Når du kigger på din hund, sender du den sikkert ofte et venligt og varmt smil, men hvad får den egentlig ud af det? Ny undersøgelse fra Department of Ethology på Eötvös Loránd University i Ungarn peger i hvert fald på, at hunde slet ikke reagerer på vores ansigter. Det skriver The Guardian.
Forskerne bag undersøgelsen lod 20 hunde og 30 mennesker kigge på videoer af både hundes og menneskers ansigter og baghoveder. Under forsøgene blev både menneskers og hundes hjerneaktivitet målt af en MRI-skanner.
Hos de undersøgte mennesker, fandt man, at de reagerede en lille smule forskelligt på, om de så på en hund eller et menneske. Men den store forskel bestod i deres reaktioner på ansigter og baghoveder, hvor menneskenes hjerneaktivitet i den grad reagerede.
Hos hundene var det lige modsat. De reagerede meget på, hvis de så en anden hund, mens der ikke var nogen forskel på, om de så på et ansigt eller et baghoved.
Undersøgelsen er måske overraskende for mange, men for forsker Attila Andics fra det ungarske universitet giver det rigtig god mening.
Han fortæller, at hunde rent evolutionært er vant til at reagere på både ansigts- og kropssprog, mens mennesker i højere grad fokuserer på ansigtsudtrykkene, når vi skal afkode andre.
Attila Andics mener alligevel, der er evidens for, at hunde genkender og reagerer på menneskers ansigtsudtryk, og at de kan adskille ansigter fra hinanden.
– Faktisk synes jeg, at studiet viser, at hunde er virkelig seje, fordi de er rigtig gode til at afkode ansigtsudtryk, selvom deres hjerner ikke er specialiserede i det, siger han.
Professor Sophie Scott, leder af Institut for Kognitiv Neurovidenskab fra University College London, er heller ikke overrasket over resultaterne.
– Hunde fokuserer bare på, om det er en hund eller et menneske, de ser. De er ikke så interesserede i ansigternes udtryk, siger hun til The Guardian.
Professor Daniel Dilks fra Department of Psychology, Emory University i USA, mener dog ikke, at undersøgelsen viser, at hundes ikke har en del af hjernen, som reagerer på ansigtsudtryk.
– Det er korrekt, at nogle af hundene reagerer meget på andre hunde, men det er faktisk kun halvdelen af dem, der gør det, og det interessante er sådan set, hvorfor den anden halvdel ikke gør det, siger han.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.