Heste og hunde forstår hinandens legesprog

23-04-2020 08:02, af Merete Haahr

Forståelsen for leg mellem forskellige arter har hidtil fokuseret på samspillet mellem domesticerede dyr, som hunde og mennesker, men nu har forskere fra Italien gjort nogle banebrydende fund, som åbner op for en helt ny forståelse af vores universelle legesprog

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Leg er en vigtig del af at vokse op, for både dyr og mennesker. Hos dyr virker det som om at det hjælper med at øve vigtige adfærdstræk, at udløse ophobet energi og styrke tilknytningen. Et forskerhold fra Italien har undersøgt samspillet gennem leg for heste og hunde, og de er kommet frem til nogle overraskende resultater. 

Det viser at heste og hunde virker til at forstå det samme universelle legesprog, og deres fund antyder at der eksisterer dybe evolutionære rødder i evnen til at lege sammen hos nogle dyrearter. 

Disse arter deler, hvad der ser ud til at være et fælles legesprog, der reducerer muligheden for, at leg for sjov eskalerer til at blive aggression. 

Elisabetta Palagi, og hendes kollegaer fra Universitet i Pisa peger på, at leg mellem dyrearter kræver, at hvert dyr skal have kapaciteten til, at forstå og tolke signalerne fra deres legekammerat korrekt.

– Indtil nu har de fleste studer fokuseret på hund-menneske leg, på grund af den vigtige betydning det har for forståelsen af vores særlige forhold til vore kæledyr, men i dette studie har vi fokuseret på social leg mellem heste og hunde, fortæller Elisabetta Palagi.

I studiet har de identificeret 20 forskellige videoer af hunde- og hesteleg fra YouTube, hvor hver session varede mindst 30 sekunder.

Forskerholdet analyserede videoerne for at identificere artsbestemte mønstre vist af hundene og hestene. Forskerne fandt ud af, at antallet af selvbegrænsende og variabiliteten i lege interaktioner ikke var forskellige fra det to dyr der interagerede, og det kan tolkes som en velbalanceret legetaktik. 

Hestene og hundene, som var involveret i leg, udviste det forskerne beskrev som afslappet åben mund – et udbredt legesygt ansigtsudtryk hos pattedyr. 

De fandt også det de beskriver som "Hurtig ansigtsmimik", en automatiseret respons, hvor individet spejler sig i den andens ansigtsudtryk. Det har en betydning for forståelsen af hinandens stemningsleje og samspillet under sociale interaktioner. 

Dette ansigtstræk, som allerede er set hos hunde, synes også at opstå lige så ofte mellem hunde og heste, som det forekommer mellem hunde. 

I sidste ende fandt forskerne nærmest ingen forskel mellem de to dyrearters måde at lege på. 

På trods af forskel i deres kropsstørrelse, og forskellige udviklingsmæssige veje, og  på trods af forskel i deres adfærdsrepertoire, så er hunde og heste i stand til at finjustere deres handlinger, for at mindske chancen for misforståelser og aggression. 

En af de fremtidige udfordringer vil være, at udforske den rolle som forskellen i udviklingsveje og kendskab til hinanden spiller i udformningen af kommunikationen mellem arterne. 

Det kan måske danne grundlaget for en hel ny forståelse af et universelt legesprog. 

Læs mere om studiet her

Læs også

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Studie: Aggressivitet er ikke alene tillært eller genetisk bestemt

30-01-2023 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet

Tag din hund med på oplevelser

24-08-2015 10:25, af Tine Luther
Når Store Hestedag afholdes den første weekend i september, er der ikke kun heste på programmet. Der bliver også masser af hundeaktiviteter!

Masser af hunde i Herning

04-03-2020 12:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag starter årets Hingstekåring i Herning. Men det er ikke kun heste, du kan opleve ved det store event. Der er også noget for hundefolket

Hundene boltrede sig på Store Hestedag

05-09-2012 09:02, af Tine Luther
Den forgangne weekend lagde Roskilde Dyrskueplads arealer til Store Hestedag. Udover heste kunne man opleve forskellige hundesportsdiscipliner, prøve noget selv med sin hund – og så var der DM i agility. I denne nyhed kan du se DM-resultater, Myndeklubbens video og billeder fra Store Hestedag.

Store Hestedag med hund + DM i agility

05-09-2014 12:46, af Tine Luther
I weekenden den 6. og 7. september går det igen løs med hunde og heste på Roskilde Dyrskueplads.

Skue i Gørlev

28-04-2013 09:17, af Tine Luther
Traditionen tro afholdes igen i år skue i Gørlev i forbindelse med Heste- og Kræmmermarkedet i Gørlev.

Alaskan malamut i hestemanegen

09-03-2018 18:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage er der hingstekåring i Herning Messecenter. Det er dog ikke kun heste, der er til arrangementet. Et spand alaskan malamute skal nemlig spille en særlig rolle i gallashowet

Mangler du en julegave? – Prøv Back on Track

20-12-2016 08:57, af Kasper Larsson
Back on Track har i mange år udviklet de bedste produkter til både hunde, heste og deres mennesker

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.