Narkohund: Tingene går ikke altid som ønsket

11-06-2020 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag var vi med til Ganjas første prøve, hvor hun kunne blive godkendt som narkohund, men det gik ikke, som hundefører Christian Bøje havde håbet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hindi betyder Ganja hamp, og det er nok ikke helt tilfældigt, at Christian Bøjes halvandet år gamle tæve har fået det navn. Hun er nemlig udset til en fremtid i de danske fængsler, hvor hun skal fungere som narkohund.

Men før den unge hunds snude kan bruges til at ransage danske fængselsceller, skal hun gennem nogle prøver. Tirsdag eftermiddag står den første på det nedlagte fængsel Møgelkjær ved Juelsminde.

– Prøven består af en lydighedsdel og så skal hun også vise, at hun kan finde narko både ude og inde. Men hun er ikke ret god til lydigheden, så det bliver faktisk lidt spændende, lyder det fra Christian Bøje, som har været narkohundefører i de danske fængsler i 16 år.

Christian er som de andre hundeførere i fængslerne uddannet fængselsbetjent og har altså ikke en politiuddannelse. Alle narkohundene er registreret i Dansk Kennel Klub.

Efter nogen ventetid bliver det endelig Christian og Ganjas tur. På grund af Christians store erfaring kender prøvelederen ham udmærket og de hilser pænt på hinanden, inden de går ned på fodboldbanen, hvor lydighedsdelen skal stå.

Christian fortæller prøvelederen, at Ganja er en hund, han er meget glad for, og som han tror meget på.

Da prøven går i gang, trækker Ganja voldsomt i snoren, da hun har fundet en portion godbidder, der er tabt på græsset. Derfor flytter de prøven væk fra det sted, men det viser sig, at Ganja ikke har i sinde at lade det blive nemt for Christian. Hun følger ham fint i de første par øvelser, men pludselig går hun en helt anden vej. Prøvelederen vælger at flytte denne del af prøven væk fra græsset, men resultatet er det samme. Herefter afblæser han prøven, da han ikke kan godkende Ganjas lydighedsdel.

Christian og Ganja får lov at tage resten af prøven som en træning, og de går derfor ind i et træværksted, hvor der er gemt flere poser med duft af forskellige stoffer.

Under prøven er der i alt gemt 10 poser med duft af stofferne, hash, amfetamin, heroin, kokain, MDMA/ecstasy. Der er to poser af hver, og hunden skal finde syv af dem, og en pose af hvert stof.

Ganja finder hurtigt den første pose ved en sav. Hun er meget livlig og ivrig efter at arbejde, og det er netop derfor Christian er så glad for hende.

Hun ender med at finde fire poser indenfor, inden hun igen kommer ud i den friske luft, hvor flere poser er gemt. Her spæner hun nærmest over til en busk, hvor hun markerer og belønnes af et klik fra Christian, men derefter går hun lidt i stå. Hun vender flere gange tilbage til busken og får ros hver gang, men hun finder ikke andre poser.

Dernæst skal hun vise, at hun kan gennemsøge en bil, og det gør hun flot. Der går ikke mere end et par minutter, før den sorte labrador har fundet en pose bag passagersædet.

Slutteligt skal hun snuse sig gennem ti kufferter, hvoraf den ene indeholder et stof. Her bliver hun en smule distraheret, men ender dog med at pege snuden ned mod den rigtige kuffert.

Konklusionen bliver, at prøvelederen ikke kan godkende Ganja endnu. Christian får tre måneder til at træne endnu mere med hende, og så forsøger han igen.

– Det er selvfølgelig irriterende, at hun ikke kunne godkendes i dag, men jeg havde faktisk en fornemmelse af, at det kunne gå den vej. Ganja er en usleben diamant, som er sindssygt arbejdsivrig og meget miljøstærk. Men hendes ivrighed bliver lidt et problem for hende i lydighedsdelen. Derfor skal jeg slibe noget af ivrigheden af hende men ikke for meget, så det er noget af en balancegang, lyder det efterfølgende fra Christian Bøje, der dog ikke er i tvivl om, at hun nok skal klare prøven om tre måneder.

– Jeg er sikker på, hun nok skal klare den. Hun er simpelthen en for god hund til ikke at blive en del af narkohundestyrken.

Vil du læse mere om Christian Bøje og hans arbejde med hunde, så glæd dig til augustnummeret af HUNDEN, hvor vi er med Christian på arbejde i Enner Mark Fængsel i Horsens.

Herunder kan du se en video af Ganja under sit kuffertsøg

Læs også

Dårlig narkohund får fantastisk nyt job

30-03-2021 12:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Dexter dumpede sin eksamen hos Metropolitan Police i London. Men så fandt man et andet job til hunden

Narkohund fandt barnebarns hash ved et tilfælde

12-03-2021 15:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ransagning efter stoffer på en adresse i det nordlige Aarhus førte onsdag formiddag til et uventet fund. 

Se politiets nye vandsøgshunde

20-11-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag var vi i Kalundborg for at møde nogle af politiets nye vandsøgshunde. Det var et imponerende syn, der mødte os i havnebassinet

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Rikkes hund døde, nu mødes hun og kæresten af had

05-05-2021 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Sidste uge kom chihuahuaen Sign ud for en forfærdelig ulykke, som endte med at koste den livet. Nu bliver ejerens kæreste på sociale medier beskyldt for bevidst at have slået hunden ihjel

Forstår din hund egentlig hvad du siger

06-05-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er de nemme: hunden logrer med halen og spidser ører. Men din hund sender dig også andre signaler om, hvordan den har det. Og de signaler som du sender den, kan faktisk også have en stor betydning for dens adfærd

Cooronaboomets hvalpe er blevet teenagere - og hvad så nu?

07-05-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra nuttet og uskyldig hvalp til ustyrlig hormonbombe med talk to the paw-attitude og tre ødelagte sofaer på samvittigheden

Vanvittig dyredille forarger i Kina

07-05-2021 14:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ny dille har spredt sig i Kina. En dille, hvor folk bestiller en kasse med et dyr, som herefter bliver sendt til modtageren. Dillen har kostet flere dyr livet

Hundeejere er dårlige til at afmåle foderet

04-05-2021 12:06, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie viser at hundeejere er dårlige til at afmåle den rigtige mængde af foder til deres hund – og det kan ende i underernæring eller overvægt

Siberian husky savner sin ejer

07-05-2021 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sydøstjyllands Politi efterlyser ejeren af denne hund fundet på Tulipvej i Vejle den 04.05. 2021

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

01-05-2021 09:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Vi søger fortsat et panel

05-05-2021 14:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er dit hoved fyldt med ideer til Magasinet HUNDEN, så er det her du skal læse med