Leg er en vigtig del af at vokse op, for både dyr og mennesker. Hos dyr virker det som om at det hjælper med at øve vigtige adfærdstræk, at udløse ophobet energi og styrke tilknytningen. Et forskerhold fra Italien har undersøgt samspillet gennem leg for heste og hunde, og de er kommet frem til nogle overraskende resultater.
Det viser at heste og hunde virker til at forstå det samme universelle legesprog, og deres fund antyder at der eksisterer dybe evolutionære rødder i evnen til at lege sammen hos nogle dyrearter.
Disse arter deler, hvad der ser ud til at være et fælles legesprog, der reducerer muligheden for, at leg for sjov eskalerer til at blive aggression.
Elisabetta Palagi, og hendes kollegaer fra Universitet i Pisa peger på, at leg mellem dyrearter kræver, at hvert dyr skal have kapaciteten til, at forstå og tolke signalerne fra deres legekammerat korrekt.
– Indtil nu har de fleste studer fokuseret på hund-menneske leg, på grund af den vigtige betydning det har for forståelsen af vores særlige forhold til vore kæledyr, men i dette studie har vi fokuseret på social leg mellem heste og hunde, fortæller Elisabetta Palagi.
I studiet har de identificeret 20 forskellige videoer af hunde- og hesteleg fra YouTube, hvor hver session varede mindst 30 sekunder.
Forskerholdet analyserede videoerne for at identificere artsbestemte mønstre vist af hundene og hestene. Forskerne fandt ud af, at antallet af selvbegrænsende og variabiliteten i lege interaktioner ikke var forskellige fra det to dyr der interagerede, og det kan tolkes som en velbalanceret legetaktik.
Hestene og hundene, som var involveret i leg, udviste det forskerne beskrev som afslappet åben mund – et udbredt legesygt ansigtsudtryk hos pattedyr.
De fandt også det de beskriver som "Hurtig ansigtsmimik", en automatiseret respons, hvor individet spejler sig i den andens ansigtsudtryk. Det har en betydning for forståelsen af hinandens stemningsleje og samspillet under sociale interaktioner.
Dette ansigtstræk, som allerede er set hos hunde, synes også at opstå lige så ofte mellem hunde og heste, som det forekommer mellem hunde.
I sidste ende fandt forskerne nærmest ingen forskel mellem de to dyrearters måde at lege på.
På trods af forskel i deres kropsstørrelse, og forskellige udviklingsmæssige veje, og på trods af forskel i deres adfærdsrepertoire, så er hunde og heste i stand til at finjustere deres handlinger, for at mindske chancen for misforståelser og aggression.
En af de fremtidige udfordringer vil være, at udforske den rolle som forskellen i udviklingsveje og kendskab til hinanden spiller i udformningen af kommunikationen mellem arterne.
Det kan måske danne grundlaget for en hel ny forståelse af et universelt legesprog.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
I dag starter årets Hingstekåring i Herning. Men det er ikke kun heste, du kan opleve ved det store event. Der er også noget for hundefolket
Det er ikke kun hundredvis af heste, der indtager Dyrskuepladsen i Roskilde til Store Hestedag i weekenden. Hestedagen er i høj grad også en hundens dag med over 700 tilmeldte racehunde og et væld af aktiviteter for hundeejere og deres firbenede venner
Mange danske kæledyrsejere oplever, at deres hunde, katte eller heste er med til at styrke fællesskabet i hjemmet, og at de firbenede familiemedlemmer er med til at skabe en følelse af samhørighed i familien. En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring peger i samme retning
I disse dage er der hingstekåring i Herning Messecenter. Det er dog ikke kun heste, der er til arrangementet. Et spand alaskan malamute skal nemlig spille en særlig rolle i gallashowet
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.