Skov Hansens hund kidnappet foran en Fakta i Randers. Efter længere menneskejagt lykkedes det hende at finde sin hund

Hunde forgiftet i Næstved

18-10-2020 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et skræmmende opslag går netop nu sin gang på Facebook. Opslaget fortæller om flere hunde, der er døde af, hvad man regner med er, forgiftninger i Næstved

Hvilke hunderacer lever længst?

22-10-2020 14:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når man anskaffer sig en hund, er håbet, at den lever et godt langt liv. Visse hunderacer lever ikke så længe, mens andre har gode muligheder for at fejre indtil flere tocifrede fødselsdage. Så er man til en langsigtet hunderelation, kan det godt betale sig at gå efter en hunderace der, statistisk set, lever over 10 år

Kennelhoste hos hunde

30-09-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Ny forskning: Hunde ikke interesserede i ansigter

19-10-2020 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om du vender nakken eller ansigtet til din hund, er måske helt ligegyldigt, viser ny ungarsk undersøgelse

Show of Winners flytter

19-10-2020 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Næste år holder Show of Winners jubilæum, men det bliver ikke en vinterudstilling, som det plejer at være

BLOG: Var det egentlig så forfærdelig en fødsel?

22-10-2020 19:00, af Susanne Møller Randeris

- når man får oplevelsen lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt

10 råd til at undgå dårlige hundehandlere

21-10-2020 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kyniske hundehandlere, der kun har ussel mammon for øje skal stoppes. Her er Dyreværnets 10 råd til at undgå at støtte dem

Grusomt: Raska en af de misbrugte norske hunde

06-10-2020 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den enorme sag om sexmisbrug af hunde bliver ved med at chokere. Her får I historien om Raska, der er en af de misbrugte hunde