Løse hunde i bilen

07-08-2017 15:45, af Anne Ekenberg

Det sker, at man ser en hund med hovedet stukket ud af bilvinduet på en varm sommerdag. Ørerne og læberne flabre, og det ser da lidt komisk ud, og hunden ser ud til at nyde det. Men hvad er reglerne for hunde i biler under kørsel? Behøver de at være spændt fast?

Copyright Ridehesten.com

Nej, er svaret. Det skal de ikke. Faktisk findes der ikke en egentlig lovgivning vedrøende transport af kæledyr i vores privatbiler på samme måde, som man ser det i vores broderland Sverige. Her er der helt anderledes skrappe regler for transport af kæledyrene.

Men det er alligevel ikke helt sådan, at du frit kan have din hund løs i bilen. Hvis politiet således skønner, at din hund er til fare for dig og dermed indirekte for trafiksikkerheden, kan du få en bøde.

Transportbur

Hvis du vælger et transportbur, er det sikreste at vende burets lange side mod førersæderne, således at hunden står på tværs i bilen. Men det kan ikke altid lade sig gøre, og så må man stille buret med åbningen mod bagsmækken. Buret skal så også spændes fast. I Danmark findes der forskellige typer af transportbure. Nogle er testede, mens andre ikke er det, men der er ikke noget lovkrav om, at de skal være testet.

Sikkerhedssele og sikkerhedsgitter

Du kan også vælge at spænde din hund fast i en sikkerhedssele specielt til hunde. Selen kan være to-delt med en egentlig kropssele til hunden og en rem, der spændes rundt om sikkerhedsselen. Andre typer kræver, at du trække sikkerhedsselen igennem kropsselen.

Endelig kan du også vælge et sikkerhedsgitter, som afholder hunden fra at hoppe op foran til førersædet.

Få kilo bliver til mange kilo ved et sammenstød

Hvor galt går det så egentlig, når en hund ikke er spændt fast, og man støder ind i noget med 50 km i timen? Temmelig galt faktisk, hvilket dette regneeksempel taget fra Loppetjansen.dk illustrerer:

En hund på 20 kg vil blive kastet frem med en kraft på 480 kg efter denne formel:

Din hunds vægt x 24, dvs. 20 kg x 24 = 480 kg.

Så har du en almindelig labrador, vil sammenstødet ved 50 km/t kaste din hund fremad med en vægt på ca. 720 kg!

Så selv om det ikke er et lovkrav, at din hund skal være spændt fast, er det nu alligevel en god ide.

Kilde. FDM.dk, DKK.dk. Loppetjansen.dk

Læs også

Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

Hund dræbt: Flugtbilist efterlyses

07-01-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den lille vestjyske by Ansager sidder Heidi og Kent Christensen og savner deres hund, der blev ramt af en bil torsdag aften. Bilisten stak af

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.