Heste og hunde forstår hinandens legesprog

23-04-2020 08:02, af Merete Haahr

Forståelsen for leg mellem forskellige arter har hidtil fokuseret på samspillet mellem domesticerede dyr, som hunde og mennesker, men nu har forskere fra Italien gjort nogle banebrydende fund, som åbner op for en helt ny forståelse af vores universelle legesprog

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Leg er en vigtig del af at vokse op, for både dyr og mennesker. Hos dyr virker det som om at det hjælper med at øve vigtige adfærdstræk, at udløse ophobet energi og styrke tilknytningen. Et forskerhold fra Italien har undersøgt samspillet gennem leg for heste og hunde, og de er kommet frem til nogle overraskende resultater. 

Det viser at heste og hunde virker til at forstå det samme universelle legesprog, og deres fund antyder at der eksisterer dybe evolutionære rødder i evnen til at lege sammen hos nogle dyrearter. 

Disse arter deler, hvad der ser ud til at være et fælles legesprog, der reducerer muligheden for, at leg for sjov eskalerer til at blive aggression. 

Elisabetta Palagi, og hendes kollegaer fra Universitet i Pisa peger på, at leg mellem dyrearter kræver, at hvert dyr skal have kapaciteten til, at forstå og tolke signalerne fra deres legekammerat korrekt.

– Indtil nu har de fleste studer fokuseret på hund-menneske leg, på grund af den vigtige betydning det har for forståelsen af vores særlige forhold til vore kæledyr, men i dette studie har vi fokuseret på social leg mellem heste og hunde, fortæller Elisabetta Palagi.

I studiet har de identificeret 20 forskellige videoer af hunde- og hesteleg fra YouTube, hvor hver session varede mindst 30 sekunder.

Forskerholdet analyserede videoerne for at identificere artsbestemte mønstre vist af hundene og hestene. Forskerne fandt ud af, at antallet af selvbegrænsende og variabiliteten i lege interaktioner ikke var forskellige fra det to dyr der interagerede, og det kan tolkes som en velbalanceret legetaktik. 

Hestene og hundene, som var involveret i leg, udviste det forskerne beskrev som afslappet åben mund – et udbredt legesygt ansigtsudtryk hos pattedyr. 

De fandt også det de beskriver som "Hurtig ansigtsmimik", en automatiseret respons, hvor individet spejler sig i den andens ansigtsudtryk. Det har en betydning for forståelsen af hinandens stemningsleje og samspillet under sociale interaktioner. 

Dette ansigtstræk, som allerede er set hos hunde, synes også at opstå lige så ofte mellem hunde og heste, som det forekommer mellem hunde. 

I sidste ende fandt forskerne nærmest ingen forskel mellem de to dyrearters måde at lege på. 

På trods af forskel i deres kropsstørrelse, og forskellige udviklingsmæssige veje, og  på trods af forskel i deres adfærdsrepertoire, så er hunde og heste i stand til at finjustere deres handlinger, for at mindske chancen for misforståelser og aggression. 

En af de fremtidige udfordringer vil være, at udforske den rolle som forskellen i udviklingsveje og kendskab til hinanden spiller i udformningen af kommunikationen mellem arterne. 

Det kan måske danne grundlaget for en hel ny forståelse af et universelt legesprog. 

Læs mere om studiet her

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Mangler du en julegave? – Prøv Back on Track

20-12-2016 08:57, af Kasper Larsson
Back on Track har i mange år udviklet de bedste produkter til både hunde, heste og deres mennesker

Tag din hund med på oplevelser

24-08-2015 10:25, af Tine Luther
Når Store Hestedag afholdes den første weekend i september, er der ikke kun heste på programmet. Der bliver også masser af hundeaktiviteter!

Masser af hunde i Herning

04-03-2020 12:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag starter årets Hingstekåring i Herning. Men det er ikke kun heste, du kan opleve ved det store event. Der er også noget for hundefolket

Kendt dyreelsker peger på Danmarks Dyrehelt 2018

10-09-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De kommende uger kan danske kæledyrsejere indstille deres kæledyr til at blive Danmarks Dyrehelt 2018. Agria Dyreforsikring kårer for fjerde år i træk hunde, heste, katte, kaniner og alle andre kæledyr, som har gjort noget ekstraordinært for deres ejer. Dyreelsker og tv-vært, Puk Elgård, hjælper med at udpege vinderen

Skue for alle racer

29-03-2014 09:43, af Tine Luther
Traditionen tro afholder Dansk Gravhundklub skue i forbindelse med Gørlev Heste- og Kræmmermarkedet. Alle DKK-racer er velkomne.

Alaskan malamut i hestemanegen

09-03-2018 18:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage er der hingstekåring i Herning Messecenter. Det er dog ikke kun heste, der er til arrangementet. Et spand alaskan malamute skal nemlig spille en særlig rolle i gallashowet

Store Hestedag med hund + DM i agility

05-09-2014 12:46, af Tine Luther
I weekenden den 6. og 7. september går det igen løs med hunde og heste på Roskilde Dyrskueplads.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt