Løse hunde i bilen

07-08-2017 15:45, af Anne Ekenberg

Det sker, at man ser en hund med hovedet stukket ud af bilvinduet på en varm sommerdag. Ørerne og læberne flabre, og det ser da lidt komisk ud, og hunden ser ud til at nyde det. Men hvad er reglerne for hunde i biler under kørsel? Behøver de at være spændt fast?

Copyright Ridehesten.com

Nej, er svaret. Det skal de ikke. Faktisk findes der ikke en egentlig lovgivning vedrøende transport af kæledyr i vores privatbiler på samme måde, som man ser det i vores broderland Sverige. Her er der helt anderledes skrappe regler for transport af kæledyrene.

Men det er alligevel ikke helt sådan, at du frit kan have din hund løs i bilen. Hvis politiet således skønner, at din hund er til fare for dig og dermed indirekte for trafiksikkerheden, kan du få en bøde.

Transportbur

Hvis du vælger et transportbur, er det sikreste at vende burets lange side mod førersæderne, således at hunden står på tværs i bilen. Men det kan ikke altid lade sig gøre, og så må man stille buret med åbningen mod bagsmækken. Buret skal så også spændes fast. I Danmark findes der forskellige typer af transportbure. Nogle er testede, mens andre ikke er det, men der er ikke noget lovkrav om, at de skal være testet.

Sikkerhedssele og sikkerhedsgitter

Du kan også vælge at spænde din hund fast i en sikkerhedssele specielt til hunde. Selen kan være to-delt med en egentlig kropssele til hunden og en rem, der spændes rundt om sikkerhedsselen. Andre typer kræver, at du trække sikkerhedsselen igennem kropsselen.

Endelig kan du også vælge et sikkerhedsgitter, som afholder hunden fra at hoppe op foran til førersædet.

Få kilo bliver til mange kilo ved et sammenstød

Hvor galt går det så egentlig, når en hund ikke er spændt fast, og man støder ind i noget med 50 km i timen? Temmelig galt faktisk, hvilket dette regneeksempel taget fra Loppetjansen.dk illustrerer:

En hund på 20 kg vil blive kastet frem med en kraft på 480 kg efter denne formel:

Din hunds vægt x 24, dvs. 20 kg x 24 = 480 kg.

Så har du en almindelig labrador, vil sammenstødet ved 50 km/t kaste din hund fremad med en vægt på ca. 720 kg!

Så selv om det ikke er et lovkrav, at din hund skal være spændt fast, er det nu alligevel en god ide.

Kilde. FDM.dk, DKK.dk. Loppetjansen.dk

Læs også

Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

Hund dræbt: Flugtbilist efterlyses

07-01-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den lille vestjyske by Ansager sidder Heidi og Kent Christensen og savner deres hund, der blev ramt af en bil torsdag aften. Bilisten stak af

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt