Denne artikel blev bragt i majnummeret af Magasinet HUNDEN.
Til udlandsferier med hundene benytter vi både hotel, camping og ferielejligheder. Overnatningerne booker vi gerne via platforme som f.eks. Airbnb, Hotels.com eller Booking.com, hvor man kan slå filter på sin søgning og dermed kun fremsøge overnatningsmuligheder, hvor hunde er tilladt, og på Airbnb kan man tilmed indtaste antallet af hunde.
I vores husstand bor der fast mellem tre og fire hunde (naturlig udskiftning giver det lille udsving). Det kan for mange måske godt virke som en umulighed at tage på spontane udlandsture med sådan en flok, men det har vi ganske problemfrit gjort flere gange og nogle gange endda med en dags varsel.
Spontane eventyr med hundene i Tyskland
I 2019 tog vi en af den slags spontane ture, hvor vi inviterede min far med til ”et eller andet sted i Tyskland”. Det vil sige, at beslutningen om destination lå på den anden side af invitationen. Vi bookede første overnatning hjemmefra og kørte så to en halv time ned i Tyskland, hvor vi startede i Schwerin, inden vi over en lille uges tid besøgte Lübeck og Kiel. Her overnattede vi på hoteller i Schwerin og Lübeck.
I 2017 kørte vi spontant til Quedlinburg, som er en utrolig charmerende UNESCO-by i Harzen. Der havde vi lejet en ferielejlighed for nogle dage, men vi endte med at være så begejstret for området, at vi bookede en anden ferielejlighed, da vi skulle være ude af den første. Området havde så meget at byde på med en utrolig smuk by med gamle autentiske huse og gader. I nærområdet besøgte vi Hexentanzplatz, hvor der var minigolf og svævebaner med mulighed for skønne vandreture.
På vores ture planlægger vi også ofte spontant, hvad vi gerne vil se. Tit er det naturen eller gamle bydele og bygninger, der tiltrækker os, og det begrænser os ikke i forhold til hundene. Vores hunde er rejsevante, da jeg rejser en del med dem i forbindelse med agility, hvor jeg deltager i konkurrencer i ind- og udland. Helt fra de er små, er de vant til at være med overalt, hvilket gør dem meget lette at rejse med, så hvis bare deres tæpper, kurve eller bure er med, så føler de sig hjemme og trygge med det samme, selvom det er et hotel eller en fremmed ferielejlighed. De kender også rutinerne. Sætter vi os på en bænk eller på et torv ved en restaurant, så lægger flokken sig ned og slapper af. De ved, at der ikke skal ske noget den næste stykke tid, og de ved, at de ikke skal opsøge andre.
Fire hunde på tur vækker opsigt
Når vi går gennem gader i byerne, er de utrolig gode til bare at passe sig selv og ikke tage notits af folk eller andre hunde, men det kan tiltrække noget opmærksomhed, når man kommer gående med fire hunde. Jeg har mere end en gang oplevet, at nogen stiller sig op og tager et billede af flokken, når vi sidder og ”pauser” et eller andet sted.
Da vi var i Østrig i sommers, gik min far bagerst i vores store ferieflok på fire generationer, og han morede sig lidt med at betragte folks reaktioner, når de havde passeret os i gaderne. Mange vendte sig om og kiggede en ekstra gang ved synet af fire hunde i vifteformation foran mig. Under ferien i Østrig havde vi lejet et stort hus ude på landet, fordi vi var fire generationer med på turen. Der kunne vi alle bo, og hundene følte sig godt hjemme, og vi kunne trygt lade dem blive hjemme i huset og sove de dage, hvor vi synes, at det var for varmt at tage dem med rundt.
Det er ikke alle seværdigheder, hvor man kan gå ind med en flok hunde, så der bliver ferien lidt et kompromis. Ofte bliver jeg udenfor og venter med hundene, mens resten af familien går ind og kigger på seværdigheden, og nogle gange går jeg så en turborunde sammen med en fra familien. Det er ikke museer og forlystelser, der er kernen i vores ferier. Det er at opleve noget sammen og være sammen nye steder.
Når konkurrencer og ferie går hånd i hånd
Når agilitysporten bringer mig udenlands, så sker det også, at vi bliver hængende lidt længere. Som f.eks. i 2015 hvor jeg deltog i European Open i Rieden i Tyskland. Der var rigtig varmt, mere end 30 grader i Sydtyskland, mens vejret hjemme i Danmark var til den kolde og kedelige side. Vi valgte derfor at blive på de kanter og tog nogle dage rundt omkring i Tjekkiet. Deriblandt et par dage i Prag, inden vi vendte næsen nordpå.
De sidste tre år har jeg deltaget i Norwegian Open i Kongsvinger, som er et stort agilitystævne med fire ringe. Stævnet afvikles på kunstgræs i en stor hal og tiltrækker deltagere fra hele verden. Norge er et smukt land, og stævnet holdes altid i oktober, hvor efterårsfarverne er særlig smukke.
I 2024 var der Norwegian Open den ene weekend og Sheltie VM den efterfølgende i samme hal, så det var oplagt med en ferie i Norge. Familien er ikke interesseret i sporten, så de sluttede sig til mig efter den første weekend, og vi holdt ferie sammen i ugen mellem de to stævner. Det kræver dog lidt mere planlægning at rejse til Norge, end når vi kører sydpå, da de i Norge har krav om ormekur, så det kræver planlægning af et besøg og et stempel i passet hos dyrlægen op til rejsen. Deltagelse i stævnerne i udlandet hører heller ikke ind under vores sædvanlige spontanitet, da stævnetilmeldingerne ofte ligger mange måneder forud.
Det er forholdsvis uproblematisk at køre til de fleste lande med hunde, da det kun kræver en gyldig rabiesvaccine, som er noteret i hundenes pas, men det er naturligvis altid en god idé at tjekke op på om det land, man påtænker at besøge, har særlige krav til indførsel af hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hunden.dk vil gerne fejre både store og små mærkedage – uanset om det handler om en firbenet ven, en kendt profil i hundeverdenen eller en personlig begivenhed. Tip redaktionen, og vær med til at hylde alt det, der gør hundelivet helt særligt.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Hver måned finder vi tre læserfotos i Magasinet HUNDEN, som modtager flotte præmier fra Gilpa. Også i 2022 er Gilpa de glade givere af præmier
Efter at have været et vigtigt blad for mange hundeejere i flere år, har Nordjyske Medier valgt at lukke Vi med hund. Det sidste nummer er netop udkommet
Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?