Ny forskning: Hunde ikke interesserede i ansigter

19-10-2020 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om du vender nakken eller ansigtet til din hund, er måske helt ligegyldigt, viser ny ungarsk undersøgelse

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Når du kigger på din hund, sender du den sikkert ofte et venligt og varmt smil, men hvad får den egentlig ud af det? Ny undersøgelse fra Department of Ethology på Eötvös Loránd University i Ungarn peger i hvert fald på, at hunde slet ikke reagerer på vores ansigter. Det skriver The Guardian.

Forskerne bag undersøgelsen lod 20 hunde og 30 mennesker kigge på videoer af både hundes og menneskers ansigter og baghoveder. Under forsøgene blev både menneskers og hundes hjerneaktivitet målt af en MRI-skanner.

Hos de undersøgte mennesker, fandt man, at de reagerede en lille smule forskelligt på, om de så på en hund eller et menneske. Men den store forskel bestod i deres reaktioner på ansigter og baghoveder, hvor menneskenes hjerneaktivitet i den grad reagerede.

Hos hundene var det lige modsat. De reagerede meget på, hvis de så en anden hund, mens der ikke var nogen forskel på, om de så på et ansigt eller et baghoved.

Undersøgelsen er måske overraskende for mange, men for forsker Attila Andics fra det ungarske universitet giver det rigtig god mening.

Han fortæller, at hunde rent evolutionært er vant til at reagere på både ansigts- og kropssprog, mens mennesker i højere grad fokuserer på ansigtsudtrykkene, når vi skal afkode andre.

Attila Andics mener alligevel, der er evidens for, at hunde genkender og reagerer på menneskers ansigtsudtryk, og at de kan adskille ansigter fra hinanden.

– Faktisk synes jeg, at studiet viser, at hunde er virkelig seje, fordi de er rigtig gode til at afkode ansigtsudtryk, selvom deres hjerner ikke er specialiserede i det, siger han.

Professor Sophie Scott, leder af Institut for Kognitiv Neurovidenskab fra University College London, er heller ikke overrasket over resultaterne.

– Hunde fokuserer bare på, om det er en hund eller et menneske, de ser. De er ikke så interesserede i ansigternes udtryk, siger hun til The Guardian.

Professor Daniel Dilks fra Department of Psychology, Emory University i USA, mener dog ikke, at undersøgelsen viser, at hundes ikke har en del af hjernen, som reagerer på ansigtsudtryk.

– Det er korrekt, at nogle af hundene reagerer meget på andre hunde, men det er faktisk kun halvdelen af dem, der gør det, og det interessante er sådan set, hvorfor den anden halvdel ikke gør det, siger han.

Læs også

Hunde genkender onde mennesker

24-11-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt studie viser, at hunde kan genkende mennesker, der er onde mod andre mennesker

 

Hunde er verdens ældste kæledyr

02-11-2020 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi ved, at hunde er menneskets bedste ven, men nu viser ny forskning også, at de er menneskets ældste ven

Grise mere selvstændige end hunde

01-11-2020 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra Ungarn peger på, at grise er lige så intelligente som hunde og endda mere selvstændige

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde genkender onde mennesker

24-11-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt studie viser, at hunde kan genkende mennesker, der er onde mod andre mennesker

 

7 grunde til at sove med hunden

21-11-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det blæser udenfor, og man har mest lyst til at putte sig under dynen. Men er det egentlig en god ide at tage hunden med sig under dynen?

Maxi Zoo overtager Petworld

23-11-2020 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

BT afslører, at Maxi Zoo har opkøbt Petworld, og at handlen går igennem 1. januar, hvorefter MAxi Zoo vil fortælle mere

6 gode råd, hvis din hund bliver ramt af en bil

22-11-2020 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Hvad gør du, hvis uheldet er ude og din hund bliver ramt af en bil?

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

Klumme: Hvornår udløber din fødselsattest?

19-11-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Månedens klummeskribent: Tina Brigo-Hansen arbejder i Informationen hos Dansk Kennel Klub og har været hundeejer siden 1985

Fredagsquiz: Hvad ved du om petit brabancon

20-11-2020 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er det blevet tid til endnu en fredagsquiz. Denne gang om en af de små racer

Pas på kennelhoste

19-11-2020 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Indog Elite Center udvider med spændende medarbejder

18-11-2020 09:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

At undervise på en lydighedscamp i Frankrig kan medføre mange ting. For Miriam Søndergaard har det betydet, at hun nu udvider forretningen med endnu en medarbejder

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem