Når du kigger på din hund, sender du den sikkert ofte et venligt og varmt smil, men hvad får den egentlig ud af det? Ny undersøgelse fra Department of Ethology på Eötvös Loránd University i Ungarn peger i hvert fald på, at hunde slet ikke reagerer på vores ansigter. Det skriver The Guardian.
Forskerne bag undersøgelsen lod 20 hunde og 30 mennesker kigge på videoer af både hundes og menneskers ansigter og baghoveder. Under forsøgene blev både menneskers og hundes hjerneaktivitet målt af en MRI-skanner.
Hos de undersøgte mennesker, fandt man, at de reagerede en lille smule forskelligt på, om de så på en hund eller et menneske. Men den store forskel bestod i deres reaktioner på ansigter og baghoveder, hvor menneskenes hjerneaktivitet i den grad reagerede.
Hos hundene var det lige modsat. De reagerede meget på, hvis de så en anden hund, mens der ikke var nogen forskel på, om de så på et ansigt eller et baghoved.
Undersøgelsen er måske overraskende for mange, men for forsker Attila Andics fra det ungarske universitet giver det rigtig god mening.
Han fortæller, at hunde rent evolutionært er vant til at reagere på både ansigts- og kropssprog, mens mennesker i højere grad fokuserer på ansigtsudtrykkene, når vi skal afkode andre.
Attila Andics mener alligevel, der er evidens for, at hunde genkender og reagerer på menneskers ansigtsudtryk, og at de kan adskille ansigter fra hinanden.
– Faktisk synes jeg, at studiet viser, at hunde er virkelig seje, fordi de er rigtig gode til at afkode ansigtsudtryk, selvom deres hjerner ikke er specialiserede i det, siger han.
Professor Sophie Scott, leder af Institut for Kognitiv Neurovidenskab fra University College London, er heller ikke overrasket over resultaterne.
– Hunde fokuserer bare på, om det er en hund eller et menneske, de ser. De er ikke så interesserede i ansigternes udtryk, siger hun til The Guardian.
Professor Daniel Dilks fra Department of Psychology, Emory University i USA, mener dog ikke, at undersøgelsen viser, at hundes ikke har en del af hjernen, som reagerer på ansigtsudtryk.
– Det er korrekt, at nogle af hundene reagerer meget på andre hunde, men det er faktisk kun halvdelen af dem, der gør det, og det interessante er sådan set, hvorfor den anden halvdel ikke gør det, siger han.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet